A hazai növénytermesztők kimagasló eredményeket értek el tavaly, ugyanakkor jelentősen javítani kell a versenyképességüket, aminek alapvető feltétele az innovatív technológiák alkalmazása és az összefogás megteremtése - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetségének küldöttgyűlésén a szervezet szerdai közleménye szerint.

    Hozzátette: mintegy ezer milliárd forint támogatást segített lehívni 2014 óta a NAK falugazdász-hálózata, és kulcsszerepe volt abban, hogy több nyugati uniós tagállammal ellentétben zökkenőmentesen történt az átállás az új közös agrárpolitikára. Támogatás nélkül nem lenne eredményes a legtöbb uniós tagállam mezőgazdasága. Magyarországon 2015-ben közel 800 milliárd forint támogatás érkezett az agráriumba, miközben az adózás előtti eredmény nem érte el az 500 milliárd forintot - mutatott rá.

    A NAK elnöke szerint a versenyképesség javításához elengedhetetlen az innovatív technológiák alkalmazása, az osztatlan közös tulajdon felszámolása, illetve a gazdálkodók közötti együttműködés feltételeinek megteremtése. Ez utóbbi elősegítése érdekében terjesztette elő a közelmúltban a kamara integrációs javaslatát, amelyet társadalmi vitára bocsátott.
    A NAK a támogatások lehívásán és a naprakész információk eljuttatásán túl több szolgáltatással - így egyebek mellett a növényvédelmi előrejelző rendszerrel, a biztosításközvetítéssel vagy a BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatással is segíti a gabonatermesztők munkáját - idézték a közleményben Győrffy Balázst.
    Emlékeztetett arra, hogy a kamara tavaly mintegy 200 jogszabályt véleményezett, és a gazdálkodók érdekeit figyelembe véve számos javaslatot fogalmazott meg a döntéshozók felé. Ezek közül kiemelte a növényvédő gépek műszaki vizsgálatának egyszerűsítését, illetve az uniós előírások miatt ismét bevezetett vízkészletjárulék és vízszolgáltatási díj esetében elért kedvezményeket. A vízkészletjáruléknál kamarai kezdeményezésre nőtt a térítésmentesség határa évi 50 ezer köbméterre, ami az unióban az egyik legmagasabb érték - tette hozzá.

 

(MTI)