Termékei értékesítéséből származó nettó árbevételének 60 százalékát a külpiacokon szerzi a Nestlé Hungária Kft. Az élelmiszergyártó vállalkozás regionális gyártóközponttá fejlesztette három magyar üzemét, így termékei Dél-Afrikától Chiléig a világ 46 országába jutnak el. A társaság kivitele idén újabb lendületet kaphat. Ősszel ugyanis egy gyártócsarnok átadásával tovább bővül a társaság történetének legnagyobb beruházásával felépített büki állateledel gyára.

A sikertörténethez a magyar beszállítók is nagyban hozzájárultak.

Sikeres évet zárt 2016-ban a Nestlé Hungária Kft., miután nettó árbevétele meghaladta a 125 milliárd forintot. Külön figyelemre méltó, hogy a társaság külföldi eladásokból származó nettó árbevétele csaknem 76 milliárd forint lett, ez 78 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. A társaság 2016-ban Magyarországon több mint 230.000 tonna terméket állított elő, ennek közel 90 százaléka exportra készült. A multinacionális vállalkozás „külkereskedelmi mérlege” is pozitív, hiszen tonnában számolva tizenötször több árut visz a külpiacokra, mint amennyit behoz az országba.

A Nestlé lendülete magával húzza a hazai beszállítókat is, hiszen a társaság éves szinten 90 ezer tonna hazai mezőgazdasági alapanyagot dolgoz fel három magyarországi gyárában. A büki üzemben a különféle állateledelek gyártásához felhasznált évi több mint 130 ezer tonna alapanyag 60 százaléka hazai eredetű. Csak gabonából 2006 óta több mint 600 ezer tonnát dolgoztak fel itt.

Ráadásul azok a magyar agrárvállalkozások, amelyek a Nestlé hazai beszállítóivá válnak, lehetőséget kaphatnak arra is, hogy termékeiket a Nestlé más európai üzemeibe is beszállítsák. Ez 2016-ban több mint 24 ezer tonna magyar mezőgazdasági alapanyagot jelentett.

„A Nestlé példája is mutatja, hogy helyes volt a kormány azon elképzelése, hogy Magyarországot Európa regionális élelmiszergyártó központjává tegye, javítva ezzel az ország versenyképességét, exportteljesítményét. Külön örvendetes számunkra, hogy a Nestlé nagy mennyiségben vásárol magyar alapanyagot és magyar beszállítókkal dolgozik együtt, így termékei elviszik Magyarország jó hírét a világ minden tájára” – jelentette ki a svájci központú céggel folytatott tárgyalásokat követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Nestlé exportsikereinek kulcsa a folyamatos kapacitásfejlesztés. Az elmúlt 25 évben több mint 100 milliárd forint értékben létesített beruházásokat hazánkban, ezzel a Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon.

A társaság kivitele a következő években tovább nőhet, hiszen idén ősszel adják át a Nestlé Hungária Kft. történetének legnagyobb beruházását, ahol 20 milliárd forintos befektetéssel bővítik tovább a büki állateledel gyártást. Ezzel a beruházással a gyár a Nestlé egyik legnagyobb és legjelentősebb állateledel gyártó központjává válik Európában. Az Európában előállított évi 1 millió tonna állateledel megközelítőleg 20 százaléka készül Bükön.