Nincs fogyasztó, akit ne érintenének a háztartási papíráru piacot érintő változások, ezért a gyártók számára fontos a folyamatos elégedettség fenntartása, amit elsősorban a termékfejlesztésekkel és a minőségi termékek kínálatával tudnak elérni.

Áremelkedés várható?
A háztartási papíráruk piaca az elmúlt időszakban töretlen növekedést mutat. S bár a prémiumtermékek növekedése és a magasabb ár-érték arányt képviselő termékek iránti érdeklődés pozitív képet mutat a piacról, 2018 augusztusában a Bloomberg elemzője, Joshua Zaret a higiéniai és a háztartási papírtermékek áremelkedésének lehetőségét jelezte. Az elemző szerint a fapép és faforgács iránti globális kereslet igen magas, azonban az utóbbi időben csökkent a kínálat többek között a brazil fakitermelők sztrájkja, illetve a skandináv országokat sújtó hosszan elhúzódó, rendkívül forró nyár miatt. Emellett 2019-től Kínának szándékában áll 24 termékkategória importjának betiltása, többi között a papíré is. A Bloomberg elemző véleménye szerint globális áremelkedés várható, hiszen a változások kihatnak a műanyag- és papírfeldolgozás nemzetközi kereskedelmére. A nemzetközi vállalatok közül az Alberta és a Procter & Gamble már bejelentette a pelenka, a toalettpapír és a papír törlőkendők áremelkedését. A  Kimberly-Clark pedig jelezte, hogy a növekvő gyártási kiadások miatt csökkentik a vállalat várható nyereségét.

 

A fogyasztók igényeihez igazodva
A háztartási papíráruk piacán a minél jobb minőségű termékek kínálata mellett uralkodó trendnek látszik a diverzifikáció és a specializáció – tudtuk meg a Sofidel Hungary Kft. termék­menedzserétől. ­Veres Ágota úgy látja, hogy a fogyasztók elsősorban a praktikumot részesítik előnyben, így egyre többen keresnek egy-egy adott feladathoz illeszkedő papírtörlőt.

„A fogyasztókat több minden befolyásolja termékválasztásuk során, így fontos számukra az ár-érték arány, és mert nagyon nagy a kínálat, a megszokott, már bevált termékeket emelik le a polcról” – fűzte hozzá Veres Ágota. Az innovatív megjelenésű termékek, mint például a még viszonylag új termékkörnek számító nedves törlőkendők, illetve toalettpapírok nem helyettesítik a száraz toalettpapírokat, sokkal inkább a fogyasztói szokások és igények változásait elégítik ki.

„A nedves toalettpapírok elterjedése nem a hagyományos száraz tekercsek rovására történik, ezek inkább kiegészítő higiéniai termékek” – hangsúlyozta a Sofidel termékmenedzsere, hozzátéve, hogy a Sofidel is felmérte már a piacon való megjelenés lehetőségeit, és ennek alapján dolgozza ki stratégiáját.

„A Sofidel mindig az egyszerű, megbízható, jó minőségű termék gyártásában volt sikeres – fogalmazott Veres Ágota. Mint mondta, emellett természetesen a vállalat a különleges, innovatív megoldások terén is élen jár: legyen szó az ablaktisztításra is kitűnően használható szöszmentes Regina Blitz papírtörlőről vagy a hamarosan piacra kerülő Defensil (nyugtató, bőrápoló) hatóanyagot tartalmazó Regina RinoActive papír zsebkendőről. A nemzetközi papíripart jellemző árnövekedés a Sofidelre is kihat. A vállalat termékmenedzsere szerint a papír alapanyagárak növekedése úgy tűnik, nem áll meg, ezért nagy valószínűséggel a gyártók újabb áremelésre kényszerülnek, hiszen a termékek árának 60%-át gyakorlatilag az alapanyag ára határozza meg.

„A drasztikus cellulózár-változás nemcsak itthon okoz gondot, de komoly kihívások elé állítja a világ minden papíripari szereplőjét” – tette hozzá Veres Ágota.

wcpapir61227392 l

Minőség és széles választék
A Nielsen piackutatási adatok alapján a higiéniai papíripari gyártók között a Vajda-Papír Kft. márkatermékeivel magabiztos második helyezett a márka­szállítók között. (Forrás: Nielsen adat, MAT2018APR és YTD2018APR – a szerk.)

„Ez az eredmény többek között a folyamatosan kiteljesedő, ­fejlődő termék­kínálatunknak, szélesedő disztri­­búciónknak köszönhető” – említette Varga Orsolya, a Vajda-Papír Kft. marketing menedzsere. Mint mondta, a vállalat legfőbb termékkategóriája természetesen a toalettpapír és a papír zsebkendő, de folyamatos termékfejlesztésekkel a papírtörlő-portfólió is egyre nagyobb mértékben hajtja a gyártó növekedésének motorját.

„A 2018-as év nagy mérföldkő a Vajda-­Papír életében, hiszen idén hamarosan már új, dunaföldvári gyárunk is hozzájárul vállalati és piaci sikereinkhez” – közölte Varga Orsolya. Mint megtudtuk, Magyarország első és egyetlen higiéniai háztartási papírtermékeket előállító integrált gyáregységében legfőképp tekercses higiéniai papírtermékeket fognak gyártani.

„Bízunk benne, hogy töretlen fejlődésünk dinamikusan folytatódik az előttünk álló években is” – hangsúlyozta a marketing menedzser. Az Ooops! toalettpapíroknál már a tavalyi évben is megerősödött a magasabb rétegszámú termékek iránti kereslet. A piaci adatokat tekintve elmondható, hogy a toalettpapírból egyre több vásárló a nyolc- és annál nagyobb kiszerelésű, három- és négyrétegű termékeket keresi és választja. Varga Orsolya hozzáfűzte, hogy az idei év elején új négy rétegű toalettpapírt vezetett be a gyártó, Ooops! Premium néven, amely 8 tekercses kiszerelésben kapható, illatmentes és szuper puhasága valóban prémium érzést nyújt. A tekercsen található papírhossz pedig valóban gazdaságossá teszi a terméket. Emellett megújultak az Ooops! Excellence háromrétegű 8 tekercses toalettpapír-termékek csomagolásai, hogy ezzel is a legfontosabb jellemzőkre hívják fel a vásárlók figyelmét, a kellemes virágillatra és az extra hosszúságú papírra tekercsenként. A háztartási papírárun belül mind a négy kategória (toalettpapír, papír zsebkendő, konyhai törlőkendő és papírszalvéta) termékeit naponta többször is használatba veszik a fogyasztók.

 

 

Dinamikusan nő a papírtörlő kategória
Varga Orsolya megjegyezte, hogy a Nielsen piackutatási adatok egyértelműen mutatják a papírtörlő kategória dinamikus növekedését, azaz egy 8,8%-os értékbeni fejlődést éves szinten (Forrás: Nielsen adat, MAT2018APR– a szerk.), amelyhez az Ooops! márkatermékei jelentősen hozzájárulnak.

„A papírtörlő kategóriában ismét a gyártói márkák között abszolút értékben is a legmagasabb növekedést értük el, amelynek eredményeképpen a Vajda-Papír piacvezető vált a márkatermék gyártók között (Forrás: Nielsen adat, MAT2018APR és YTD2018APR – a szerk.)”. Az előző évi termékbevezetéseket követően idén tavasszal az Ooops! Excellence 2 tekercses, háromrétegű papírtörlőt hívta életre a Vajda-Papír. Mint megtudtuk, az Excellence papírtörlő amellett, hogy tripla papírrétegének köszönhetően kiváló nedvszívó hatással rendelkezik, egy tekercsen +180%-kal hosszabb a feltekercselt papírhossz, mint egy Ooops! hagyományos, 50 lapos papírtörlőn.

„Véleményünk szerint 2018 második felében is az eddigi »növekvő tekercsméret-tendencia« folytatódik, hiszen kiszélesedett a termék felhasználásának köre, egyre nagyobb igény jelentkezik a papírtörlők iránt” – fűzte hozzá Varga Orsolya. Papír zsebkendők tekintetében leginkább a dobozos és a kis csomagos kiszerelésű, prémium négyrétegű termékek szegmense növekszik. A Vajda-­Papír a piaci trendek figyelembe vételével a prémium vásárlói igényeket előtérbe helyezve fejlesztette ki a gyengéd érintésű és kellemes krémillatot árasztó Ooops! Excellence Lotioned 4 rétegű, 80 lapos, dobozos papír zsebkendőt. A visszafogott, letisztult stílusú, sötétkék és fehér színű dobozos papír zsebkendő termék minden lakásban, irodában, vendéglátóhelyen könnyen illeszkedik az enteriőrhöz. Idén nyáron megújultak az Ooops! Classic háromrétegű 54 lapos, kocka dobozos papír zsebkendők csomagolásai is, hogy egyedi és trendi stílusukkal, puha papírlapjaikkal minél több vásárló tetszését nyerjék el. Varga Orsolya elárulta, hogy az Ooops! márkával idén többször találkozhatnak a vásárlók a televízió képernyőjén, hiszen áprilistól egészen júniusig és szeptembertől novemberig futnak a húsz másodperces reklámszpotok különböző csatornákon.

„Történeteinkben egy család hétköznapjait láthatjuk az Ooops! Excellence toalettpapírral és az Ooops! Classic papír zsebkendővel, mert az Ooops!-ra minden esetben lehet számítani. A családi Ooops!-os történetek pedig tovább folytatódtak az Ooops! Youtube csatornáján (www.youtube.com/ooopsmagyarorszag)” – ismertette a marketing menedzser. Varga Orsolya hozzátette, hogy emellett a megszokott Ooops! online felületeken, mint a Facebook- és blog oldalokon is aktív résztvevői lesznek a termékek iránt érdeklődő követők mindennapjainak, és szeptemberben újra izgalmas játékkal örvendeztetik meg vásárlókat.

 

Termékfejlesztések igények szerint
A háztartási papíráruk piaca értékben már évek óta folyamatosan növekszik a szalvéta kivételével az összes kategóriában. Nagy Réka, az Essity Hungary Kft. közép- és keleteurópai piacokért felelős customer marketing menedzsere szerint egyértelműen látszik a premizálódás, vagyis a fogyasztók hajlandók többet fizetni a színvonalasabb kivitelezésért, emellett a jobb minőségű, hozzáadott értékkel is rendelkező termékek eladásai növekednek. A kisebb kategóriák, mint például a dobozos zsebkendők vagy a nedves toalettpapírok gyorsabban nőnek az átlagosnál. Ezenkívül a nagyobb kiszerelésű termékek súlya is növekszik.

„Fontos a megbízhatóság, a puha, mégis erős és jó nedvszívó képességű termékeket keresik a fogyasztók. Ezért is tudnak a magasabb rétegszámú termékek növekedni a piacon a toalettpapírokat nézve” – fogalmazott Nagy Réka a fogyasztók igényeiről. A customer marketing menedzser megjegyezte, hogy a vállalat tavaly vezette be a Just1 termékét, amely 5 rétegű, és akár 1 lap is elég lehet használatkor.

„Szép eredményeket értünk el ezzel a termékünkkel is” – mondta Nagy Réka, hozzátéve, hogy a kiszerelés nagysága is meghatározó, ­hiszen ár-érték arányban egy nagyobb kiszerelés jobban megéri, akciókban jobban veszik a vásárlók. A termékfejlesztések terén az Essity mindig az élen járt, a piacon az utóbbi néhány évben megfigyelhető, a prémiumtermékek irányába történő elmozdulásra is reagált, többek között a nedves toalettpapír kínálatának egy új, aloe verás változatával. Az Essity customer marketing menedzsere szerint a nedves toalettpapírok penetrációja még nem túl magas, 20% alatt van.

„Ennek ellenére a piac növekedése 2 számjegyű és nagyon sok lehetőséget látunk benne. Meggyőződésünk, hogy a kipróbálás ösztönzésével növelni tudjuk mind az alkalmi, mind a rendszeresen használók körét. Kutatásainkból tudjuk, hogy aki egyszer használni kezdi, az utána már nem szívesen mond le róla, napi használati termékké válik, beépül a tisztálkodási rutinba” – fogalmazott Nagy Réka. Mint megtudtuk, a kipróbálás elősegítése érdekében a kisebb kiszerelésű, úgy­nevezett utazó termékeket is szélesebb körben elérhetővé teszik az év végétől. Mindemellett ennél a termékkörnél fontos az edukáció, hogy miért is érdemes használni, illetve, hogy a Zewa termékei lehúzhatóak a toalettben, lebomlanak és nem dugítják el a WC-t. A Zewa-termékek megjelenését nézve mindig fontos volt az esztétika és a praktikum.

„A dobozos zsebkendő­ink többféle enteriőrbe beleillenek változatos designjuk miatt, és egy kézzel is kihúzhatóak a dobozból” – ismertette Nagy Réka, hozzáfűzve, hogy ezt a praktikumot és a színes designt tervezi a gyártó behozni az új Wisch & Weg Home Collection termékkel, ami egy új kategóriát nyit meg a háztartási papírtörlők szegmensében. Mint megtudtuk, nyár végén kerültek forgalomba a Zewa új generációs zsebkendői, amik már „mosógépben is moshatóak”.

„Ez nem azt jelenti, hogy a használt zsebkendőt tisztává mossuk, hanem hogy a véletlenül a zsebben felejtett papír zsepik egyben maradnak, nem fognak szöszölni, fehér papír morzsákat maguk mögött hagyni egy mosás után. Ez remélhetőleg sok bosszúságtól óvja majd meg a Zewa használóit” – magyarázta Nagy Réka. Az Essity customer marketing menedzsere elmondta: minden zsebkendő mosás-álló lesz, akár a 2, akár a 4 rétegű legprémiumabb változatról beszélünk, ezzel is bebizonyítva, hogy a Zewa zsebkendők rendkívül erősek, de ugyanakkor gyengédek is az orrhoz. „Innovációinkat mindig széleskörű kutatások előzik meg, európai, ­illetve globális szinten is” – hangsúlyozta Nagy Réka, aki szerint a fogyasztók a jól funkcionáló terméken felül szeretik a praktikumot, az esztétikus megjelenést, a környezettudatosságot és azt, hogy a termékek komfortosabbá, egyszerűbbé tegyék az életüket.

 

(TERMÉKMIX - 2018 szeptemberi szám)