Az elmúlt évek eseményei – a Covid és most a szomszédos konfliktus is – rávilágítottak a magyar és hazai termékek, valamint a rövid ellátási lánc fontosságára. A vásárlók szeretik és keresik a magyar termékeket, azonban egyre nagyobb elvárásokkal fordulnak feléjük, úgyhogy feladják a leckét a gyártóknak, akiknek a mostani gazdasági környezetben amúgy sincs könnyű dolguk.

Az élelmiszer egy bizalmi termék
Mikos István, a Ceres Zrt. vállalati igazgatója úgy véli, Magyar­országon kiváló minőségű élelmiszerek készülnek, és a pandémia rávilágított a Magyarországon gyártott élelmiszerek fontosságára. „Az elmúlt években a magyar termékek iránti kereslet folyamatosan növekedett és növekszik” – fogalmazott.
Az igazgató szerint az ár-érték arány mellett a termékek magyar származása is egyre jelentősebb szerepet játszik a fogyasztói döntésekben. „A Ceres több terméke a Hazai Feldolgozású Termék védjegy birtokosa, és a HFT védjegyet termékeink csomagolásán fel is tüntetjük. A védjegy biztos tájékozódási pontot jelenthet a fogyasztóknak a termékek választásakor, ezért cégünk is folyamatosan bővíti a védjegyes termékek körét, valamint folyamatosan dolgozunk azon, hogy fogyasztóinkhoz eljuttassuk azt az üzenetet, hogy ha Ceres márkát választanak, biztosak lehetnek abban, hogy kiváló minőségű hazai terméket vásárolnak” – hang­súlyozta, hozzátéve, hogy mivel az élelmiszer egy bizalmi termék, a fogyasztók nagy része keresi a magas minőségű termékeket. „Törekszünk rá, hogy a Ceres termékei ne csak magas minőséget, hanem kiváló ár-érték arányt is képviseljenek” – mondta.
Mikos István úgy látja, hogy a magyar fogyasztók egyre tudatosabbak, a termék eredetén kívül folyamatosan növekszik azok száma, akik a termék összetevőit is figyelembe veszik vásárlásaik döntésének meghozatalakor. „Kommunikációnkban kiemelt szerepet kap a Ceres termékek értékeinek bemutatása, hogy vásárlóink biztosan tudhassák, hogy márkanevünk milyen minőséget takar” – árulta el.
A nehézségek kapcsán az igazgató elmondta, hogy mint az élelmiszeripar egyik nagy szereplője, a Ceres Zrt. is ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, mint a szektor többi vállalata, mégpedig a biztonságos ellátás mind az alapanyag, mind a késztermék tekintetében, valamint a folyamatos változások, melyekre nem lehet felkészülni.
Az éppen aktuális grillszezonra a Ceres is készült. „Szezonális újdonságunk a grillezés kedvelőinek a megújult hamburger zsemle kínálatunk. A jól ismert Ceres szezámmaggal szórt hamburger zsemle mellett már elérhető a polcokon a klasszikus hamburger zsemle, és két különlegesség a magyaros és a zöldséges hamburger zsemle. Ez egészséges életmód kedvelőinek pedig egy másik újdonságunkat, a Zöldséges Veknit ajánljuk, mely ízletes zöldségdarabkákat (sárgarépát, paszternákot, zellert, paprikát, vöröshagymát) tartalmazó speciális zabkovásszal készül, és akár a vegán életmódot folytató fogyasztók mindennapjaiba is beilleszthető” – ismertette.

A fenntarthatóság is ösztönöz
Kulcsár Ildikó, a Cudy Future Kft. tulajdonosának véleménye szerint a hazai termék vásárlása nem csak a magyar gazdaság, hanem a fenntarthatóság szempontjából is előnyösebb lehet, hiszen a hazai termék szállításának ökológia lábnyoma kisebb, mint egy import terméké. „Az elmúlt években egyre jobban nő a tudatos vásárlók köre, melyek kimondottan a hazai fejlesztésű, gyártású termékeket helyezik előtérbe, mondván, hogy jobb minőségűek, és a hazai vállalkozók erősítése is fontos szempont. A Covid ezt csak erősítette a vevőkben. A hazai termékek népszerűsítésében nagy szerepet vállalnak a multinacionális kereskedelmi egységek is” – fogalmazott.
A tulajdonos úgy látja, hogy a vásárlók egyre inkább figyelnek a termék származási helyére, de még mindig nagyon fontos számukra az ár-érték arány. A védjegyet viszont, amik megerősítik a termék hitelességét – úgy véli – csak szűk vásárlói réteg keresi, igényli.
A tulajdonos véleménye szerint a szinte már követhetetlen devizapiaci mozgások jelenleg a legkiszámíthatatlanabbak, és az ezzel szorosan összefüggő alapanyag drágulások, melyek néha irreális mértékűek. A csomagolóanyag hiány is kezd gyűrűzni, valamint nagy probléma a logisztikai költségek elszabadulása.
A cég fejlesztései az újrahasznosított, növényi eredetű és lebomló csomagolóanyagok használatára és a Magyarországon is termő növények mosószer alapanyagként való ­használatára koncentrálódnak.
rugalmasnak kell maradnunk
Farkas-Molnár Ágnes, a Kanálka Manufaktúra alapítója és tulajdonosa meglátása szerint a Covid önmagában nem befolyásolta a magyar termékek megítélését. Pénzügyi bizonytalanságot okozott, mely kihatással van a vásárlási szokásokra, a vásárlás során meghozott döntésekre: megengedheti magának a fogyasztó a jó minőségű, gourmet termékeket, vagy csak alapélelmiszerek férnek bele a büdzsébe? „Tapasztalatom szerint az utóbbi. Különlegességeket forgalmazó partnereink erősen érzékelik a fogyasztási szokások változását, szűkül a kör...” – mondta.
Farkas-Molnár Ágnes is kiemelte a tudatos vásárlás fontosságát, ami véleménye szerint is egyre inkább jellemző a magyar fogyasztókra. „Különböző indíttatásból ugyan, de markánsan megjelentek az „egészségtudatos”, „pénztárca-tudatos”, „hazai termékek iránt tudatosan érdeklődő”, „allergén-tudatos”, „öko-tudatos” vásárlók, és így szerencsére meghatározható azon vásárlók köre, akik előnyben részesítik a hazai termékeket, az itthon munkát adó gyártókat és ezáltal kisebb öko-lábnyomot képező piaci szereplőket. Felvásárlói szinten, azaz a kiskereskedelmi szereplők is évről-évre jobban látják a pozitív üzenetét a magyar termékeknek”- vélekedett. A tulajdonos bízik benne, hogy a vásárlók keresik a magyar védjegyes termékeket, ugyanis frissen szerezték meg a magyar termék tanúsítványokat. „Bízom benne, hogy a védjegy láttán erősödik a vásárlói döntés termékeink iránt, és megkönnyíti üzenetünk közvetítését, miszerint: csak magyar, Csongrád megyei termelőktől vásároljuk fel a friss alapanyagainkat” – tudtuk meg.
A növekvő alapanyag-árak mellett Farkas-Molnár Ágnes felhívja a figyelmet a magyar kistermelők másik ­küzdelmére is, ami a munkaerőhiány. „Egész egyszerűen nincs magyar idénymunkás, és az olcsóbb külföldi vendégmunkások is már a múlté. Ez a helyzet tovább drágítja a mezőgazdasági termények árát, kicsiben nem éri meg termeszteni. Összességében aggodalommal tölt el a helyzet” – fogalmazott.
A tulajdonos úgy látja, hogy most több nehezítő körülményen kell felülemelkedni, hiszen a kiszámíthatatlanság az elmúlt két évben az életünk részévé vált. „Nagyon rugalmasnak, megoldás-orientáltnak kell maradnunk, hogy reagálni tudjunk a hirtelen változásokra. Ezt az "adrenalinnal teli állapotot" tetézte az idei év béremelése, melyre megoldást kell találni úgy, hogy termékeink fogyasztói árai ne szálljanak el, hiszen az elég rövidtávú, véges következménnyel járna. Figyelmünket most az üzletláncokra irányítjuk: szeretnénk a Müller és DM mellett egy országos lefedettségű élelmiszerláncba állandó kínálatként bekerülni” – újságolta.
Farkas-Molnár Ágnes elárulta, hogy az új termékük a rebarbarás eperlekvár lesz, limitált kiadásban. „Ez egy régi-régi vágyam volt. Fejlesztés tekintetében pedig az egyéves gépesítési folyamatot fejezzük be a nyáron” – tette hozzá.

Vásárlóerő-lassulás jellemzi az állateledel piacot
Szitai Ádámtól, a Partner in Pet Food Hungária Kft. cégvezetőjétől megtudtuk, hogy az állateledel piacon jellemzően nem sok magyar/hazai gyártású termékkel találkozunk és olyan pedig még kevesebb van, aki ezt a csomagolá­son is feltünteti. „Mivel a ­PPF-nek három gyára is van Magyar­országon, így nekünk vannak olyan termékkategóriáink, amik megfelelnek a követelményeknek és az általunk gyártott saját márkás termékek ­közül is vannak olyanok, amelyeken szerepelnek a hazai feldolgozású logók. Ennek az értéke legalább annyira fontos a vásárlónak, mint magának a bolthálózatnak, aki figyelmet fordít arra, hogy ilyen termékeket is tartson a polcokon. Természetesen van az a vásárlói réteg, akinek számít ez a fajta termékmegjelölés” – magyarázta a cégvezető.
Az állateledel piacot jellemezve Szitai Ádám elmondta, hogy a magyar piac még mindig inkább árérzékeny, minthogy a származási hely adott esetben döntő szempont legyen az állateledel vásárlásnál.
A cégvezető szerint a mostani kritikus helyzetben nehéz megjósolni, hogy merre fog eltolódni a piac. „Egyfajta vásárló­erő-lassulás már most észrevehető, amit több magyar hálózat is megerősített. Vélhetően a változás abba az irányba fog elindulni, hogy a márkatermékekről a vásárlók átváltanak az olcsóbb sajátmárkás termékekre és a származási hely kérdése valószínűleg csak ezután lesz mérvadó” – fogalmazott.
Sok kihívással kell most szembenéznie minden gyártó vállalatnak. „Számunkra jelenleg a legnagyobb fejtörést a folyamatosan emelkedő alapanyagárak, illetve a gáz/energia áremelkedések okozzák. Igyekszünk elemezni és monitorozni a beszerzési forrásokat és a nemzetközi gazdasági helyzetet, amitől azt várjuk, hogy idejében tudjunk reagálni a piaci helyzetekre” – mondta el.
Szitai Ádám elárulta, hogy idén is több innovációt terveznek bevezetni a magyar piacra. „Lesznek a Prevital termékcsaládnak olyan új alutasakjai, melyekben szerepet kapnak a hozzáadott fűszerek, érdekes ízkombinációk is. A környezet­tudatosság jegyében pedig a tetra-kategóriát kiterjesztjük a Reno kutyaeledel márkánkra is, míg a jutalomfalat szegmensbe mind kutya, mind macska oldalon hozunk újdonságokat” – tájékoztatott.

Sokkal tudatosabbak a fogyasztók
Horváthné Dr. Németh Szabina, a Multi-Cikória Kft. sales mana­gere úgy véli, hogy a tudatos vásárlás térnyerése a pandémia egyik ­pozitív hozománya, ugyanis rá­ébredtek az emberek, hogy nagyon fontos a hazai termelők, élelmi­szer­feldolgozók támogatása. „Kiszámíthatatlanná vált az életünk, bármelyik pillanatban adódhat olyan élethelyzet, hogy csak magunkra, a hazai élelmiszer előállítókra számíthatunk” – mondta.
„Úgy gondoljuk számos érv szól a magyar termékek mellett, amelyek miatt érdemesebb a boltok polcairól a hazai és nem a külföldről érkezett élelmiszereket a kosarunkba tenni. Ha magyar terméket választunk, abban a pillanatban egy garanciát is kapunk, hogy minőségi alapanyagokból, ellenőrzött körülmények között előállított élelmiszert teszünk majd a családunk asztalára. Tapasztalataink és vásárlóink visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy sokkal tudatosabbak már a magyar fogyasztók. Most már az ár mellett ugyanolyan fontos az élelmiszerek származási helye is. Napjainkban a hazai vásárlók már hajlandóak többet áldozni egy termékért, ha tudják, hogy Magyarországon állították elő” – tudtuk meg a managertől.
Horváthné Dr. Németh Szabina úgy gondolja, hogy a hazai termékek továbbra is versenyképesek tudnak maradni a külföldről behozott termékekkel szemben, ugyanis Európa többi országába begyűrűzött energiaválság jelentősen meg­növeli ezen termékek előállítási költségeit, ill. a szállítási költségek is jelentős mértékben megemelkedtek, amelyek jelentős drágulást hozhatnak a külföldről behozott tömegáruk esetén.
A jelenlegi gazdasági helyzetben a legnagyobb kihívást a manager a nyers- és csomagolóanyag árak kiszámíthatatlan emelkedésében látja. „A partnereinkkel nagyon jó kapcsolatokat ápolunk, ugyanakkor hónapok telnek el, ­mire egy ár­változást sikerül elfogadtatnunk. Úgy gondoljuk, hogy a jövőben több intézkedésre lenne szükség, amellyel a magyar termékek pozícióját meg lehetne szilárdítani. Elkerülhetetlen lesz, hogy az állam is segítséget nyújtson a hazai élelmiszerelőállítóknak terheik csökkentésében, ­illetve az üzletláncok árképzésén is sok múlhat a jövőben. Jelenleg a hazai élelmiszerelőállítóknak önköltségi ár közelében kell a termékeket belistáztatni, hogy olyan áron kerüljenek ki a boltok polcaira az élelmiszerek, hogy a fogyasztók azt a kosarukba is tegyék. Ha a jövőben az üzletláncok és élelmiszerelőállítók ebben a kérdésben hatékonyabban tudnának együttműködni, akkor ebből kölcsönösen tudnának profitálni és a fogyasztók még több magyar terméket vásárolnának. Közös érdek lesz, hogy az elhúzódó gazdasági válságból egymást segítve tudjuk minőségi magyar élelmiszerek­kel ellátni a hazai fogyasztókat” – foglalta össze.
A cég újdonságait illetően a manager elmondta, hogy a ­piaci trendekhez és fogyasztói igényekhez igazodva ­hamarosan megtalálható lesz a boltok polcain a Maci Light termékük, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, így a vásárlók egy szélesebb csoportját is meg fogják tudni szólítani. „Maci termékeink mellett új termékcsaládunk a Cicobello Vegan termék­család tagjai is egyre népszerűbbek, sokan keresik gabonakávéinkat, mint egészséges koffeinmentes kávé alternatívát. A pótkávék újra reneszánszukat élik, és a szerepük felértékelődhet a kávé­bab drágulásával” – jegyezte meg.

Csipkés csusza – igazán magyar!
Rácz Róbert, az Izsáki Házitészta Kft. kereskedelmi- és marketingigazgatója elmondta, hogy azt tapasztalják az export piacaikon, hogy jó a magyar élelmiszerek nemzetközi megítélése. Sok munkát és kitartást igényel a jelenlét és a termékek megismertetése, elfogadtatása, mivel a kevésbé ismert magyar formátumok piacán képviseltetik magukat. „A nemzetközi termékek rohamosan fejlődnek, ezért nagyon fontos lépést tartani a mai trendekkel” – hívta fel a figyel­met az igazgató.
Rácz Róbert elmondta, hogy az általuk készített tésztaformátumok egy része olyan, ami harmóniában áll a magyar konyhával, a tradicionális gasztronómiával, a nemzetközi formátumok esetén már nagyobb különbségeket lehet látni a hazai és a külföldi termékek között. A cég termékeit itthon jobban ismerik, keresik. Az igazgató úgy látja, hogy nő a tudatos vásárlók aránya, de természetesen vannak olyan kategóriák is, ahol továbbra is az ár dominál.
„Biztosan lesz átrendeződés a piacon, azonban a jelenlegi helyzetet annyi dolog befolyásolja, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, mi fog történni. Azt gondolom, a cég adott helyzetétől és reakcióitól függ, hogy fog alakulni az élelmiszer­paletta és maga a piac” – vélekedett. A legnagyobb kihívást az Izsáki Házitészta Kft.-nél a munkaerőhiány jelenti, ami napi probléma a cég életében. „Emellett tovább fokozza a cég működési nehézségeit az alapanyagok ára és hiánya, de tudom, hogy ezzel nem vagyunk egyedül” – fogalmazott.
Az Izsáki Házitészta Kft. az elmúlt években folyamatosan megújítja, újragondolja termékeit. „Új formában jelent meg a 8 tojásos csuszatésztánk, most már csipkés csusza, nem csak hangzásában, de megjelenésében is különleges, csodálatos csipkézett szélével. A gyufametéltünk nem csak a halászléhez ajánlott, más ételek mellett köretként, és mákos vagy diós tésztaként is megállja a helyét. 2022 nyarának nagy újdonsága az Izsáki Erős Pistás Csipetke. Igazi kuriózum a szabadtéri főzést, bográcsozást kedvelőknek” – adott ízelítőt szortimentjükből az igazgató.

Az innováció viszi előre a gazdaságot
Nagygellér Attila, a Foody Pro­duct Kft. kereskedelmi igazgatója is úgy véli, hogy pozitívan változik a ­hazai termékek megítélése. „Amennyiben két termék esetében az összes paraméter egyforma és csak a származás különbözik, az átlag magyar fogyasztó a hazai terméket választja. Természetesen ez az eset ritka. Az már egy érdekesebb kérdés, hogy mennyit áldozna be azért, hogy a külföldi helyett magyart válasszon. Személyes tapasztalatom az, hogy amikor a fogyasztó szembesül azzal, hogy a termék hazai termék, örömmel választja azt, de természetesen ügyelnünk kell az ár-érték megfelelő arányára.” – vélekedett az igazgató.
Nagygellér Attila úgy gondolja, hogy a szegmensükben, ahol a logisztika kulcsfontosságú tétel a fogyasztói árban, inkább előnyt élveznek a magyar gyártók. „A csomagolt snack termékek könnyű súlyúak, pl. 1 raklap chips nem éri el a bruttó 100 kg-ot, míg pl. egy raklap dobozos tej elérheti a 800 kg bruttó súlyt, ami nyolcszoros logisztikai terhet ró a termékre, így megfontolandó lesz külföldről behozni az olcsónak tűnő termékeket” – magyarázta.
Mivel az ellátási láncok, korábban a Covid miatt, most pedig a háborús helyzet miatt, kibillentek a korábbi ritmusukból, jelenleg a legnagyobb kihívást a megszokott minőségű, mennyiségű és nem utolsósorban árú alapanyag biztosítása okozza a Foody Product Kft. számára is. „A korábbihoz képest nagyobb készletekkel kell dolgoznunk és hosszabb távra kell lekötni a beérkező készleteket. Megjegyzem, hogy mivel ez jellemző minden gyártóra, önmagában ez a jelenség is okozhatja a ­hiány és a drágulás egy részét. Úgy gondolom, hogy a piacnak nagyon nagy szüksége van a békére és a stabilitásra, hogy ismét kiszámíthatóvá váljon egy éves árképzés” – tudtuk meg.
Az igazgató azt vallja, hogy az innováció viszi előre a gazdaságot, így az ő cégüket is.

Ha jól csináljuk, meglesz a piacunk
Soós Brigitta, a Soós Tészta Kft. kereskedelmi vezetője szerint egyre inkább előtérbe kerülnek a magyar termékek. „Talán biztosabbnak érzik a vásárlók az állandó minőséget és nem elsősorban nyugodtak lehetnek az ellátás felől. Egyre több kereskedelmi lánc tartja fontosnak, hogy magyar termékek kerüljenek a polcaikra, sőt a saját márkás termékeiket is egyre inkább magyar gyártóktól szerzik be” – vélekedett.
A kereskedelmi vezető úgy gondolja, hogy nyilván mindig lesz, aki az árat tartja mérvadónak, de egyre több a tudatos vásárló, aki számára fontos, hogy a vásárolt termék magyar, minősége pedig a korábban megszokott magas szintű legyen. „A tájékozódásban nagy segítséget nyújt a termékeken a védjegy, hisz ez mindig ugyanúgy és jól láthatóan van kommunikálva, nem kell leírást keresni. Egyfajta biztonságérzetet is nyújt a vásárlóknak” – emelte ki.
Az import konkurenciát illetően Soós Brigitta elmondta, hogy lassan eljutunk arra a pontra, hogy a külföldi olcsó tömegáru már nem is olyan olcsó. „Ha almát almával hasonlítunk, tehát tészta esetében ugyanolyan a liszt típusa és ugyanolyan tojástartalomról beszélünk, nincs akkora különbség árban. Nyilván a Covid eleinte megnehezítette az áruszállítást is, voltak az ellátásban fennakadások, főként a külföldről érkező árucikkek esetében, valamint természetesen az üzemanyagárak emelkedése, fuvarköltségek növekedése is kedvezőt­len hatással van a külföldi termékek árazására. Általános ­jelenség az energiaárak emelkedése, így ez nemcsak a magyar, hanem a külföldi gyártókat is terheli. Mi mindig is azt vallottuk, ha jó minőségű alapanyagokból dolgozunk, jó terméket állítunk elő és tisztességes árazási politikát követünk, akkor meglesz a piacunk” – magyarázta.
A kereskedelmi vezető úgy véli, a legnagyobb kihívás a jelenlegi helyzetben a stabilitás hiánya. „Több, mint 40 éves történetünk során soha nem volt még példa ilyen mértékű kiszámíthatatlanságra. Beszállító partnereinket ugyanúgy megbecsültük eddig is, mint vásárlóinkat, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az nem kérdés, hogy van-e elegendő mennyiségű alap- és csomagolóanyagunk, hanem az, hogy milyen áron jutunk ezekhez hozzá. Csomagolóanyag terén például napi árak vannak, ezzel rendkívül nehéz kalkulálni egy olyan piacon, ahol egy ármódosítás a kereskedelmi láncok felé hetekbe telik. Ez nyilván arra ösztönöz minket, hogy még hatékonyabban állítsuk elő a termékeket” – foglalta össze.
A fejlesztéseket, jövőbeli terveket illetően a kereskedelmi vezető elmondta, hogy a technológiai fejlődés mindig is kiemelten fontos volt számukra, jelenleg a csomagolási technikát újítják meg, modernizálják, hogy még inkább meg tudjanak felelni partnereik elvárásainak.

Még ha drágább is
Dékány Attila, a Deka Union Kft. ügyvezetője szerint a nagyobb kereskedelmi láncok korábban is, de a Covid óta egyre érezhetőbb hangsúlyt helyeznek arra, hogy termékkínálatukban a magyar termékek aránya egyre nagyobb, valamint magyar termék kínálatuk egyre szélesebb legyen. „Közös célunk, hogy a külföldi piacokhoz hasonlóan a vásárlók tudatosan válasszanak a termékekből és egyre inkább a hazai termékeket részesítsék előnyben, melyek minőségi alapanyagokból készülnek és minőséget jelentenek a piacon, még akkor is, ha árban magasabb kategóriát képviselnek. A Deka Unionnál is ezt a filozófiát követjük, éppen ezért magyar beszállítók minőségi alapanyagaiból készítjük családi cégünk termékeit, például száraz füstölt kolbászainkat, grillkolbászainkat” – tudtuk meg.
Az ügyvezető úgy véli, hogy a magyar termékek a minőséget képviselik a sokszor olcsó, de sajnos alacsonyabb minőségű külföldi termékekkel szemben. „A kereskedelemben érezhető tendencia, hogy a vásárlók egyre szélesebb köre igényli a minőséget és a hazai terméket asztalaira és ennek megfelelően sokan inkább a hazai terméket választják. Tudomásunk szerint jelenleg a vásárlók nagyjából egyharmada választ terméket tudatosan a származási hely szerint, ennyien figyelnek arra, hogy hazai terméket vegyenek. Azt látjuk, hogy a vásárlók egyre nagyobb hányada van tisztában azzal, hogy az itthon gyártott, szigorú szabályozás alá eső termékek a minőséget képviselik az áruházak polcain. Ugyanakkor a vásárlók egy része mindig is árérzékeny lesz, és a jelenlegi gazdasági helyzetben ez tökéletesen érthető is. Saját termékeink esetében fontosnak tartjuk a márkaépítést és igyekszünk megismertetni a Deka Union és a Címeres márka nevét a vásárlók­kal, hogy tudják kihez kötni a termékeket, éppen ezért van a Dékány aláírás „hitelesítésként” a kolbászokon, mintegy a minőség garanciájaként” – mondta.
Az ügyvezető fontosnak tartja a magyar termékek védelmét. „Nagyon jó kezdeményezés volt az első Covid hullám idején a Vedd a Hazait kampány, mely a magyar előállítókat, magyar termékeket és a magyar termékek minőségét állította a középpontba. Kulcsfontosságú, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabban és körültekintőbben vásároljanak, és ezt a jó irányt ne törjék meg a kedvezőtlen gazdasági folyamatok sem. Ezt segíthetik a magyar termékeket megkülönböztető védjegyek, széleskörű/országos kampányok, marketing és edukációs tevékenységek” – fogalmazott.
A világpiaci folyamatokkal összhangban Magyarországon is emelkednek az előállítás költségei. „Kihívást jelent számunkra, hogy ilyen környezetben is tudjuk tartani vagy legalábbis csak minimálisan emelni árainkat. Ezzel párhuzamosan pedig feladatunk, hogy megteremtsük annak a feltételeit, hogy a nagy élelmiszerláncok és multik által igényelt mennyiségeket tudjuk gyártani. Így biztosíthatjuk a magyar termékek jövőjét és piacvezető mivoltát itthon: ha jó minőségben, jó ár-érték arányban és a megfelelő mennyiséget tudjuk előállítani” – magyarázta el Dékány Attila.
Az ügyvezető elmondta, hogy újdonságuk a Fröcsi kolbász, mely a falusi disznóvágások eredeti és izgalmas ízvilágát hozza be a magyar kolbásztermékek piacára. „A hagyományos el­készítést ültettük át ipari körülmények közé, fűszerezéséhez pedig a Deka Union többgenerációs családi hagyomány által kifinomított és megőrzött recepteket használtuk fel. Ezt a terméket nevezzük most ÉMIN nagydíjra, és reméljük, a ­piac is értékelni fogja ezt a régen igen kedvelt terméket” – ­mutatta be a terméket.

Előnyben a hazai ásványvizek
A hazai ásványvizek jó minőségűek, kiváló az ízük és kedvező az áruk, ezt tudják a magyarok, ezért a hazait előnyben részesítik, foglalta össze a lényeget Kozák Krisztina, a Magyarvíz Kft. marketing vezetője.
„2021-ben a 2020-hoz képest 5%-os mennyiségi növekedéssel büszkélkedhetünk, ez jelentős eredménynek számít a pandémia árnyékában” – árulta el.
„A felmérésünk azt mutatja, hogy a lakosság 28%-ára jellemző a márkahűség ásványvíz vásárlásánál. A minőséget a válaszadók 23%-a tartja fontos tényezőnek, de ők is árérzékenyek. Az összetevők listája 9%-nak fontos, ők meg­nézik és értelmezik is, amit látnak – tudtuk meg.
A MIZSE felkéréséből elvégzett friss Pulzus Kutatásból az is kiderült, hogy a magyar felnőtt lakosság 38%-a a minőséget, 16%-a pedig a megfizethető árat helyezi előtérbe. Az ásványvíz választás legfontosabb szempontjai: az ár (43%), a magyar származás (40%), illetve a címke információtartalma (mit tartalmaz, hol készült és hogyan, 36%). Kozák Krisztina úgy véli, hogy a magyar lakosság inkább árérzékeny, mint hűséges. Ha megtalálja kedvencét az üzletben, a kosarába teszi, ha nem, könnyen másra vált, illetve olcsóbbra.
„Ami az importot illeti, jól csengő márkanévvel, nagy ismertséggel bíró termékek érkeznek hazánkba, ezért ezeknek magas az ára, tehát ebben a kategóriában nem beszélhetünk a dömpingáru jelenségéről, mint a tej, vagy a cukor esetében. A víz nagy térfogatú, olcsó termék. Alacsony árral rendelkezőt nem célszerű importálni a kevés profittartalom miatt. Magyarország a kevés lélekszámával kis piacot jelent, ezért egy külföldi gyártónak nem érdeke itt nagyobb befektetéssel új márkát felépíteni. Ezért egy jól ismert brandet importál, amit a jelentős szállítási költségek végett magas áron tud értékesíteni. A ­hazai ásványvíz márkák nagy múltúak, jó ­nevűek, széleskörű ismertségnek örvendenek, a magyarok tudják, hogy megbízható a minőségük, és finom az ízük, ezért választják elsősorban a hazait” – magyarázta.
A marketing vezető úgy véli, hogy a „Nátrium szegény ­diéta”, a „lúgos kémhatású termék”, „7,5 pH” – fontos információk, ezért feltüntetésük hozzáadott értéknek számít. A véd­jegyekkel kapcsolatosan még nem készítettek hasonló felmérést.
Kozák Krisztina is egyetért abban, hogy a mai ­gazdasági környezet nehezen kiszámítható. A csomagolóanyagok ára egy év alatt megduplázódott, az áramszámlák ennek sokszorosával emelkedtek, és az üzemanyag árak, mint ahogy az köztudott, 50 százalékkal nőttek. Miután a költségek döntően ­külső okok miatt változnak ilyen drasztikusan, a Magyarvíz Kft. a gyártási folyamatai, az energiaszükségletei optimalizálásával, illetve a költségvetésének akár havi szintű újratervezésével próbálja kivédeni a negatív gazdasági tendenciákat. Az új beszerzési csatornák felkutatása állandósult, cél az eddig bevált, kedvező árfekvésű csatornák helyett a folyamatos ellátást garantáló partnerek megtalálása. Az idén 20 éves vállalat vezetése ugyanakkor kizárólag azt ­tartja szem előtt, hogy minden körülmények közt eljuttassa a vásárlók­hoz a Mizse ásványvizek teljes portfólióját.
„A Mizse minden, a fenntarthatóságot elősegítő törekvést támogat, ami a környezetünk megóvására, a karbonkibocsátásunk csökkentésére irányul. E tekintetben élen járunk a Magyarországon elsőként bevezetett Mizse EcoGreen karbonsemleges ásványvíz bevezetésével. A visszagyűjtés betéti díj bevezetésével ­való ösztönzése segíti azt a célt, hogy az üres PET palackok ne váljanak környezetszennyező hulladékká, hanem értékes alapanyagként újra felhasználásra kerüljenek. Szerencsére, a kutatásunk szerint, a felnőtt lakosság 61%-a is támogatja a palackok vissza­gyűjtését” – hívta fel a figyelmet a vezető.

Magyar termék a magyar gazdaságért
Nagy Gyula, a Pannónia Ásványvíz Kft. tulajdonosa szerint a „MA­GYAR­ TERMÉK” Nonprofit Kft. véd­jegyét magán hordozó áru megvásárlásával nemcsak egy megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készült, hazai előállítású terméket vásárolunk meg, hanem hozzájárulunk az ezeket előállító ­vállalkozások fejlődéséhez, munkahelyteremtéséhez, valamint a Covid után a hazai gazdaság fejlesztéséhez, élénkítéséhez. A tulajdonos úgy gondolja, hogyha védjegyes árut vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy olyan megbízható terméket kapunk, amely nem téveszti meg a fogyasztókat, nem él jogosulatlan versenyelőnnyel, valamint megfelel a termékbiztonsági szempontoknak.
„A tudatos fogyasztás segíti a hazai gazdaság erősödését, hiszen a védjegyes magyar termékeket gyártó vállalkozások nyereségüket belföldön költik el hazai szolgáltatásokra, adóikat idehaza fizetik be a hazai költségvetésbe, munkavállalóik pedig szintén a magyar gazdaság szereplőinél költik el a fizetésüket” – fogalmazott. További előnye, hogy a hazai termékek vásárlásával csökkentjük az ökológiai lábnyomot, mert a ­hazai termőföldekről rövidebb úton és gyorsabban jut el az áru a fogyasztók asztalára, kisebb a szállításhoz kapcsolódó környezetszennyezés is.
A tulajdonos úgy véli, hogy hiába a minőség, nagy kihívást jelent számukra a termékeik belistázása a nagyobb és kisebb kereskedelmi láncokhoz, aminek okát a nagy konkurenciaharcban és az árversenyben látja.
Nagy Gyula elújságolta, hogy mivel az ásványvíznek nagy a súlya, ezért régóta keresnek egy olyan terméket, amit még fel lehet tenni a kamionra a 30 raklap mellé, de önálló termékként is megállja a helyét. „Ezért kezdtük el új termékünk forgalmazását a Pannónia KETO Chipset, ami 100% magyar termék (az alapanyag és a csomagolás is) és amit a Magyar Termék Nonprofit Kft. minőségi tanúsítvánnyal ismert el” – tájékoztatott.

A változás az innováció katalizátora
„Már a Covid kezdetén nőtt a bizalom a magyar fejlesztésű és ­gyártású termékek iránt, a tiszta otthon fogalma pedig még azoknak is új ­értelmet nyert, akik már jelentős tapasztalattal bírtak a háztartásvezetésben. A bio, magyar gyártású, ­alkohol-alapú kézgélünk óriási ­sikert ért el. Azóta is szerves része a családi kirándulásoknak, jövős-menős hétköznapoknak” – tudtuk meg Radnainé Sitkei Krisztinától, a MosóMami Kft. ügyvezetőjétől.
De hogy élvez-e prioritást a hazai termék a külföldivel szemben? Az ügyvezető szerint igen, amennyiben reális ár-érték arány, valódi cégfilozófia és történet társul hozzá. „Valljuk meg, találkozni túlárazott, de jó kézműves termékkel és találkozni ki­fejezetten olcsó, de csak kézművesnek látszó termékkel. Ez nem tesz jót a hiteles, magyar termékek PR-jának” – világított rá.
„Akik tudatosak, azok egyre jobban edukálódnak, ezért ­egyre magasabbra teszik az elvárásokat a magyar termék fogalmát ­illetően. Tehát nem elég, ha nulláról legyártunk egy sok össze­tevős terméket, hanem fontos az is, hogy pl. a csomagolóanyag, a címke magyar legyen, illetve mind több összetevő magyar vagy ­európai forrásból származó. Nekik az ár másodlagos. Ugyanakkor erősödik egy olyan vásárlói réteg a jelenlegi gazdasági történések miatt, akik megértik, hogy a magyar termék sem drágább, még csak nem is silányabb, mint bármelyik nemzet­közi márka, és annak megvásárlásával a körkörös gazdaságot erősítjük az országban, ami mindenkinek jó” – magyarázta.
A védjegyek szerepét illetően Radnainé Sitkei Krisztina elmondta, hogy a védjegy mindenképpen megkülönbözteti a terméket a többitől, világos üzenetet hordoz már a polcon – legyen az online vagy offline. Ez segíti az eladást és jobb érzést is kelt a fogyasztóban.
A jelenlegi helyzetet illetően az ügyvezető úgy fogalmazott, hogy: „Nagy kihívásokkal állunk szembe, jó volna egy varázsgömb minden cég irodájába. A Covid és a zajló európai konfliktus rávilágított arra, hogy nem a tárgyaktól leszünk többek, ezért azt gondolom, a minőségi étkezés, a tudatos szépségápolás és környezetet óvó háztartásvezetés előnyt élvez majd. A kevesebb több elve mentén látom a megoldást. Ehhez mi, a vásárlóinkal szoros viszonyt ápoló kkv-k tudunk segíteni, és együtt fejlődni, fenntartható módon működni. Most már közel fél éve percről percre változik minden az Euró árfolyamtól az alapanyagok elérhetőségéig. Így a termékfejlesztés, az árajánlatok kiadása, valamint az új piacok felé való nyitás egyaránt sokkal óvatosabban valósul meg, mint ahogy kéne. Mentális és pénzügyi maratoni csata ez a cégek számára, ahol még messze a vége, kellenek a tartalékok.”
Az ügyvezető úgy véli, mindenképpen szükséges felkészülni az alapanyagok megváltozására, esetleges hiányára, ami fejlesztést igényel – ami nem feltétlenül rossz. „Más alapanyagokat pedig felfedezhetünk, újraértékelhetünk minden iparban. A változás az innováció katalizátora. Ez tart mozgásban bennünket és a magyar gazdaságot is” – fogalmazott.

Igazoltan finomabb tejből
A fogyasztóknak a friss kategóriák, így a tejtermékek tekinteté­ben is nagyon fontos, hogy a termék, amit megvásárolnak, az magyar legyen. A GfK 2020-ban készített felmérése szerint a tojás, a friss hús és a zöldség után a tejtermékek kategóriája az, aminél ez a leginkább számít. Ugyanakkor ­sajnos nem ez az ­elsődleges választási szempont: az élelmiszerek esetében továbbra is a frissesség, az íz és a minőség, ami sokat nyom a latban. „Ezeket az értékeket mi is szem előtt tartjuk a Sole-Mizo Zrt.-nél. A Mizo termékek négy hazai üzemünkben, 100%-ban magyar gazdák által itthon megtermelt tejből készülnek. Szoros kapcsolatot ápolunk a hazai tejtermelőkkel és kitüntetett figyelmet fordítunk a tej minőségére. Saját bonafarmos tejtermelő telepeinken, mint ­például a csipőteleki farmunkon is, nagy gondot fordítunk az állatok jóllétére. Kényelmes, igényeiknek megfelelő körülményeket biztosítunk nekik, amit meg is hálálnak, ugyanis így igazoltan több és jobb minőségű, finomabb tejet adnak” – tudtuk meg Varga Aliztól, a Sole-Mizo Zrt. senior brand managerétől.
A manager elmondta, hogy minden termékükön használják a Magyar Termék vagy Hazai Termék védjegyeket, ­egyrészről amiatt, mert a fogyasztók is egyre tudatosabbak, és igénylik az információt, még akkor is, ha elsősorban nem ez alapján döntenek, másrészt azért, mert ők is büszkék arra, hogy minőségi, magyar termékeket állítanak elő. „Fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi inflációs környezetben a fogyasztói döntéseknél a termék származási helye sajnos háttérbe szorul, míg az alacsony ár fontossága egyre erősödik, így időről időre meg kell küzdenünk az importált termékekkel, melyek ugyan gyakran olcsóbbak, de sok esetben rosszabb minőségűek is, mint a ­hazai tejtermékek” – magyarázta.
Varga Aliz úgy véli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a legnagyobb kihívást az jelenti a cég számára, hogy hogyan tudnak gyorsan és hatékonyan reagálni a megváltozott fogyasztói igényekre, illetve az egyre növekvő költségek miatt hogyan tudják hatékonyan előállítani a termékeiket, valamint fékezni a fogyasztói árak növekedését. „Ez a fluktuáló környezet gyors reakciókat követel meg. Ebben a helyzetben a legtöbbet azon dolgozunk, hogy hogyan tudjuk a termékmixet úgy menedzselni, hogy az a fogyasztóknak, a kereskedelmi partnereinknek és nekünk is jó legyen. Ezt egyrészt a portfólió optimalizációjával tudjuk elérni, másrészt pedig fejlesztésekkel. Szeretnénk a jövőben is a fogyasztóink kedvében járni, és az igényeiknek meg­felelő termékeket előállítani, így például a következő hónapokban több termékkategóriában is érkezünk majd különféle innovációkkal, de a részletek maradjanak egyelőre titokban” – ­keltette fel érdeklődésünket a manager.

Nem tapasztaltak változást
A Tamási-Hús Kft. nem ­érzékelte, hogy a Covid időszakot követően a magyar termékek iránti kereslet növekedett volna, vagy prioritást élvezne a boltok polcain, tudtuk meg Kovács Pétertől, a cég kereskedelmi igazgatójától.
Kovács Péter elmondta, hogy nem tartanak az olcsóbb konkurenciától, ami az import termékeket illeti. „Az élelmiszerárak növekedése nem lokális probléma. Az egész világon tapasztalható, sőt ugyanazon tényezők befolyásolják ezt a különböző országokban is” – vélekedett. Sokkal nagyobb fejfájást okoz a cégnek a megfelelő munkaerő hiánya, ez jelenti számukra most a legnagyobb kihívást. Ettől függetlenül a Tamási-Hús Kft. a piaci igényekre reagálva folyamatosan bővíti a szortimentjét.

A frisstermékek hazai származása a legfontosabb
A PENNY számára évek óta kiemelt cél, hogy növelje a magyar termékek számát az üzletekben, tudtuk meg Kazatsay Esztertől, a PENNY magyarországi kommunikációs vezetőjétől. „Mára a nálunk található 2500 termék közel kétharmadát magyar beszállítók biztosítják, és azon dolgozunk, hogy ez az arány a jövőben még magasabb legyen. A nyár folyamán a zöldség-gyümölcs kínálatunk ­szinte teljes egészében magyar termelőktől származik” – mondta.
Kazatsay Esztertől megtudtuk, hogy a kedvezőtlen gazdasági folyamatok, a háborús helyzet és az ennek következtében kialakult, nemzetközi élelmiszerkereskedelmi piacot befolyásoló fennakadások, készlethiányok kevésbé érintették, érintik a céget. „Ez többek között annak is köszönhető, hogy ilyen magas számban támaszkodunk a hazai beszállítókra. Az elmúlt időszakban valamennyi munkatársunk keményen dolgozott a tartós hiány kialakulásának megfékezéséért, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ez a jövőben is így legyen” – magyarázta.
A vezető úgy látja, hogy elsősorban a saját márkás frisstermé­kek azok, amelyek hazai származása kiemelt fontosságú a PENNY vásárlói számára. „Ezek a friss ­zöldség-gyümölcs termékek, a frisshús-termékek, illetve a tejtermékek. A PENNY-nél ezek az árucikkek az „Itthonról válogatva”, a „Kedvenc Hentese” és a „Sissy” márkákban koncentrálódnak” – tájékoztatott.
A PENNY hisz abban, hogy a hazai áruk minősége és jó ár-érték aránya miatt a vásárlók továbbra is a hazai termékeket fogják vásárolni. „Kampányaink egy részét továbbra is a­rra használjuk, hogy felhívjuk vásárlóink figyelmét a magyar termékek választásának a környezetre és a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásaira” – tudatta.
A PENNY folyamatosan lehetőséget biztosít a hazai ­gyártók számára, hogy termékeik jelen legyenek az áruházlánc országszerte megtalálható 227 üzletében. Kazatsay Eszter kiemelte, hogy a PENNY örömmel csatlakozik minden olyan támogatói programhoz, amely a szektorban érintett kisvállalkozásokat segíti, sőt a jövőben saját hatáskörén belül is szervez ilyen eseményeket.
„Vásárlói szempontból az élelmiszerüzletek az ellátási lánc legvégső fázisának tekinthetők. Éppen ezért a kiskereskedelmi szektor kiemelt szerepet kap a magyartermékek népszerűsítésében, hiszen a fogyasztók rajtuk keresztül juthatnak hozzá a kiváló minőségű árucikkekhez. Emellett a szakmai szervezetekkel (pl. NAK) közös kampányokkal segédkezünk a közösen kitűzött célok megvalósításában” – említette meg a vezető.

A minőség és a fenntarthatóság egyre fontosabb
Kanyó Roland, a dm Kft. marketing és PR menedzsere úgy véli, hogy a fenntarthatóság a kereskedőknek és a vásárlóknak is egyre fontosabb, ez érződik a hazai termékek népszerűségén. „Jellemzően az élelmiszer, a natúrkozmetikum és a tisztítószer kategóriában számos hazai termék elérhető a kínálatunkban, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az évek óta a dm ­natúrkozmetikum ­polcain elérhető Manna és Coconutoil termékek után, a dmStart ­pályázatban nyertes PomPom, majd a Natics, Pödör, Dora Natura és Phi márkák is jelen vannak a dm-ben. A natúrkozmetikumok mellett más szépségápolási kategóriákban is fellelhetőek hazai termékek, ilyen márkák a Yamuna, Sansin, Bradolife, Varga termékek, illetve a háztartási vegyi termékek között is egyre több magyar termék kap helyet, az öko modulon a legjelentősebb a magyar jelenlét” – tudtuk meg.
A menedszser szerint a rövid ellátási lánc elsősorban fenntarthatósági szempontból jelent nagy előnyt, hiszen környezetbarátabb a szállítás, valamint logisztikai oldalról gyors és biztonságos ellátást eredményez akár krízishelyzet idején is.
„Az alapanyagok tekintetében a vásárlók a minőségi alapanyagok mellett teszik le a voksukat, és az már a hab a tortán, ha mindez magyar eredetű. A dm stratégiájának része, hogy a natúrkozmetika layoutban kizárólag hivatalos natúrkozmetikai minősítéssel rendelkező termékek kapjanak helyet. A vásárlók egyre tudatosabban fordulnak a természetes összetevőket tartalmazó, ­állatkísérlet-mentes, a fenntarthatóságot képviselő, minősített márkák felé. A natúr választék kialakításánál fontos szempont, hogy a ­hazai gyártóknak minél nagyobb teret adjunk, így széles, ­egyedi kínálatot biztosítsunk a természetes hazai termékek vásárlói számára” – magyarázta a menedzser.
Kanyó Roland szerint a kereskedelemnek fontos szerepe van a helyi értékek, helyi kezdeményezések, helyi termékek piacra jutásának támogatásában. „A támogatói programok segítséget nyújtanak a kisebb nemzetközi háttérrel nem rendelkező cégeknek. A dm Start! programon keresztül hazai vállalatokat segítettünk, hogy a dm üzletek polcaira és az online shopba kerülhessenek” – tájékoztatott.

 

(TERMÉKIMX magazin – 2022. májusi szám)

aktuális lapszám elérhető ITT: