Ha egyvalami miatt biztos nem várjuk a jó időt, akkor az a rovarok megjelenése, elszaporodása és folyamatosa közelsége. Az egyre nagyobb hatékonyságú és egyre innovatívabb rovarirtó termékekkel azonban már egyre eredményesebben tudjuk távol tartani őket magunktól és az otthonunktól, sőt akár már meg is dermeszthetjük őket, amíg kivisszük a lakásból.

GYORS, BIZTOS ÉS HOSSZAN TARTÓ HATÁS AZ ELVÁRÁS
A rovarok fejlődésének és aktivitásnak egyik legfőbb tényezője az időjárás alakulása. Mivel az ­utóbbi években egyre szélsőségesebbek a hőmérsékleti és csapadék értékek, nem lehet egyértelműen kijelenteni, melyik rovar okozza a leg­nagyobb problémát hazánkban, hiszen minden év más.
„Általánosságban azonban elmondható, hogy leginkább a hangyák, legyek, molyok, darazsak és persze a szúnyogok ellen küzdünk a legtöbbet. Az elhúzódó nyarak és enyhe telek miatt több invazív faj is megjelent (címeres poloska, tigrisszúnyog stb.) és ezek is egyre több kellemetlenséget okoznak” – tudtuk meg Zámbó Attilától, a Bábolna Bio kategória menedzserétől.
A cég szortimentje nagyon széles skálán mozog, az általános rovarirtószerektől az elektromos termékeken át, a speciálisan egy rovarfaj ellen kifejlesztett termékekig. A Bábolna Bio termékeire jellemző többek között az egyszerű, praktikus használat és a gyors, hosszan tartó hatás. „A vásárlók többsége nem a megelőzésre gondol, pedig több termékünk alkalmas a távoltartásra is, hanem amikor már ellepték őket a rovarok, akkor szeretnének egyből megszabadulni tőlük. A csapdáknál elvárás a korszerű, higiénikus, diszkrét megjelenés, illetve egyre több vásárlónál szempont a már említett környezetbarát felhasználhatóság” – tájékoztatott a menedzser, aki a környezetbarát szempontokat illetően elmondta: „Az elmúlt években azt látjuk, hogy egyre inkább nő azoknak a vevőknek az aránya, akik a "mérgek" helyett a természetes hatóanyagokat, vagy az irtószermentes megoldásokat, csapdákat részesítik előnyben. Nagyon jó példa erre az is, hogy a Biostop termékcsaládunk is egyre népszerűbb. Ezek a termékek 100%-ban irtószermentesek és a rovarokat össze is gyűjtik.”
Zámbó Attila azt is elárulta, hogy a rovarirtószerek esetében is nagyon fontos a megfelelő arculat kialakítása is. „Az utóbbi években a szegmens forgalmát legnagyobb mértékben a drogéria kategória adja. Talán ennek és a női vásárlóknak is köszönhető az elsősorban a rovarriasztó termékeknél megfigyelhető letisztulás a megjelenésben. Az erőt sugárzó dizájn helyett megjelentek a kozmetikumokra hasonlító arculatok. A termékfejlesztéseknél is ezeket a szempontokat vesszük figyelembe, igazodva az aktuális piaci trendekhez, igényekhez” – mondta.
A rovarirtószerek kiszereléseit tekintve toronymagasan az aeroszolok vezetnek. A Nielsen piackutató cég kimutatása alapján a mért csatornákon az aeroszolok a teljes rovarpiac több mint 60%-át adják. Nagyon népszerűek a csapdák és az elektromos termékek is. A tavalyi erős hangyaszezon miatt a rovarirtó porozók is keresettek voltak és a gyengébb szúnyogszezon ellenére a szúnyogirtó spirálok forgalma is nőtt.
„Szerencsére ma már nagyon sok helyen be lehet ­szerezni ezeket a termékeket. Az eladási csatornák közül a ­drogéria a legnépszerűbb, de megtalálhatóak a hipermarketekben, diszkontokban, egyéb üzletláncokban, kisebb boltokban. A barkács és a gazdabolti vonalon is széles szortimentben elérhetőek a rovarirtó termékek” – tudtuk meg a menedzser­től. A cég innovációit illetően Zámbó Attila ­elmondta, hogy a szúnyogirtó és szúnyogriasztó palettájuk teljes megújulása a tavalyi évben fejeződött be, így az idei év lesz az első, amikor a teljes termékcsaládot be tudják mutatni a vásárlók­nak. „2021-ben jelent meg a kifejezetten női vásárlókat ­megcélzó Protect Incognito szúnyog- és kullancsriasztó ­pumpás ­aeroszol. A gyenge szezon ellenére is elég jól debütált a termék, de az idei évben szeretnénk még népszerűsíteni. A piacvezető Protect darázsirtó aeroszolunk 400 ml-es kiszerelése mellé pedig egy új termékkel jelenünk meg. Ez egy nagyobb kiszerelésű, 750ml-es változat, ami a meg­növekedett extra igények kielégítésére szolgál” – mesélt az újdonságokról a menedzser.

EGYRE SZIGORÚBB SZABÁLYOKNAK, ELŐÍRÁSOKNAK KELL MEGFELELNI
A rovarok most már a klímaváltozásnak köszönhetően gyakorlatilag egész évben jelen vannak az életünkben. Persze vannak szezonális különbségek, de itt is egyre több az eltolódás.
A Crhysatox Kft. ügyvezető igazgatója, Utassy Zoltán elmondta, hogy a hirtelen meleg és csapadékos idő kedvez a szúnyogok tömeges előfordulásnak. Májustól késő őszig számíthatunk rájuk. Ebben az időszakban a kullancsok is jóval nagyobb létszámban vannak jelen – ettől függetlenül a gyenge teleken is előfordulhatnak. A közvetlen környezetünkben leggyakoribb a már kora tavasszal megjelenő, meleg, napsütéses helyeket kedvelő házi légy. Háztartásunk igen gyakori kártevője az élelmiszermoly és a ruhamoly, amik passzív úton terjednek és kizárólag a lárvájuk (hernyó) károsít. A párás meleg mikroklíma tömeges elszaporodását nagymértékben elősegíti. Kedvezőtlen körülményekkel szemben rendkívül ellenállóak, olyannyira, hogy a kifejlett hernyó akár át is telelhet. Itt még megemlíthetjük az Ázsiából származó márványpoloskát és az afrikai zöldes színű vándorpoloskát. Roppant mértékben elszaporodtak, és a hűvösebb idő beköszöntével tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba. Sajnos a jelentősebb lehűlések sem vetik vissza az áttelelő egyedek számát. Ezekből a példányokból lesznek a következő évi populációk, a nyílászárók permetezésével védekezhetünk ellenük.
Komoly problémát jelentenek a vérszívó szúnyogok, ­mivel nem csak kellemetlenek, hanem betegségeket is terjesztenek. Hazánkban közel 50 szúnyogfaj található. A lárvák fejlődéséhez a víz hőmérsékletének van döntő szerepe, 16–20 fokos vízben kb. egy hónap, míg 25 fokon két hét. A másik komoly ektoparazita a kullancs. Ránk és kedvenceinkre nézve számos betegség okozója.
A klímaváltozás miatt már egzotikus fajokkal is találkozhatunk, melyek szintén számtalan komoly betegségeket okoznak. Fő időszak a nedvesebb meleg tavasz és a nyirkos meleg ősz, míg a napsütést és a kánikulát nem kedveli.
A Crhysatox Kft. termékei porozó és permet formájában alkalmazhatók a rovarok és élősködők irtására. A két hatóanyagnak köszönhetően (természetes és szintetikus) a rezisztencia kevésbé alakul ki. Ránk, melegvérűekre a piacon a legveszélytelenebb piretroid. Biztos ölő és riasztó hatással bír, ám a környezetben és a szervezetben nem halmozódik, és nem szívódik fel. Utassy Zoltán arra int, hogy vásárláskor figyeljünk oda a termékek hatóanyag tartalmára, lehetőleg válasszunk gazdaságos kiszerelést és igyekezzünk csökkenteni a hajtógázas termékek használatát. 
A gyártás folyamán is fontos elvárás a gazdaságos kiszerelési egység és a gyűjtő­csomagolás megválasztása. „A gyártás folyamán egyre szigorúbb szabályoknak, illetve előírásoknak kell megfelelni. A nemzetközi kémiai biztonsági előírásoknak megfelelően a hatóság kivonja a tiltott és környezetre káros, veszélyes hatóanyagokat” – árulta el az igazgató.
A felhasználástól függ, hogy milyen terméket választanak a vásárlók. Otthoni használatra szívesebben vásárolják az elektromos riasztókat és csapdákat, feromon csapdákat, míg a szabadidős programoknál a riasztó- és ölő-permetek vannak előnyben, illetve az illóolajok. „Mi most a Piret-Mix Plusz porozó és permet termékcsaládunkkal kampányolunk, aminek magasabb a hatóanyag tartalma és kitoltabb a hatás­ideje” – mondta el Utassy Zoltán.

A JÖVŐ A TERMÉSZETES HATÓANYAGOKÉ
Magyarországon, ha rovarirtásról beszélünk, a legtöbb szó talán a szúnyogokról esik, bár az ő megjelenésük szezonális: ha kedvező az időjárás, azaz 20° fölötti meleg és nedves időszak van legalább két hétig, akkor tömegesen kelnek ki az akár évek óta talajban várakozó szúnyoglárvák is.
Tremmel Nóra, a ZigZag rovar­irtó márkát forgalmazó Brands&More Hungary Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyogok egyre több veszélyes betegséget terjesztenek, így nagyon fontos védekezni ellenük, főleg, hogy két éve a repülőgépes irtás kémiai szerekkel itthon is betiltásra került. Így marad a lokális védekezés a bőrünkre és ruhánkra fújható szerekkel.
„Mi azt tapasztaljuk, hogy a darazsak is egyre jobban elterjednek és egyre agresszívebbek, a hangyainvázió pedig egyre korábban indul, már kora tavasszal, míg a csótányok jelentősége visszaszorulóban van. A poloskák nagy riadalmat keltettek még pár éve, de mostanra az ő jelenlétük is valamelyest csökkent, viszont mint új kategória számolni kell velük” – foglalta össze az ügyvezető.
A ZigZag olaszországi vezető rovarirtó márka, családi cég tulajdonában van, így a hangsúly a hosszú távú magas minőségű termékek fejlesztésén és gyártásán van. Tremmel Nóra szerint a rovarirtó termékekkel szembeni elvárások közül a legfontosabb a hatékonyság és a megbízható ­márka. „A magas minőség és a magas hatóanyagtartalom mellé ezért mi komoly marketingtámogatást is nyújtunk, hogy el tudjuk juttatni a fogyasztóknak az üzenetet a minőségről. Nem mindegy, hogy egy édesanya a gyermekét 7 vagy 20%-os kullancsriasztóval keni be ahhoz, hogy nyugodtan engedhesse el kirándulni az erdőbe. A fogyasztók is egyre tudatosabbak és szerencsére elolvassák a címkén szereplő összetételt, aminek mi vagyunk a nyertesei, ha összehasonlítják más termékekkel” – mondta.
Az ügyvezető úgy gondolja, hogy a lokális védekezés a legkörnyezetbarátabb, sokkal jobb, mint amikor repülőről irtották a kullancsot és a szúnyogot, amelynek áldozatául esett sok más hasznos rovar is. „A hatóanyagokat folyamatosan felülvizsgálják az EU-ban és az esetlegesen negatív hatásokkal járókat folyamatosan vonják ki, a mi termékeinkben is csak engedélyezett, bevizsgált hatóanyagok szerepelnek” – fogalmazott.
A termékkínálatot illetően az ügyvezető elmondta, hogy náluk, külföldön nagyon széles termékválaszték érhető el, ­onnan válogatnak a magyar igényeknek megfelelően.
„A ­jövő mindenképpen az elektromos és a természetesebb hatóanyagok felé tart. Ezeknek az ára azonban egyelőre még nagyon magas a magyar piacra, pedig már 100% természetes, neem olaj tartalmú, bizonyított hatékonyságú szúnyog- és kullancsriasztók is rendelkezésre állnak. Reméljük hamarosan megérik ezekre is itthon a piac, és lesz egy akkora réteg, aki hajlandó ezért megfizetni az árprémiumot. Én például már ezt használom a kislányomon” – árulta el.
Beszámolt arról is, hogy megújultak az elektromos termékeik. „Nagyon szép, fehér, kapcsológombos készülékünk van, amely minden konnektorállásban használható” – mondta.
Újdonságként megemlítette a sportolás közben használható kullancsriasztó terméket, amely innovációnak számít a bőrre kenhető kategóriában. „Szerencsére a nagy kiszerelésű termékeink is egyre szélesebb listázottságnak örven­denek. Most már második éve egy Magyarországon készült, nagyon színvonalas reklámkampánnyal kommunikálunk és digitális marketinget is folytatunk, hogy a fogyasztók minél több helyen elérjék a ZigZag termékeket. És ami a beszerzőknek talán a legfontosabb: nagyon rugalmasak vagyunk, a közeli gyárainkból gyorsan szállítunk az erre a kategóriára jellemző gyors kereslet-kínálat változásokat követve, 100% visszáru garanciával” – ajánlotta termékeiket az ügyvezető.

AZ IDŐTÉNYEZŐ A LEGFONTOSABB
Horváth Tamástól, a Rossmann Magyarország Kft. beszerzőjétől megtudtuk, hogyha az állami szúnyoggyérítés nem kellő mértékű, vagy hirtelen robban be az invázió, akkor hazánkban a repülő rovarok, azon belül is a szúnyogok elleni védekezés a legfontosabb. Ezen kívül a darázs, vagy újabban az egyre erőteljesebb poloskainvázióval kell megküzdeni. Ezek mellett azonban egyre nagyobb gondot okoz a hangyák elleni védekezés, ami megmutatkozik az értékesített termékek számában is.
A beszerző elmondta, hogy a Rossmann-nál folyamatosan szortimentben lévő termékek esetében a hangya csali és a molylepke elleni védekezést segítő cikkek a legerősebbek, míg a szezonban a szúnyogok elleni védekezést segítő testre kenhető, fújható szúnyogriasztó termékek a legkelendőbbek. Ezek mellett pedig az aerosolos kiszerelésű rovarirtók a legnépszerűbbek, legyen az akár repülő vagy mászó rovarirtó termék. A tavasztól őszig tartó szezonban a szortiment kiegészül a kullancs elleni védekezést segítő termékekkel, így a testre kenhető szerekkel, az elektromos szúnyogriasztókkal, a hozzájuk tartozó utántöltőkel, légyfogókkal, szúnyog riasztó spirálokkal. „Igyekszünk a limitált polci helyeket a védekezést segítő legkülönfélébb termékekkel feltölteni, így minden vevőnk megtalálhatja magának a számára legszimpatikusabb megoldást” – összegezte Horváth Tamás.
Véleménye szerint ezeket a vegyszer alapú klasszikus rovarirtó szereket nem igazán lehet környezetbarátnak mondani, így azt a fajta védekezést inkább a házi praktikák környékén kell keresni.
A beszerző elmondta, hogy az elsődleges elvárás a vásárlók részéről a probléma minél hamarabb történő megszüntetése, vagy a leghatékonyabb védekezés a kártevőkkel szemben, így a vásárlói preferenciák döntik el, hogy adott kategóriában milyen terméket részesítenek előnyben. Például a testre kenhető rovarriasztók esetében fontos lehet a vásárlóknak, hogy az adott termék hány órán keresztül biztosít védelmet a felhasználónak a szúnyogokkal, kullancsokkal szemben. Ezeket a gyártók kis piktogramokkal, vagy leírással jelölik is a készítményeiken.
„Az elmúlt években újdonságként jelentek meg a kifejezetten poloskairtásra kínált termékek, de idén egy-két termékfejlesztéstől eltekintve, mint pl. egy fagyasztással operáló termék, vagy a hosszabban ható és védelmet biztosító ­testre kenhető szúnyogriasztó készítmény, nem várható” – tudtuk meg Horváth Tamástól.

NŐKOMPATIBILIS MEGOLDÁSOK A DM-NÉL
A dm üzleteiben nagyon sokféle kártevő ellen kínálnak megoldásokat a termékválasztékon keresztül, de nem feltétlen az összes magyarországi problémára. „A dm kifejezetten a „nőkompatibilis” megoldásokra fókuszál. Gondolok itt például arra, hogy az egér vagy patkány megfogásához használatos csapdák vagy ragasztók sikeres alkalmazását követően nem túl sok hölgy hajlandó a „fogást” kezelni vagy eltávolítani, pedig ellenük ezek a megoldások bizonyulnak a leghatékonyabbnak” – tudtuk meg Oláh Anitától, a dm Kft. szortiment menedzserétől.
Ami a dm vásárlókat illeti, legfőképp a hangya, a moly, és utóbbi időben az ágyi poloska elleni küzdelem az, ami egész évben jelen lévő problémakör. A tavaszi/nyári szezonban pedig a szúnyog elleni védelmen van a legfőbb fókusz. Ezt a kártevők jelenléti ideje irányítja. Oláh Anita elárulta, hogy a teljes éves viszonylatban a kártevői jelenlét okán egyértelműen a hangyacsapda a vezető termék. „Ezt követik a ruha/élelmiszer moly termékek, melyekből saját márkás Profissimo választékunk is meglehetősen széles. A tavaszi/nyári szezonban pedig a testre használatos szúnyogirtó termékek a legnépszerűbbek, köztük a dm saját S-quitofree termékcsaládja is” – mondta el.
Mind gyártói, mind fogyasztói oldalról nagy igény van a környezetbarát megoldásokra, és ebben a kártevőmentesítési terület sem kivétel. „A környezetBARÁT indíttatás a rovarIRTÁS területén lássuk be, több gondolati ellentmondásba is ütközik. Ennek ellenére a gyártók igyekeznek többféle megközelítésben e kívánalomnak is eleget tenni. Egyrészt a termékösszetevőkben minél több természetes anyag, gyógynövények, illóolajok használatával, hogy kíméletesebb megoldást eredményezzen mind az áldozat, mind a használó számára” – foglalta össze a menedzser, aki a fogyasztói elvárások tekintetében a következőket sorolta fel: „Hatékonyság, Kíméletesség, Gyerekvédelem, Sensitive a hívószavak a dm vásárlók számára, és a gyártók oldaláról is ezeket az irányokat látom.”
Oláh Anita szerint a piaci igények némiképp változtak az elmúlt időben. „A tiszta illóolajok alkalmazásának térnyerését emelném ki. Ezekre a termékekre az illatosítás, aromaterápia, gyógyhatások oldaláról gondoltunk eddig leginkább. Az elmúlt években viszont a növényápolási, rovarok távoltartási vagy csípéseik utáni kezelésben is erősödni látszik alkalmazási területük, melyhez a dm meglehetősen széles palettát kínál” – avatott be.
Az újdonságokat illetően a menedzser elmondta, hogy az idei év egyik ilyen terméke a rovarfagyasztó spray. „Használata egyszerű, és állatbarát. Lefújjuk a rovart, az megdermed, akár egy szemeteslapáttal kivihetjük az udvarra, ahol valamivel később magához tér. Őszintén kíváncsi vagyok a termék fogadtatására, mert az eddig megszokottaktól eltérően működik” – mutatta be az újdonságot.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. márciusi szám)

AKTUÁLIS lapszámunk elérhető ITT: