Az intimhigiénia témaköre nagyon fontos egy nő életében, a gondozottsághoz és igényességhez hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is. A női intim test­részek ápolására speciális készítmények állnak rendelkezésre. A férfiaknak ebben a tekintetben egyszerűbb dolguk van, a nőknek viszont a menstruációs ­időszakban is megfelelő lépéseket kell tenniük egészségük megőrzésének érdekében.

Bizalmi termékek

Rendeltetésükből adódóan az elsődleges szempont az intim higiéniai termékek tekintetében a hatásosság. A menstruá–ciós termékeknél a legfontosabb tényező a megbízható nedvességelvezetés és a pontos rögzíthetőség: betétek esetében alapvető, hogyan illeszkedik a termék az alsóneműhöz, illetve tampon esetében az, hogy megfelelő szivárgás elleni védelmet biztosít-e. Lényeges továbbá a forma, a kényelmes, puha, selymes fedőréteg, illetve az üde, leginkább természetes növényi kivonatokból hozott illat.

A szintetikus, környezetet terhelő megoldásokat a gyártók már a fejlesztés során is igyekeznek elkerülni, már csak a környezeti változások okán is. „Az intimhigiéniás termékek esetében is egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság, így például az o.b.®-nál a termékek papírdoboza felelős erdőgazdálkodásokból származik, min. 75% újrahasznosított papír felhasználásával készül” – avatott be minket Szabó Viktória, a Johnson & Johnson Kft. kategória menedzsere.

„A maximális diszkréció és higiénia minden termékünk használata során alapkövetelmény. A Tampax tamponok kiválóak a nagyon aktív és akár extrém körülmények között élő vagy működő nők számára is, hiszen akár a természetben vagy egy fesztivál korlátozottabb kézmosási körülményei között is higiénikus felhasználást biztosítanak, mindezt a csúszásmentesen megragadható, kihúzható applikátornak köszönhetően” – ismertette Krubl Yvette, a Procter & Gamble RSC Kft. ­közép-európai vállalati kommunikációs menedzsere. Az egészségügyi és tisztasági betétek vonatkozásában eltérő választási szempontok és prioritások figyelhetők meg, mivel a menstruációs védelemmel kapcsolatos termékek nélkülözhetetlen, bizalmi termékek.

 

A választék szinte végtelen

A cégek magyarországi női intimhigiéniai portfóliójukban számos árucikket bocsátanak a női vásárlók rendelkezésére, úgymint intim mosakodók, intim krémek, hüvelytabletták, intim törlőkendők, tisztasági betétek, egészségügyi betétek, tamponok. Rengeteg márka és típus fellelhető a boltok polcain, bár a tamponok esetében a kínálatban tény, hogy kevesebb márka jelenik meg, mint a tisztasági vagy az egészségügyi betétek termékcsoportnál. Ami biztos, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb terméket a többféle méret, típus és nedvszívóképesség szerint. A kifejezetten éjszakára szánt árucikkek azért még hátra­maradnak az eladásokban, de érezhetően egyre jobban keresik ezeket a termékeket is, tehát az éjszakai szegmens fontossága növekvő tendenciát mutat. Ezek a termékek nagyobb védelmet nyújtanak, hiszen menstruáció alatt is fontos, hogy éjszaka nyugodtan tudjunk aludni.

„Mivel a piacon érzékelhető az éjszakai alszegmens dinamikus fejlődése (+9% a total piac 6%-os növekedéséhez képest), ezért külön öröm számunkra, hogy az egyik legnépszerűbb egészségügyi betétünk a Libresse Goodnight. ­Figyelembe véve ennek sikerességét, Goodnight Exra termékünkkel bővítjük a portfóliót, hogy mindenki megtalálhassa magának a legmegfelelőbb megoldást a kiegyensúlyozott és zavartalan éjszakához.” – tudtuk meg az Essity Hungary Kft. munkatársaitól, Horváth Barbara senior brand managertől és Kowalska Izabella junior kategória managertől. A kiszereléseket tekintve is igen sok lehetőség létezik ezen a piacon, Glück Mária,TZMO Hungary Kft. marketing és termékmenedzsere szerint a kisebb csomagolások akkor keresettebbek, ha a vevői döntésekben az egységnyi kiadások játszanak szerepet. Úgy véli, ez az áruházi, drogériai polcképen is jól megfigyelhető, a vevői döntésekben feltehetően az egységnyi kiadások is szerepet játszanak. Ennek ellenére – mint ahogy más termékeknél is – ebben a szegmensben is igaz, hogy a nagyobb kiszerelés jobban megéri.

A vásárlói döntést befolyásolják az akciók, illetve a külön­böző élethelyzetek is: a legkisebb, o.b.® esetében például a 8 db-os kiszereléseket jellemzően utazáshoz vásárolják meg a fogyasztók, de egy-egy esetleges „vészhelyzet” esetén is a kisebb kiszereléseket választják a hölgyek, ha például egy másik táskában maradt az otthon, előre bekészített termék. „Az egészségügyi betét piacon minden 4. vásárló választja a kis kiszerelést, ezzel a 2. legnépszerűbb kiszerelés típus a duo után. A tisztasági betét piacon a kis kiszerelés (50 darabosnál kisebb) adja a forgalom kb. kétharmadát, azonban növekedését tekintve elmarad a piaci átlagtól. Inkább a nagy kiszerelések felé tolódik a piac” – mondta el Horváth Barbara, a Libresse senior brand managere.

 

Az akciók valamelyest ezt a kategóriát is mozgatják

Székely Zsófia, a Walmark Kft. senior brand managere a specifikusabb termékek – hüvelytabletták, intim mosakodók – kapcsán azt gondolja, bizalmi termék lévén, fontosabb a vásárlóknak a megbízhatóság, mint az ár: a sokat bizonyított termékek preferenciát élveznek. Nincs ez másként a menstruációs termékeknél sem, illetve tudomást szereztünk továbbá arról, hogy az árakciók ezt a kategóriát is mozgatják, és hatással vannak a forgalomra. Általánosságban elmondható, hogy ebben a kategóriában inkább márkahűek a fogyasztók, az árak pedig inkább a márkán belüli kiszerelések választását befolyásolják: főként a menstruációs termékek piacán jellemző, hogy amennyiben megtalálták a jól teljesítő márkát és terméket, akkor nem szívesen térnek át másikra. Az ember kíváncsi természete persze tud kipróbálást generálni, de ebben a kategóriában nem jellemző a márkák közti rendszeres váltogatás. A tisztasági betétek piaca már inkább árérzékeny, itt az akciók jobban befolyásolják a fogyasztók választását. Glück Máriától megtudtuk, hogy az árak felfelé mozdulása ebben a szegmensben is megfigyelhető, hiszen ha az alapanyagok ára emelkedik, indokolt az emelés a portéka árának vonatkozásában is: ilyenkor a gyártók és a forgalmazók, kereskedelmi láncok szinte egyszerre lépnek.

 

Folyamatos az innováció

A TZMO Hungary Kft. új termékvonala a Bella Ideale, itt a betétek fedőrétegének mikrokapszulákból álló nedvességelvezető szerkezete, valamint a Flexi Fit minden testhelyzet­hez való alkalmazkodó képessége tudott forradalmian új terméket eredményezni. Ezek a betétek megjelenésükben egyesítik a nőiességet, az exkluzivitást és a kiemelkedően jó nedvszívó funkcionális paramétereket. A Johnson & Johnson Kft. tekintetében a tavalyi év az elmúlt 10 esztendő legnagyobb termékinnovációját hozta az o.b.® ProComoft™ tamponjaiknak köszönhetően, 2019-ben pedig a Carefree® Plus termékcsaládjuk technológiája újul meg, melyből fakadóan a Plus tisztasági betétek akár 12 órás illatmegkötés és extra védelmet biztosítanak majd. Ezzel egyedidőben a teljes Carefree® portfólió csomagolása is újjászületik, aminek eredménye egy letisztultabb dizájn lesz. Az Essity Hungary Kft. egyik fő fókusza idén a magyar piacon tapasztalható nagyobb kiszerelések és deo változatok iránti igény kielégítése lesz – ennek érdekében tisztasági betét portfóliójukat több elemmel is szélesítik. Emellett szeretnék ösztönözni a vásárlókat termékeik kipróbálására, így több tisztasági betétüket is elérhetővé teszik a jelenlegieknél kisebb kiszerelésben is. Az éjszakai egészségügyi betét alszegmensen belül a Goodnight Extra termékükkel szeretnének prémium minőségű megoldást kínálni a nyugodt éjszakákhoz.

A Procter & Gamble RSC Kft. idén is innovációkra, újításokra épít. Nemrég vezették be a piacra az Always Inifinity speciális hab magot tartalmazó betétet, mely a saját súlyának tízszeresét képes felszívni, puha és vékony, bőrgyógyászatilag teszetelt termékcsaládon belül is új alter­natívát kínál a márka felhasználóinak. A fogyasztók a márkacsaládon belül szívesen próbálnak ki új verziókat, akár illatosított vagy újabb fehérneműformához igazodó termékeket. Termékinnovációikon túl számos újdonsággal kecsegtetnek – két társadalmi felelősségvállalás kampányuk fut, az egyik a „#Ne maradj ki, ne maradj le”, mely nem más, mint az Always és a Magyar Vöröskereszt országos kampánya a mélyszegénységben élő lányok megsegítésére. Célja, hogy a fiatal lányokat érintő menstruációs szegénységet enyhítse. Az Always idén kimagaslóan támogatja a Vöröskereszt munkáját: a közel 18 millió forint értékű adományt a szervezet a mélyszegénységben élő fiatal lányok megsegítésére fordítja. A jótékonysági programban partnerük a Rossmann üzletlánc.

 

Fontos a cégeknek az edukáció

Székely Zsófia elmondta, hogy a Beliema termékcsalád kifejlesztésekor az egyik fő gondolat az volt, hogy a hüvely­fertőzésekkel kapcsolatos tömérdek tévhitet eloszlassák Magyarországon – de elmondható, hogy a régió legtöbb országában a nők nagy többsége automatikusan gomba okozta fertőzésre gondol, ha intim panaszokat tapasztal. Ez a tévhit számos egészségügyi komplikációt okozhat, és ezen a téren további edukáció szükséges. Valójában nagyon gyakori kórokozó a baktérium is, a tünetek mindkét fertőzés esetén meglehetősen hasonlóak, szinte lehetetlen laboratóriumi vizsgálat nélkül megkülönböztetni őket egymástól. A piacon megtalálható legtöbb készítmény kifejezetten az egyik kórokozótípusra ajánlott; ez annyit tesz, hogy gombás fertőzés esetében a baktérium-specifikus készítmények nem lesznek hatásosak, és fordítva. Ezért nagyon fontos, hogy a nők tudják, pontosan milyen típusú fertőzéssel állnak szemben, és annak megfelelő készítményt válasszanak.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019 július-augusztusi szám)