A jelen gazdasági nehézségei és kihívásai közepette, a fogyasztói árak növekedése és az inflációs nyomás hatására egyre inkább lekerül a fókusz a márkákról. A vásárlókat már korántsem a márkahűség, sokkal inkább az árérzékenység és a tudatosabb válogatás jellemzi. Megkérdeztük a gyártókat és a forgalmazókat, hogy ők mit tapasztaltak a fogyasztói szokások, valamint a termékválasztás változásai terén az idei év során.

Arculatváltás a 100. évforduló alkalmából
Dankó Áron, a Globus Konzerv­ipari Zrt. regionális márkamenedzsere lapunknak elmondta, hogy jelentős mérföldkőhöz érkezett a Globus márka, idén ünnepli ugyanis a 100. évfordulóját. Ennek alkalmából pedig arculatváltáson esett át a teljes zöldség- és gyümölcskonzerv kategória. A megújult logó és csomagolás az eladásokra és a márkahűségre is jelentős hatással volt.
„Habár az új dizájn miatt a már meglévő vásárlóink nehezebben találják meg a termékeinket az élelmiszerboltokban, ennek ellenére úgy gondolom, hogy mégis sikerült újabb fogyasztókat is megnyernünk, miközben a márkahű ­vásárlóink köre is tovább erősödött” – árulta el a márkamenedzser.
A jelenlegi piaci helyzetet górcső alá véve, a cég portfóliója kapcsán az a tapasztalat, hogy a zöldség- és gyümölcskonzervek kategóriájában még mindig erős a vásárlói árérzékenység. Ennek köszönhetően és a diszkontáruházak meghatározó szerepe miatt egyre dominánsabb szerephez jutnak a sajátmárkás termékek.
A konzervételek terén korosztályonként eltérő a vásárlási kedv: a stabil márkahűség leginkább az idősebb generációra jellemző, ők azok, akik továbbra is elkötelezettek a márka iránt. Számukra a jól bevált Globus a régi szép időket és a szeretett fogásokat varázsolja vissza az étkezőasztalra. Az X és Y generáció tagjaiban a Globus gyermekkori pillanatokat idéz elő. Ezen generáció tagjaiban egyre erősebb a tudatosságra és az egészséges életmódra való törekvés, így ők egyre inkább az olyan funkcionális termékeket favorizálják, mint a Vital termékcsalád, amely hozzáadott só- és cukormentes.
„Az arculatváltozásunk egyik kifejezett célja az volt, hogy közelebb kerülhessünk a Z és az Alfa generációkhoz, megmutatva és bebizonyítva, hogy egy százéves márka is lehet inspiráló és trendi” – fogalmazott Dankó Áron. Számukra az innováció és a fenntarthatóság a legfontosabb a termékvásárlás során, így ezen szegmensekben a termőföldtől az asztalig koncepció kiemelt szerepet kap.
Mindezek mellett a cég vezetője kiemelte, hogy összességében a vásárlóik az egészségesebb étkezés felé mozdultak el, és egyre népszerűbb a növényi alapú étrend, ezen belül is a bab és a lencse a legkeresettebb hüvelyes.
A jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben a Globus rendszeres akciókkal és árkedvezményekkel igyekszik fenntartani a fogyasztók érdeklődését, továbbá a piac elvárásainak megfelelően folyamatosan optimalizálják a termékportfóliójukat.
A változó fogyasztói igényeknek való jobb megfelelés érdekében a cég bevezette a Vital egészségtudatos termékcsaládot. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a fenntarthatóságra és az innovatív termékfejlesztésre, beleértve a hozzáadott sótól és cukortól mentes, illetve bio alapanyagokból készült konzerveket is.
A cég márkamenedzsere óvatosan optimista, reméli ugyanis, hogy az árérzékenység és a gazdasági bizonytalanság ellenére az idei ünnepi időszakban fellendülhet a kereslet a termékeik iránt, amiben nagy segítség lehet az új megjelenésük mellett a karácsonyi kampányuk is. A fogyasztói bázis fenntartása és új vásárlók bevonzása érdekében a Globus folyamatosan törekszik arra, hogy innovatív, magas minőségű, egészség- és környezettudatos termékekkel álljon elő.

A márkahűség a prémium termékekre igaz
A 2024-es év jelmondata: „Élj a mának, meg a holnapnak, ne gondolkozz a múlton, mert semmi sem igaz már ma, ami tegnap még el­fogadott és alaptézis volt.” Tel­jesen új kereskedelmet tanulunk, a világ ma változik és holnap ismét egy újabb ma lesz’ – állítja Hajduné Reinwald Anita, a Mary-ker Pasta Kft. értékesítési igazgatója.
Eseménydús volt már eddig is az idei év a száraztészta ­piacon, hiszen az elmúlt fél-egy évben több termékcsoportnál is jelentős változások mentek végbe a fogyasztói szokások vonatkozásában. Ezek a változások az értékesítési igazgató szerint több tényezőre is visszavezethetőek, ilyen az infláció, az egészségtudatosság növekedése, valamint a környezetvédelem iránti egyre nagyobb figyelem.
Az utóbbi időben többféle trend is bontogatni kezdte a szárnyait. Egyrészt hangsúlyosabb szerephez jutnak az alacsonyabb árfekvésű termékek, a fogyasztók egyre inkább a kereskedői márkákat preferálják a gyártói márkákkal szemben. A vásárlók nagyobb figyelmet fordítanak az árakra, és úgy gondolják, hogy kevesebb pénzért is hozzájuthatnak kiváló minőségű termékekhez. Másrészről pedig kiemelkedő tendenciává vált a fenntarthatóság és a környezetvédelem a termékek terén is. Dinamikusan nőni kezdett a ­fenntartható csomagolás és a környezetbarát árucikkek kereslete. A fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek arra, hogy a termékek csomagolása újrahasznosítható legyen, továbbá, hogy a termékek előállítása során minél kisebb legyen a környezet terhelése. Ennek a Mary-ker Pasta Kft. is igyekszik megfelelni, így 10-30 százalékban újrafelhasznált alapanyagú csomagolásban kezdi átcsomagolni száraztésztáit.
Hajduné Reinwald Anita tapasztalatai szerint a száraztészták piacán összességében gyengült a márka iránti fogyasztói hűség, hiszen az emberek ma már nagyon árérzékenyek, kedvezőbb ár esetén inkább másik márkát választanak. Ezzel ellentétben viszont a prémium kategóriájú árucikkek esetében a márkahűség továbbra is érzékelhető.
„Azok a fogyasztók, akik hajlandók többet költeni különleges tésztákra, továbbra is ragaszkodnak bevált márkáikhoz. Ezek a vásárlók az íz, az összetétel és az előállítás módja miatt választják ezeket a márkákat, és kevésbé hajlandók kompromisszumot kötni” – magyarázta az igazgató. Az egészséges táplálkozásra koncentráló vásárlók szintén hűségesebbek bizonyos márkákhoz, hiszen ezeket megbízhatóbbaknak tekintik. A teljes kiőrlésű, gluténmentes vagy speciális diétákhoz igazodó termékek piacán a vásárlók előszeretettel választanak olyan márkákat, amelyekről tudják, hogy minőségi alapanyagokból készülnek.
Lapunk arról is kérdezte az értékesítési igazgatót, hogy lát-e eltérést a fogyasztói kedvben a különféle korosztályok, generációk között. Ezzel kapcsolatban Hajduné Reinwald Anita elmondta, hogy az idősebb korosztályok (veteránok, baby boomerek) inkább visszafogottabb vásárlók, a fiatalabb generációk (Y, Z) továbbra is nagyon aktívak ezen a téren, de ők már érezhetően árérzékenyebbek. Az X generáció tagjai, valamint az ezredfordulósok már főleg online vásárolnak, és nagyon odafigyelnek a fenntarthatóságra, és habár az Alfa generációhoz tartozók még gyerekcipőben járnak, de szüleik döntésein keresztül máris befolyásolják a vásárlásokat.
A cég akciókkal, árengedményekkel, hűségprogramokkal, nyereményjátékokkal, a Magyar Termék védjegy kihasználásával, valamint innovatív és fenntartható termékek bevezetésével próbálja megtartani a vásárlóit ebben a kritikus és folyamatosan változó gazdasági világban. Az értékesítési igazgató optimistán áll a jövőhöz, szerinte a fogyasztási kedv hamarosan ismét növekedni fog, habár tény, hogy a mértéke a gazdasági bizonytalanság és az infláció nyomásának hatására kiszámíthatatlan marad. Emiatt annyira fontos, hogy az új trendekre minél gyorsabban tudjanak reagálni, és a fogyasztói preferenciákat szinte azonnal le tudják követni.

A kreativitás lehet a nyerő stratégia?
Az infláció, de inkább a gazdasági bizonytalanság óvatos fogyasztási/vásárlási szokásokat hozott magával az idei évben a Ga Food Kft. vezetőjének meglátása szerint.
„Az általunk képviselt hal/gyümölcs/zöldségkonzerv kategóriákban a külföldi élelmiszerláncok saját márkás termékei felé mozdult inkább a vásárlás, itt magasabb az akciós mozgás” – árulta el Kovács Csilla, a cég üzemeltetési és kereskedelmi igazgatója.
A vállalat a lojális vásárlói érdeklődésének fenntartása, és újabbak bevonzása érdekében innovatív módon folyamatosan új ízvariánsokkal bombázza a piacot. „Igyekszünk ezért évente 2-3 új termékkel bővíteni portfóliónkat.
Az idei év nagy sikere a most bevezetés alatt lévő ­üveges Franz Josef Kaiser Kalamata olívabogyó 4 ízvariánsa ­(fekete magozott, zöld mandulával-, szárított paradicsommal és paprikával töltött nagy szemű olívabogyó)” – nyilatkozta az igazgató.
A jelenlegi nagyon nehéz gazdasági helyzetben is lát pozitívumot a Ga Food Kft., hiszen a kötelező akciók kivezetésével szerencsére felszabadult az az állandó kényszer, amely kizárólag az akciós engedmények mértékével számolt, így most végre újra visszatérhetnek az eredeti marketingstratégiájukhoz, amelyben a kreatív megoldásoké a főszerep.
A cég az év utolsó negyedévében több másodlagos kihelyezéssel, hozzáadott érték akcióval szeretné a partnereit, illetve közvetett módon a vásárlóit is támogatni. Továbbá bíznak abban, hogy az év utolsó néhány hónapja, illetve az ünnepek közeledtével megnő a vásárlói kedv. Ezt online megjelenésekkel és influenszerek videós tartalmaival is elősegítik majd.

A Márka a kivétel, ami erősíti a szabályt
Amíg a gyümölcsitalok termékkategóriája összességében csökkenő tendenciát mutat a piacon, a Márka Üdítőgyártó Kft. a brand termékeivel a piaci trendek felett teljesített, 17%-os növekedést realizált az elmúlt fél évben. Emellett még az ízesített vizeik és az energiaitalaik eladási száma is megnőtt.
Általánosságban viszont a legtöbb termékcsoport esetében stagnálás, sőt kis mértékű visszaesés jellemzi a piacot. A fogyasztók megbízhatónak, és ár-érték arányban megfelelőnek inkább a sajátmárkás italokat gondolják.
A cég piaci előnye, hogy erős márkahűséggel bír. Fogyasztóik rendszeresen vásárolják a termékeiket, és elégedettek is ezekkel. Ugyanakkor tény az is, hogy a vásárlásokban megfigyelhető az alacsonyabb árkategóriákba való átlépés.
A korosztályok szerinti különféle vásárlási kedv vonatkozásában Pécskövi Klaudia marketing koordinátor elmondta: évek óta bevett szokás, hogy míg az idősebb korosztály a nagyobb (1,5-2-2,5 literes) kiszerelésű termékeket preferálja vásárlás során, addig a fiatalabbak inkább az on-the-go fogyasztás hívei, ezáltal ők a kisebb kiszereléseket (0,25-0,5 liter) veszik le szívesebben a polcról.
Az üdítőital piacnál általánosságban az a jellemző, hogy a fogyasztók több szempontot is figyelembe vesznek, mielőtt egy adott termék mellett döntenek: ilyen például az, hogy mennyire változatos a márka ízválasztéka, milyen az ár-érték arány, valamint természetesen az is, hogy a terméknek kellemes íze legyen. Mindezeknek a Márka folyamatosan igyekszik megfelelni, méghozzá az innováció mellett a termékek életútjának naprakész nyomon követésével is.
Annak érdekében, hogy a fogyasztók ne forduljanak el tőlük, gyakran szerveznek nyereményjátékokat, különféle akciókat és kampányokat is.
„Természetesen állandóan monitorozzuk, hogy időről időre hogyan változik a fogyasztási környezet, és ennek megfelelően változtatjuk az ízpalettánkat és koordináljuk a termékfejlesztéseinket. Rendszeresen végzünk piaci felméréseket, kutatásokat annak érdekében, hogy a lehető legrelevánsabb információkat kapjuk és jól megfontolt döntést tudjunk hozni. Ezeknek a vizsgálatoknak köszönhető, hogy az elmúlt félévben több olyan termékkel tudtunk piacra lépni, amik nem csak innovatívak, de rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert” – árulta el Pécskövi Klaudia, aki a jövőre nézve azt prognosztizálja, hogy az ünnepi időszakban várható még fellendülés, hiszen ekkor jellemző, hogy a nagyobb kiszerelésű termékek kerülnek a háztartások asztalaira.

Egyre tudatosabb vízfogyasztók a magyarok
Habár a márkahűség nem jellemző az ásványvíz-piacra, a pandémia óta viszont már főleg a Magyar­országon belül előállított vizeket keresik a vásárlók. Ennek két magyarázata is van, egyrészt mert biztosan elérhetőek, másrészt pedig mert folyamatosan rendelkezésre állnak. Ezt az Euromonitor Inter­national legutóbbi mérései szintén alátámasztják, és a Mizse kutatása is megerősíti a magyar ásványvizekre vonatkozóan.
A fogyasztók számára a magas minőség és a versenyképes ár a legfontosabb, amikor a különféle vizek közül választanak – tájékoztatta lapunkat Benkó Balázs, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója. A fogyasztók azért preferálják a hazai gyártású palackozott vizeket, mert jó az ízük, kiváló a minőségük, megfizethetőek és komoly tradícióval rendelkeznek, ami szavatolja, hogy kedvenc márkáik nem tűnnek el a boltok polcairól.
A cég vezetője azt tapasztalja, hogy a magyar felnőttek egyre tudatosabb vízfogyasztók. A tavalyi Mizse kutatás szerint a megkérdezettek 27 százaléka ügyel a napi vízfogyasztásra és törődik azzal, hogy elegendő vizet, illetve ásványvizet igyon. Ebben a korosztályok, lakóhelyek és a nemek tekintetében különösebb eltérés nincs. Leginkább a 60 éven felüliek esetében igaz, hogy a lehető legpontosabban betartják, hogy mikor és mennyi vizet kell meginniuk egy nap.
A fiatalabb generáció rendkívül egészségtudatos, ennek megfelelően ők a mentes és az „on the go” (kisebb kiszerelésű) termékeket keresik és választják. Benkó Balázs kritikaként fogalmazta meg, hogy a visszaváltó rendszer bevezetésével a plusz 50 forint nagy áremelkedést hozott, ami a 200 forintnál olcsóbb ásványvizek esetében már egy jelentős tétel. Éppen emiatt sokan már inkább az ízesített vizek, üdítők felé fordulnak, mert ezeknél az ízzel egy plusz hozzáadott értékhez juthatnak.
A cég abban bízik, hogy a folyamatos innovációval és promócióval meg tud birkózni a jelenlegi drasztikus gazdasági körülményekkel. A Mizse másfél literes vizeket már háromféle ízben is a piacra dobták. A promóció keretében tavasszal nyereményjátékkal, nyáron banner kampánnyal népszerűsítették a termékeiket, ősszel pedig ismét nyereményjátékkal kedveskednek a fogyasztóknak.

Beszűkülő kereslet jellemző a piacra
Az élelmiszerek tekintetében ­vala­mennyi termékcsoportnál visszaesést tapasztalt a König-Units Kft. értékesítési igazgatója, Káposztás István.
„Bizonyos értelemben a 2008-2009-es gazdasági válsághoz tudnánk hasonlítani a jelenlegi helyzetet. Az infláció által vezérelt beszűkülő kereslet jellemző piacunkra az elmúlt időszakot tekintve.”
A márkahűség fokozatosan háttérbe tolódik, a lakosság a sajátmárkás termékek felé mozdul, és az árpont a fő fókusz a vásárlók választásakor.
Az értékesítési igazgató tapasztalata szerint jelentős különbségek figyelhetők meg a korosztályok között a ­vásárlási kedv terén. A fiatalokat – az alfa és a Z generáció tagjait – a kényelem vezérli: ők a félkész vagy készételeket választják. Vásárlási szokásaikat tekintve az online vásárlás egyre erőteljesebben jellemző rájuk. Az X generációhoz tartozók nagyon odafigyelnek az ár-érték arányra, és már náluk is tetten érhető az egészségtudatosság. Az Y és a Z generáció tagjai közül sokan szenvednek valamilyen étkezési intoleranciában, ezért közülük többen is a mentes termékeket választják az üzletekben. A nyugdíjasok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, esetükben kizárólag az ár jelenti a prioritást.
A cég képviselője szerint a vásárlók árérzékenysége erősödik, jelentős az eltolódás az akciós bevásárlások irányába. Ezt megfigyelve a fogyasztók érdeklődésének fenntartása érdekében nem csupán hagyományos árakciókkal, hanem kifejezetten a vásárlásra ösztönző ajánlatokkal is készülnek.
Káposztás István lapunknak elmondta, hogy mivel az inflá­ció vélhetően az idei év hátralévő hónapjaiban is velünk lesz, szignifikáns növekedés a fogyasztási kedvben nem való­színűsíthető. Csak az ünnepi időszak alatt lehet majd átmeneti, rövid távú fellendülésre számítani. A 2024-es évre azonban már rányomja a bélyegét a magas ­élelmiszerinfláció, ez pedig negatívan befolyásolja a vásárlási hajlandóságot. Ami némi reménykedésre adhat okot, hogy az egészségesebb táplálkozással összefüggő, „praktikusabb”, időt megtakarító innováció sokszor felkelti az emberek érdeklődését az új termék kipróbálására.
„Igazodnunk kell a körülményekhez, csak olyan fejlesztésbe vághatunk bele, amely valódban forgalomnövekedést képes generálni. Mi itt a König-Units Kft.-nél úgy látjuk, hogy a piac a minőségibb, egészségtudatosabb, és a különleges ízvilágú fogyasztás felé tolódik el, ezért ez a fejlődés útja” – tette még hozzá az értékesítési igazgató.

Az otthonokba költözött az alkoholfogyasztás
A Heinemann Testvérek Kft. sze­szesital forgalmazó vállalat marketing igazgatója, Piri Attila a Nielsen IQ riportját idézte fel, amely szerint az idei első hét hónapban az alkoholpiac volumenben 2%-kal csökkent, értékben viszont 3%-kal növekedett. Egyre dinamikusabban növekszik az otthoni ­alkoholfogyasztás, az emberek már ritkábban járnak el szórakozni és vendég­látóhelyekre.
Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a cég vezetése szerint mennyiben változott a fogyasztók márkahűsége az elmúlt fél-egy évben. Piri Attila azt nyilatkozta, hogy „ilyen rövid távon nehéz erre pontos választ adni a végfelhasználókról, de tendenciákat látunk. A Gin kategória évek óta tartó növekedése lelassult, úgy néz ki, hogy elérte a csúcsot. Ennek ellenére folyamatosan jelennek meg az új márkák, amiket minden valószínűség szerint a fogyasztók kipróbálnak. Mivel a total piac stagnál, ez feltételezi, hogy más márkáktól veszi el a forgalmat. A többi kategória esetében az erős márkák tartják pozícióikat, új márkák kisebb volumennel nagyobb számban jelennek meg.”
Az energiaárak növekedése, a begyűrűződő inflációs hatás, a nemzetközi és a hazai gazdasági tendenciák mind jelentős befolyással bírnak a vásárlási szokásokra. A tudatosság élettapasztalatból adódóan jellemzően a dolgozó és az idősebb korosztályt erősebben érinti, de a Z generáció fogyasztási szokásaira is hatással van.
A vásárlók megtartása érdekében a Heinemann Testvérek Kft. a csatornaspecifikus vagy éppenséggel tailor made fogyasztói promóciókban hisz. Mindemellett a márka kommunikációja, a fogyasztók személyes elérése szintén fontos elemei a marketingmixüknek.
„Bízunk abban, hogy az utolsó negyedévben emelkedik a fogyasztás, nő a fogyasztói bizalom. A nyugat-európai trendek idővel elérnek bennünket is. Az alacsonyabb alkohol­tartalmú italok térnyerése növeli az RTD-k piaci lehetőségeit. Több innovációnk is van folyamatban, ezekkel minden valószínűség szerint a 2025-ös év első felében fogunk megjelenni a piacon” – fűzte még hozzá Piri Attila.

Sörben is a mentes a menő
A korábbi trendek söreit szépen lassan felváltják a letisztul­tabb ízvilágok, típusok. A fogyasztók az utóbbi időben fokozatosan visszacsábulnak az alapfajtákhoz, miközben a nagyon alacsony vagy zéró alkoholtartalmú sörök egyre népszerűbbek – tájékoztatta lapunkat Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde tulajdonosa.
A mentes sörök kategóriájában egyre nagyobb a vásárlási kedv, ahol már a márkahűség is kimutatható tendencia. A Szent András Sörfőzde termékeit a fogyasztók megbízhatónak tartják, éppen ezért még a válságosabb években is kitartanak mellette.
„A Szent András Sörfőzdében tavaly sikerült egy olyan erős alkoholmentes portfólióval jelentkeznünk, ami szerintünk nem csak hazánkban, de a környező országokban is kiemelkedőnek számít” – büszkélkedett el a tulajdonos.
Talán a sörfogyasztás terén a legszembetűnőbbek a generációk eltérő fogyasztási szokásai. A Z generáció tagjai a világban történő rengeteg bizonytalanság miatt józanabbul szeretnek élni és gondolkodni, és pont emiatt kevesebb alkoholt fogyasztanak. A baby boomer és veterán generációk egész egyszerűen a jelenkori gazdasági helyzet miatt kényszerülnek az olcsóbb sörök választására, vagy a sörfogyasztásuk csökkentésére. Ugyanakkor a szuperprémium szegmensben kisebb a lefelé vásárlás, mint az alacsonyabb szegmensekben, ez utóbbi azonban ezt a céget kevéssé érinti.
A fogyasztók érdeklődésének fenntartására szuperprémium italokat előállító sörfőzdeként szinte havi szinten rukkolnak elő újdonságokkal, és itt minden sörszerető megtalálhatja az ízléséhez legközelebb álló sörtípust. A cég a webshopján keresztül vásárlóknak akár ingyen is kiszállítja a megrendeléseket, és rengeteg ajándékkal is kedveskedik ügyfeleinek.
Az innovációikat a fogyasztói visszajelzések és a ­piaci trendek alapozzák meg. Ebből a célból hozták létre a TesztAndrás szériát, ahol bátor, de annál izgalmasabb ­sörös kísérletek születnek meg. Előszeretettel kísérleteznek a ­cégnél egy-egy alapanyaggal, sőt gyakran már piacra dobott söreiket is újragondolják, de a Szent András Sörfőzdében tartja magát egy mondás is, miszerint „lehetetlen nincs, csak meg nem főzött sör van”, így az innovációnak csupán a technika és a rendelkezésre álló eszközök szabhatnak határt.
Bukovinszky Béla borúsan látja a jövőt, szerinte a fogyasztás a közeljövőben nem fog érdemben felélénkülni. A szezonalitás okán organikusan változhat a sörfogyasztás. A nyári szezon után a karácsonyi, ünnepi időszak szokott még nagyon kedvezni a sörfőzdéknek. Változás inkább a bizonyos sörtípusok iránti fogyasztási kedvben figyelhető meg: a barna söröket, vagy a magasabb alkoholtartalmú söröket inkább a hűvösebb időszakokban fogyasztják.

Óvatos vásárlás némi pozitív elmozdulással
Tejipari vállalkozásként a Meggle Hungary Kft.-nek ebben az évben jelentős növekedést sikerült elérnie a főző-, a habtejszín, a habspray és a habalapok kategóriákban, kiemelten pedig a Cukrászhab termékeiknél egyaránt.
Gál István, a cég kereskedelmi igazgatója szerint a vaj a leginkább árérzékeny kategória, így sajnos ebben már jelentős a visszaesés. Elmondta azt is, hogy egyre többen fordulnak az első áras és a sajátmárkás termékekhez.
Némi pozitív elmozdulás már tetten érhető a vásárlási kedvben, a háztartások többsége azonban még mindig óvatosabban költekezik az élelmiszeráruházakban, mint az inflációs időszakot megelőzően. A fogyasztók folyamatos érdeklődését leginkább azzal próbálják fenntartani, hogy figyelembe veszik, az adott időszakhoz éppen melyik termékkategóriával tudnak kapcsolódni.
Új termékeket is próbálnak minél gyakrabban a piacra dobni, legutóbb például a Meggle szeletelt sajtokat vezették be, de bővült a portfóliójuk a vegán termékkategóriával, és a kifejezetten a grillszezonra tökéletes árucikkeikkel is. De az intenzív marketingkampány, a kihelyezések, az akciók és a nyereményjátékok szintén az eszköztáruk részét képezi.
Gál István reménykedően tekint a közeledő téli szezon elébe, amikor szerinte az ünnepek miatt sokan többet sütnek, főznek, és így többet is vásárolnak.

Megszokott kosárérték, de már alacsonyabb árfekvésű termékekkel
Az elmúlt fél-egy évben jelentősen megnövekedett az alacsonyabb árpontú termékek iránti kereslet a húsok kategóriájában a Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, Takácsné Rácz Zsuzsa szerint. A vásárlók inkább arra törekszenek, hogy fenn tudják tartani a megszokott kosárértéket, ezért azonos összegből már az alacsonyabb árfekvésű terméket választják. Ez a trend arra utal, hogy a fogyasztók próbálják megtartani a megszokott vásárlási mennyiséget, miközben a kiadásaik nem növekednek.
A vásárlók az utóbbi időben egyre akcióérzékenyebbekké váltak, már korántsem lojálisak egy-egy márka felé, inkább a kedvezőbb áron kínált árucikkeket keresik. Ebből adódóan pedig folyamatosan növekszik a sajátmárkás termékek forgalma, miközben a gyártói márkák részesedése visszaszorulóban van.
A Pápai Hús Kft.-nél nem tapasztaltak kiugró változást a vásárlási kedvben a különféle generációk között mostanában. Szerintük az egyes korosztályok fogyasztási szokásai inkább termékkörök szerint térnek el, nem pedig generációs különbségek alapján. A disznótoros termékeiket (hurka, kolbász, disznósajt, csülök) inkább az idősebb generáció, a vegán termékeiket pedig főleg a fiatalok és a középosztály fogyasztja.
A jelenlegi, embert próbáló gazdasági helyzetre az egyre élesebbé váló piaci verseny jellemző, ami már nem csak az árakban, hanem a fejlesztések terén is tetten érhető. Mivel a fogyasztók főleg az innovatív megoldású termékeket keresik, létszükséglet a folyamatos innováció és az újítás, valamint a rendszeres akciózás is. A Pápai Hús Kft. munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy minőségi, jó ár-érték arányú termékekkel jelenhessenek meg a piacon.
Az év hátralévő hónapjainak keresletével kapcsolatban a cég eléggé borúlátó: szerintük idén már nem fog nőni a fogyasztási kedv. A gazdasági kihívások, mint az infláció és a háztartások csökkenő rendelkezésre álló jövedelme, nagy valószínűséggel arra ösztönzik a vásárlókat, hogy visszafogják kiadásaikat.

Élen az az egészségtudatos táplálkozásban
A fogyasztók egyre inkább keresik a mentes, egészséges és egyben kényelmi ételeket. Ezt a ­piaci szegmenst igyekszik lefedni az Eisberg Hungary Kft. a termékeivel. A cég küldetésének tekinti, hogy a fiatal és idősebb generációkkal egyaránt megismertesse az egészséges táplálkozás és életmód alapjait.
Szalai Judit a cég értékesítési vezetője elmondta, hogy náluk folyamatos az innováció, és gyakran dobnak piacra új termékeket. Legutóbb például a mentes kategóriában 3-féle ízben új salátaolajokat. Már sokan keresik a polcokon a 100%-ban természetes összetételű, laktóz-és gluténmentes, valamint adalékanyag-és tartósítószermentes hidegen ­sajtolt limeolaj, tökmagolaj, mogyoróolaj és pisztáciaolaj keverékeiket.
Az egészséges táplálkozásban nyújtanak hatalmas segítséget az Eisberg 3 féle ízben kapható Színes táljai is, amelyek a dietetikusok által preferált okostányér koncepcióra építve salátaalapú komplex főfogások. Ezek ugyanis a salátaféléken és a friss zöldségeken túl fehérjeforrásokat – húst, halat, sajtot vagy tojást – illetve gabonaféléket is tartalmaznak. Így amellett, hogy ízletesek, olyan értékes tápanyagokban gazdagok, mint a teljes értékű fehérjék, rostok, vitaminok és ásványi anyagok. Ezek a termékek tavaly novemberben robbantak be a piacra, és még a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta a vásárlói igény. Érdekesség, hogy a csomagolt salátakeverékeik eladása ez idő alatt szintén emelkedett, nem vett el piaci részt ezen termékektől a kényelmi tálak terjedése.
Az Eisberg Hungary Kft. legújabb termékcsaládja a Ready to cook, amelyet még csak az elmúlt hetekben dobtak piacra. A konyhakész, mosott, felaprított friss zöldségeket tartalmazó mixekből levesek, vagy akár zöldséges egytálételek is készíthetők. A Ready to cook termékek hozzájárulnak az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étkezéshez.
„Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a bizalom a termékeink iránt. Partnereink és a fogyasztók is tudják, hogy a beszállítói nehézségek, az időjárási viszontagságok (szárazság, korábbi jégesők vagy elhúzódó kánikula) ellenére mi egész évben biztosítjuk számukra a minőségi termékeket” – nyilatkozta lapunknak Szalai Judit.
Az Eisberg termékeit egyre többen veszik, idén nyáron is maradt az év első felét jellemző, erős vásárlási kedv. Ugyanez a magas kereslet látszik folytatódni az őszi szezonban. Némi visszaesés a karácsonyi időszakban minden bizonnyal lesz, hiszen ilyenkor a bejglik és a szaloncukrok a slágerek. Januártól viszont ismét az egészségesebb termékek felé fordulnak a vásárlók. Az Eisberg Hungary Kft. termékfejlesztéssel, nyereményjátékokkal, kitelepülésekkel, akciókkal és a Salátázás hónapjával tudja fenntartani a fogyasztók folyamatos vásárlási kedvét, ahogy a Magyar Termék promóciókban is rendszeresen részt vesznek.
„Mi vagyunk a kategóriánk alakítói: saját ­piackutatásainkra, a hazai és külföldi piac- és trendfigyelésre alapozzuk termékfejlesztéseinket. A mi eladási adataink cáfolják a vissza­eső általános élelmiszerfogyasztási trendet” – összegezte Szalai Judit.

Növekvő pénzügyi tudatosság és racionális döntések
A tavalyi évet meghatározó infláció, a háborús környezet és a még mindig érzékelhető recessziós félelmek olyan trendeket indítottak el az FMCG piacon a fogyasztás terén, amelyek nem kedveznek a diverzifikált, prémium portfóliót kínáló cégeknek. A vásárlók növekvő pénzügyi tudatossága és racionális döntései az ismét előtérbe kerülő árérzékenységről tanúskodnak. Még mindig kevesebb terméket tesznek a kosarukba, mint a válságot ­megelőző időszakban, és ha van rá mód, keresik a promóciókat, illetve az olcsóbb termékeket a legtöbb kategóriában.
„A saját portfóliónkban minimális változást tapasztalunk a fogyasztási szokásokban, ugyanis a mi márkáink mindig is a kedvező ár-érték arányú termékcsoportba tartoztak, így kevésbé érezzük a recesszió hatását, mint a nagy, nemzetközi brandek” – nyilatkozta lapunknak Mosoni-Preisz Judit, a GeePower Manufacturing Kft. brand managere.
Sikerült továbbra is stabilan tartani az eladásait a cég olyan termékeinek, mint a WU2 sampon, az Ultra mosogatópor és a közkedvelt Ultra Derm kéztisztító, sőt egyes termékszegmensek növekvő volumeneket is produkáltak.
A márkahűség vonatkozásában Mosoni-Preisz Judit elmondta, hogy az élelmiszer és a háztartás-vegyi termékek terén is jelentős a kereskedelmi láncok saját márkáinak előretörése, amely mindenképpen érezhető változásokat hoz a felhasználók márkapreferenciáiban. Éppen emiatt kulcsfontosságúvá vált a márkaépítés és a fogyasztókkal való személyes konzultáció. A kozmetikai termékek esetében mindig is erősebb volt a kötődés egy adott márkához vagy termékcsaládhoz, mint általánosságban az élelmiszer vagy vegyi kategóriákban, de az egyre jobb minőségű és elérhető áron kínált sajátmárkás kozmetikai cikkek kihívás elé állítják a nagymúltú márkagyártókat, és -forgalmazókat is.
A jelenlegi borús gazdasági körülmények arra sarkallják a cégeket, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek a megfelelő, a vásárlók elvárásaival összhangban lévő átgondolt innovációra. Minden eddiginél fontosabbá vált tehát a lehető legjobb minőség kínálása kedvező áron, egyszerű és jól érthető üzenettel átadva. Jelenleg az alapvető szükségletek kielégítése a cél minél magasabb szinten, a szofisztikált propozíciók az adott makrogazdasági körülmények között kevésbé relevánsak.
Habár a bolti promóciók is segíthetnek a fogyasztók megtartásában, de nem válhatnak állandó marketingeszközzé, hiszen hosszú távon nem támogatják a profitabilitást. Ezt a célt inkább a jól eltalált, célzott innovációk, termék újrabevezetések képesek támogatni úgy, hogy akár a saját márkákkal is érdemben fel tudják venni a versenyt.
„Bízunk benne, hogy a számunkra releváns tisztítószer- és hajápolási piacon 2024 tavaszától tapasztalható stabilizálódás, enyhe növekedésbe forduló trend megmarad az év további részében, és még jövőre is folytatódni tud majd. Számos újítással készülünk, hogy a WU2 és Ultra márkák lojális vásárlóinak minél magasabb szinten megfelelhessünk, és akár új fogyasztói csoportokat is elérjünk” – összegezte a brand manager.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. szeptemberi szám)

digitális kiadvány ITT: