A pandémia az egyéni szépségápolási rutinra, ezáltal a kozmetikai piacra is hatott. A technológia fejlődése a szépségápolás irányát is meghatározza, a márkáknak pedig fel kell készülniük a fogyasztás új módjaira.

A Mintel elkészítette a Globális szépség- és testápolási ­trendek 2023 című kutatását. A felmérés három olyan trendről ­számol be, amely a Mintel elemzői szerint 2023-ban, a következő néhány évben, valamint több mint 5 év távlatában is ­alakítja majd a szépség- és testápolás terén a fogyasztói igényeket.

Professzionális eredmények otthon is
A világjárvány hatására megnőtt a kereslet az otthoni kezelésekre, mivel a fogyasztók a pandémia alatt sem akartak lemondani szépségápolási rutinjukról. Otthon is professzionális eredményeket akartak, de olyan eljárásokkal, amelyeket maguk is el tudtak végezni.


A szépségápolási márkák a technológiába fektetnek be, legyen szó akár az összetevők fejlesztéséről, eszközökről, vagy új, digitálisan vezérelt technológiáról. A következő években a „precíziós orvoslás” vagy a „személyre szabott” egészségügyi ellátás örvend majd növekvő népszerűségnek. Ez nagy hatással lehet a szépségiparra: lehetőség rejlik például a hormonok, a diagnózisok, a viselhető eszközök, a 3D-nyomtatás, a személyre szabott vitaminok és étrendkiegészítők területén. A kozmetikai ipar is egyre inkább át fog térni a környezetbarát ­összetevőkre, mivel a fogyasztók fenntarthatóbb termékeket követelnek.

A szépség, mint öngondoskodás
A világjárvány okozta stressz ahhoz vezetett, hogy új wellness és öngondoskodási rituálék és termékek terjedtek el. Amikor az emberek valamilyen nehézséggel szembesülnek, keresik a módját annak, hogy jobban érezzék magukat, és a ­szépségápolás tökéletes termékkategóriát jelent ehhez. Például a rúzsok
eladása a gazdasági bizonytalanság idején jellemzően megnő, mivel a fogyasztók egyszerű és olcsó módokat keresnek arra, hogy kényeztessék magukat.
Bármilyen megközelítést is választanak a márkák és a kiskereskedők, kritikus fontosságú, hogy minden fogyasztó úgy érezze, hogy látják az igényeit és reagálnak rájuk.


A közösség jelentősége a világjárvány után tovább fog nőni, mivel az emberek felismerik, hogy fontos segíteni egymást. Ez a koncepció mindenkire vonatkozik majd, kortól, nemtől vagy életszakasztól függetlenül. A márkák nyitottabbak lesznek arra, hogy őszinte beszélgetéseket folytassanak fogyasztóikkal, és olyan termékeket kínáljanak nekik, amelyek az igényeikre szabottak.

Új szabályok és elköteleződés
A cégeknek új szabályokat kell kiépíteniük az elköteleződés erősítése és a közösségépítés érdekében. A kereskedőknek arra kell törekedniük, hogy az online vásárlás elterjedését követően ismét érdekessé tegyék a fizikai boltokban is a vásárlási élményt. A „kirakat” már nem csak a termék kiválasztásáról szól; magával ragadónak, szórakoztatónak és izgalmasnak kell lennie.
Vélhetően a technológia fogja elhozni a vásárlási élmény következő szintjét, az üzletben és otthon is. Az AR (kiterjesztett valóság) és a virtuális valóság (VR) akkor lesz népszerű, ha elég kényelmes és praktikus lesz a mindennapi használathoz. A márkák felhasználhatják ezeket a technológiákat arra, hogy „phygital” (fizikai és digitális) élményeket hoznak létre. Később várhatóan ezek lesznek a meghatározó módjai annak, ahogyan a fogyasztók felfedezik, megvásárolják a termékeket.
A cégeknek fel kell készülniük arra, hogy a fogyasztói elvárá­sok és viselkedés jelentős mértékben megváltoznak.