Elmúltak azok az idők, amikor az egészségtudatos életmódot választók, vagy az ételallergiával, laktózérzékenységgel élő fogyasztók nehezen vagy egyáltalán nem kaptak a diétájuknak megfelelő termékeket. Cziglányi Eszterrel, a Bunge Zrt. brand managerével beszélgettünk.

Már egyetlen laktózérzékenységgel élő fogyasztónak sem kell lemondania a margarinos kenyérről vagy a süteményről, hiszen a boltokban számos laktózmentes termék található. Cziglányi Eszter, a Bunge Zrt. brand managere elmondta: a Vénusz széles portfóliójában megtalálható margarinok – a valódi vajat tartalmazó variánsokat leszámítva – tisztán növényi alapú, laktózmentes termékek, azaz sok más margarinnal ellentétben nem tartalmaznak állati eredetű zsírt, valamint tejet, tejzsírt, tejfehérjét, tejport és egyéb tejszármazékot sem.

» A vásárlás során mire kell/érdemes figyelni a laktóz­érzékenyeknek?

Manapság viszonylag széles a nagyobb boltok laktózmentes kínálata, a gyártók pedig láthatóan feltüntetik a termékek laktózmentességét. Ezért meglepő módon a rejtett laktózt tartalmazó félkész és készételekre kell inkább odafigyelni. Ilyenek például a felvágottak, kenyérfélék, édesítőszerek vagy szendvicskrémek; továbbá a margarinok összetevő listáját is érdemes böngésznünk, mert ezek is tartalmazhatnak tejet vagy tejszármazékot.

» Az ételallergiával, így a laktózérzékenységgel élőket hogyan, milyen marketingmegoldásokkal lehet leginkább a megfelelő táplálkozás felé irányítani?

A gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a „mentes” kínálatukra és törekednek innovációra, hiszen fogyasztói oldalról is nő az ilyen irányú igény – Magyarországon például a lakosság kb. 20%-a érintett laktózérzékenységben. Az ételintoleranciával élőknek pontosan meg kell tervezniük az étkezéseiket, ami sajnos a spontaneitás rovására megy. Viszont a rutin beálltával ez a teher könnyebbé válik. Ezért is fontos a gyártók és márkák részéről a megfelelő tájékoztatás. A tejcukor-mentes termékekre leginkább a csomagolással, illetve a bolthelyi és a hagyományos kommunikációs eszközökkel érdemes felhívni a vásárlók figyelmét.

A Vénusz márka több mint 65 éves múltra tekint vissza, így a tradíciót és a megbízhatóságot jelenti a magyar háziasszonyok számára. A fogyasztói igényekhez igazodva margarinjaink a piacra kerülésük óta, azaz 2011-től kezdve – a valódi vajat tartalmazó variánsokat leszámítva – nem tartalmaznak tejet, illetve bármilyen tejszármazékot. Idén úgy döntöttünk, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a laktózmentes portfóliónk kommunikálására, hiszen egyre erősödik hazánkban a tejcukor intoleranciával élők vásárlói tudatossága.

» Milyen plusz vitaminokkal, rosttal, zsírsavakkal dúsított Vénusz termékeket kínálnak?

A Vénusz számára nagyon fontos a kiegyensúlyozott és változatos étrend, így margarinjaink mindegyike az egészségtudatos életmódot támogatja. Minden Vénusz sütő- és kenőmargarin tartalmaz A-vitamint, ami a normál látás fenntartásához elengedhetetlen, illetve D-vitamint, ami pedig az immunrendszer megfelelő működéséhez és az egészséges csontozathoz járul hozzá. Az Életmód termékcsaládunk legújabb tagja, az Omega DHA kenőmargarin ellenőrzött termesztésből származó tengeri alga kivonatot tartalmaz, amely a DHA elsődleges és természetes forrása.

Azért fontos ezt kiemelni, mert a DHA megfelelő mennyiségben fogyasztva hozzájárul a normál agyműködés és látás fenntartásához. Most ősszel pedig a csökkenő napos órák számából adódóan kiemelt jelentőségű a szervezet D-vitamin pótlása – különösképpen a gyerekek esetében. A Vénusz Immuno kenőmargarinban is megtalálható D-vitamin hozzájárul a megfelelő növekedéshez, a csontfejlődés­hez, a normál fogazathoz és az egészséges izomfunkció működéséhez. Így az uzsonnára szánt szendvics nem csak jóleső, de még tápláló is lehet. Az alacsony zsírtartalmú termékeink közül a Vénusz Élelmirost-forrás kenőmargarinunk a 3,1% élelmirost tartalmával segítheti a normál emésztést, így kedvezve egy egészséges és finom reggelinek.

» Létezik hazánkban margarin kontra vaj vita?

Szerencsére nem beszélhetünk margarinellenességről hazánkban, hiszen többszörös a margarinfogyasztás aránya a vajfogyasztáshoz képest. Inkább preferencia-különbségekről tudunk beszámolni: a valódi vaj egy magas, azaz minimum 82%-os zsírtartalmú, állati eredetű termék, ami a jellegzetes és hagyományos ízvilágot tükrözi.

Ezzel ellentétben a margarinok növényi eredetű zsiradékot tartalmaznak, amelyek összetétele igen változatos lehet. Laktózmentes Vénusz margarinjaink tisztán növényi alapúak, (az alap csupán repceolaj, pálma- és kókuszzsírok keveréke), így nem tartalmaznak állati eredetű zsírt, azaz tejet vagy bármilyen tejszármazékot sem. Ez alól természetesen kivételt képez a három, valódi vajjal készült variánsunk.

 

(TERMÉKMIX - 2017 októberi szám)