Az elkövetkező 5 évben forradalomra kerülhet sor a kiskereskedelemben, amely jelentős mértékben befolyásolni fogja a globális élelmiszer-gazdaságot. Ezt jósolják a Nielsen piackutatói „A kereskedelmi márkák tartós előretörése” című új tanulmányukban.

A Nielsen kereskedelmi márkákról szóló aktuális tanulmányában azt a trendet elemzi, amely szerint a kiskereskedelem világszerte egyre több saját terméket és márkát fejleszt és ad el. A Nielsen 60 országban elemzi a piacokat. A gazdaság általános fejlődése mellett a fogyasztói magatartásban bekövetkezett változások és a növekvő digitalizáció gondoskodnak a kereskedelmi márkák felemelkedéséről. Ha a gazdasági fejlődés egy országban nem annyira átütő, a Nielsen szerint a fogyasztók hajlanak arra, hogy az élelmiszerekre és a háztartási cikkekre kiadott összegeket csökkentsék. Ekkor a vevők gyakran vásárolnak a szupermarketben kereskedelmi márkákat, hogy pénzt takarítsanak meg. Ha a gazdaság újra fellendül, a fogyasztók akkor is visszafogottan vásárolnak és kitartanak a kereskedelmi márkák mellett, mivel abból indulnak ki, hogy azok jobb ár-érték arányt biztosítanak számukra. A vevők világszerte osztják ezt a nézetet.

 

 Változó arányok az egyes piacokon

Ehhez jön hozzá a termék minőségébe vetett bizalom. A növekvő piacokon a kereskedőknek ki kell használniuk a lehetőséget, hogy saját márkás árukészletüket bővítsék. Ennek megfelelően a Nielsen az újra fellendülő, fejlődő piacokon növekedési lehetőséget lát a kereskedelmi márkák számára, amelyeknek különösen Nyugat-­Európában magasak a piaci részesedései. A kereskedelmi márkák részesedése a ­különböző országokban 20–40% között mozog. A diszkontok legtöbbször magas saját márkás részesedésükkel erős befolyást gyakorolnak a piacokra. Euró­pában piaci részesedésük évek óta emelkedik, ezáltal egyre több saját márkás terméket adnak el. Ezzel egy időben Európában azt látjuk, hogy az ott aktív, nemzeti kereskedők ­vásárlóik számára jó, innovatív saját márkás termékeket kínálnak. Ezzel egyrészt a jelenlegi vevői igényekre reagálnak, ezzel párhuzamosan arra törekednek, hogy különbözzenek a diszkontoktól. Ez is elősegíti a piac fejlődését.

tabla2

A kisebb gyártók piaci részesedést nyernek

Nyugat-Európában ezzel egy időben azt látjuk, hogy a kisebb márkagyártók a nagy nemzetközi vállalatok rovására piaci részesedést nyernek. A tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a kereskedelmi vállalatok és a kisebb élelmiszergyártók innovatívabbak és közelebb állnak a vásárlókhoz. Ennek megfelelően éppen ezeken a telített pia­cokon azt látjuk, hogy a kereskedelem tovább fejleszti a saját márkákat, mivel változik a kereslet: például prémium kereskedelmi márkák jönnek létre, amelyek elsősorban egy lifestyle-orientált fogyasztói réteget szólítanak meg. Ezek olyan aspektusokat tartanak szem előtt, mint például az egészség, a wellness és az élelmiszer-­biztonság. Az USA-ban például megfigyelhető, hogy egyre népszerűbbek a biotermékek és a vásárlók egyre inkább hajlandóak ezekre az árucikkekre költeni. Ez különösen az ezredfordulósokra érvényes, akik elsősorban Észak-Amerikában ismertek arról, hogy szívesen próbálnak ki új termékeket és kevésbé hűségesek a márkákhoz. Tehát a célcsoport gyakrabban vásárolja meg a szupermarketek saját márkás termékeit.

tabla1

 

A digitalizáció növekvő hatása

A digitalizáció egy további aspektus, amely befolyásolja a keresletet. A vásárlók digitális kompetenciája növekszik és ezáltal számtalan információ áll a rendelkezésükre. Ily módon a termékekről tájékozódhatnak, vagy megkereshetik pontosan azokat a termékeket, amelyek megfelelnek az igényeiknek. A kereskedők számára ezért fontos, hogy jelen legyenek a digitális világban is és fogyasztóik számára kellemes, személyre szabott vásárlói élményt nyújtsanak. Kiindulhatunk abból, hogy a vásárlók, akik a helyhez kötött kereskedelemben gyakrabban döntenek a szupermarketek saját márkái mellett, ezt az interneten is folytatni fogják. A Nielsen szerint ezek a trendek továbbra is pozitívan fogják befolyásolni a saját márkák piaci részesedését. Tehát az elkövetkező években előreláthatólag nem kell számítanunk hanyatlásukra.

tabla3

 

(TERMÉKMIX – 2018 október)