Létezik Magyarországon egy non-profit szervezet, amely híd a kiskereskedelmi áruházak és az ország legtávolabbi pontjain működő, kis karitatív szervezetek között, és nap mint nap azon dolgozik, hogy minél több rászorulónak jusson tartós élelmiszer, és tavaly óta már melegétel is.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület immár hagyományosan az áruházláncokkal közösen, háromnapos tartós élelmiszergyűjtést szervez novemberben a nehézsorsú családok számára. Nagygyörgy Andrással, a segélyszervezet külső kapcsolataiért felelős igazgatójával beszélgettünk Magyarország legnagyobb ilyen akciójáról, és megtudtuk, hogy idén egy vadonatúj különlegességgel is készülnek.

» A Magyar Élelmiszerbank Egye­sület téli tartós élelmiszerosztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kérem, meséljen az idei akcióról!
Ezt a karácsonyi akciót az egyesületünk megalapítása óta minden évben megszervezzük, idén 19. alkalommal, mégpedig november 15-e és 17-e között. Ez az ország legnagyobb élelmiszergyűjtő kampánya, hiszen e három nap során közel hatezer önkéntes dolgozik a rászorulókért. A tavalyi évben már közel 350 tonnányi adományfelajánlás érkezett a lakosság, az áruházláncok részéről. Ez azt jelenti, hogy több mint 70 ezer élelmiszercsomagot tudtunk akkor összeállítani, és nagy esély van rá, hogy idén ezt túl tudjuk szárnyalni, hiszen most először négy kereskedelmi lánc (Tesco, Aldi, Auchan és Metro) 366 áruháza fog bekapcsolódni az akcióba. A siker érdekében már a nyáron egyeztettünk a részvételről, és nagy örömünkre a mostani adománygyűjtés majdnem százszázalékos lefedettséggel valósulhat meg. Van olyan áruházlánc, amelyik az összes egységével csatlakozott, és a többi is arra törekszik, hogy a lehető legtöbb kirendeltségét aktivizálja.
Az Élelmiszerbank feladata az akció idején az, hogy az egyes áruházakhoz karitatív szervezeteket toborozzon, akik helyi gyűjtőcsapatokat küldenek az áruházakba, és utólag ki is osztják a felajánlásokat a saját térségükben a rászorulók között. A korábbi tapasztalatok azt sugallják, hogy az adományból maradni fog januárra és februárra is, amikorra már jócskán apad az emberek adakozási kedve. Továbbá arra is nagy esély mutatkozik, hogy a közelmúlt ársapkás éveihez képest egy még jobb eredménnyel zárul a háromnapos összefogás.

» Várható még az idei akcióban további újítás az Élelmiszerbank részéről?
Készülünk még egy különlegességgel erre a háromnapos kampányra, méghozzá a Tesco összefogásában az úgynevezett Adományvacsorákkal. Ennek lényege, hogy a felajánlónak nem kell külön összeválogatnia az élelmiszereket (a konzervet, a szaloncukrot, a lisztet stb.), hanem már egyben tud olyan csomagot venni, ami egy rá­szoruló családnak az ünnepi vacsorája lehet. A csomag a pénztárak közelében kerül kihelyezésre, azt megvásárolva le lehet adni az Élelmiszerbank önkénteseinek az itteni gyűjtőpontokon. Tehát a családsegítő szolgálatok képviselői, a nagycsaládos egyesületek, a tanodák, a fogyatékkal élő emberek bentlakásos otthonainak munkatársai mind ott lesznek egy-egy áruházban, hogy átvehessék az adományokat, és ők fogják kiosztani ezeket az általuk el­látott rászorulók között.

» Idén tavasszal egy másik nagyszabású élelmiszergyűjtést is sikerült megvalósítaniuk, ez az akció hogy sikerült?
A május 10 és 11-ei kétnapos tartós élelmiszergyűjtő ­akció során 139 ezer kg élelmiszeradomány gyűlt össze a Tesco, az Aldi és az Auchan 213 áruházában. Örömmel számolhatok be arról, hogy az adományozási kedv hasonló volt, mint tavaly karácsonykor. Szoktuk mondani, hogy álta­lában az ünnepek idején nagyobb a segítő kedv, és ez egyébként sok akcióban meg is mutatkozik, de a tartós élelmiszer­gyűjtés tavasszal is nagyon népszerű volt, és sokan járultak hozzá.


» Melyik országrész a legaktívabb az élelmiszerek begyűjtésében?
Nem is feltétlenül az a lényeg, hogy hol a legaktívabbak az emberek, hanem az, hogy hol van a legtöbb áruház, a legtöbb gyűjtési pont. Természetesen nagyon erős Budapest és Pest megye ilyen szempontból. Ezen kívül Veszprémben, Fejér vármegyében, Győr-Moson- Sopron és Bács-Kiskun vármegyében gyűlt össze a legtöbb adomány idén tavasszal.

» Várható változás a beérkező adományok mennyiségében a gazdasági helyzet változásai miatt?
Mi azt látjuk, hogy a 2 évvel ezelőtti inflációs hullám után tavaly már helyrebillent az a trend, hogy az emberek tudnak és akarnak segíteni. Azt reméljük, hogy idén is nagy számban fognak adományozni. Az ételek összetételében nem várunk nagy változást, tehát az olyan alapélelmiszerek, mint a cukor, a liszt, az étolaj, mindig nagyon népszerűek. Részben azért is állítottuk össze az Adományvacsorákat, mert örülnénk, hogyha az adományozási kedv keretében olyan ételeket ajánlanának fel az emberek, amikből könnyen összeállítható egy étkezés. Természetesen ettől függetlenül minden felajánlásnak örülünk.

» Kora ősszel ismét megrendezésre került az Adománykonvoj az Élelmiszerbank közreműködésében. Az idei is beváltotta a hozzá fűzött reményeket?
Az Adománykonvoj idén 19. alkalommal került megszervezésre a Budapesten is regionális irodával rendelkező ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével közösen az Élelmezési Világnap alkalmából, október 16-án. A célunk mindig az, hogy felhívjuk a figyelmet a komolyabb globális szintű élelmezési problémákra. Összesen 19, élelmiszeradományokat szállító kamionnal vettek részt a kereskedelmi partnerek ebben az adománykonvojban, aminek köszönhetően mintegy 30 tonnányi élelmiszer-felajánlást tudtunk összegyűjteni. Volt köztük tészta, bébiétel, margarin, nagyobb mennyiségű készétel és konzerv is. Idén a rendezvényen az Agrárminisztérium képviseletében Nagy István agrárminiszter tartott beszédet az élelmiszerpazarlás problematikájáról.
Ezen kívül az Adománykonvojnak minden évben van egy aktuális üzenete is. Az idei évben ez a minőségi éhezésnek a problematikája volt: vannak ugyanis olyan emberek, akik bár megengedhetnék maguknak, hogy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet kövessenek, de kevés az információjuk arról, hogy milyen megfizethető alapanyagokat tudnának a saját menüjükbe beemelni. Tehát arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy az egészségesebb étrend sokszor nem a rendelkezésre álló jövedelmen múlik, így előtérbe kerültek a hüvelyesek, a gumós növények, és az olyan szezonális termékek, mint például a cékla, amiket egy szélesebb vásárlói réteg is megengedhet magának, és rengeteg tápanyaggal, fehérjével, nyomelemmel gazdagítják a szervezetünket. Top séfeket kértünk fel, hogy mutassanak be olyan ételeket, amik változatossá tehetik az étrendünket, megfizethetőek és mégis élmény fogyasztani őket: egyikük Pesti István volt, a tatai Platán Gourmet Étterem Michelin-csillagos séfje, a másik pedig Bernát Dániel, a Szaletly Vendéglő és Kert executive séfje.

» Milyen az együttműködés az áruházláncokkal és a felajánlókkal?
Mi olyan szerencsések vagyunk, hogy a nyolc legnagyobb kiskereskedelmi láncból héttel folyamatosan együtt tudunk működni, az év minden napján. Hiszen az Élelmiszerbanknak nem a vásárlóktól történő adománygyűjtés az alaptevékenysége, hanem lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékek mentése és rászorulókhoz juttatása.
Az áruházaktól kapjuk a legtöbb adományt. A tavalyi évben már több mint 8,5 millió kilogrammnyi felajánlás érkezett a kiskereskedelmi egységekből, azonban azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan csökken az a mennyiség, amit a boltokból naponta el tudunk hozni. A gazdasági helyzet változása ugyanis arra kényszerítette az áruházakat, hogy pontosabb készletgazdálkodást fejlesszenek, és emiatt mostanra érezhetően kevesebb is lesz a felesleg a nap végére. Ez egyfelől pozitív változás, hiszen kevesebb az élelmiszerpazarlás, másrészt viszont az Élelmiszerbanknak komoly kihívást jelent, hogy miként ellensúlyozzuk a nélkülözők között kiosztható adományok mennyiségének csökkenését. Emiatt most fokozottan keressük élelmiszergyártók felajánlásait is, illetve ­elkezdtünk az ételen túl háztartási eszközök, és egyéb cikkek mentésével és rászorulókhoz juttatásával is foglalkozni, vagyis most már tulajdonképpen bármilyen cég termékeit rászorulókhoz tudjuk továbbítani, ha beragadt készleteik vannak.
Emellett tavaly óta készételmentéssel is elkezdtünk foglalkozni. Rendezvényekre, vendéglátóhelyekre és ­szállodákba is járunk, sőt iskolákból is elkezdtünk megmaradt ételeket menteni. Több tucat rendezvényre járunk el havonta, hogyha ideszámoljuk az iskolákat is, akkor egy év alatt már ­közel százezer adagnyi, éttermi minőségű melegételt tudtunk a rászorulókhoz eljuttatni.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. novemberi szám)

BELELAPOZOK