Hosszú hónapok óta vezető hír, hogyan lehet eredményesen védekezni a koronavírus ellen. A legtöbbször felmerülő kérdés, hogy milyen fertőtlenítőszerek igazán hatásosak a háztartásokban, és hogyan lehet a leghatékonyabban sterilizálni az intézményeket, különböző közösségi tereket. Van egy magyar innováció, a kéz-és bőrvédő krémet, illetve impregnáló spray-t magába foglaló Immunetec termékcsalád, amely ezüstion összetételének köszönhetően, hathatósan veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben. Az Immunetec Proof Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét, Nagy Viktort a hazai találmányról kérdeztük.

» Számos kézfertőtlenítő gél, kéz-és bőrvédő krém található meg a hazai piacon, mitől számít különlegesnek az Immunetec?

Az Immunetec termékek attól egyedülállóak, hogy alkohol- és klórmentesek, hipoallergének, illetve bőrgyógyászatilag teszteltek, és hatásukat egészen lemosásig kifejtik, így akár több órán keresztül is védelmet nyújtanak.
A kéz-és bőrvédő krémünk mechanizmusa ezüstion technológián alapul, ami azt jelenti, hogy a bőr-felületen azonnal felveszi a harcot a kórokozókkal szemben, ezáltal biztosít hatékony védelmet a vírusok, baktériumtörzsek és gombák ellen. Mindamellett ez a krém nemcsak a kézen alkalmazható, de a testhajlatokban, lábfejen és a lábujjak között is, valamint sérült bőrfelületen is eredményesen fejti ki a hatását.

» Hány éves kortól, illetve kiknek ajánlják az Immunetec kéz-és bőrvédő krémet? Gondolok itt arra, hogy például sportolók használhatják-e, vagy nemtől, kortól függetlenül bárki számára – kisiskolások vagy éppenséggel kismamák – hasznos lehet, ha beszerzi ezeket a termékeket?

Mivel a krém nem tartalmaz semmilyen emberre, vagy környezetre káros anyagokat, ezért a kisgyermekeknél éppúgy kifejti a jótékony hatását, mint a középkorúak vagy az idősek esetében. Különösen ajánlott az érzékeny bőrűeknek, akik nem tudják használni az alkoholos fertőtlenítőket.
A sportolókkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a vívóknak, bokszolóknak a kesztyűhasználat miatt, a birkózóknak vagy dzsúdósoknak pedig a testi kontakt miatt tanácsos az Immunetec krém használata.
Különben a gyermekek, főként a kisiskolások számára ajánlanánk a leginkább, mert ha reggel alaposan be van kenve a keze, akár egész nap védelmet tud biztosítani krémünk, természetesen egészen lemosásig. Amellett, hogy tartós filmréteget képez a bőrfelületen, speciális kialakítása miatt, nem ragad, ami szintén nem mellékes szempont egy krém használatánál.

» Mennyire hatékony az Immunetec krém a kórokozókkal szemben?
Klinikai tesztek igazolták, hogy az Immunetec anti¬mikrobiális kéz- és bőrvédő krém hatékonyabb az alkoho¬los fertőtlenítőknél. Hivatalosan 99,9 százalékban ¬bizonyult hatásosnak a kórokozókkal szemben. Az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) Agardiffúziós lyuk-teszt vizsgálata alapján jobban teljesí-tett a krémünk, mint a 70 százalékos Isopropil alkohol.
Extrém körülmények között teszteltük, például WC ülőke peremén, s a krémezett részen semmilyen kórokozó nem volt kimutatható, a másik oldalon viszont Ecoli-t találtak. A tesztek azt is kimutatták, hogy még a problémás, allergiára hajlamos bőrt sem irritálja a krémünk, továbbá az ekcéma gyó¬gyulását is elősegíti.

» A termékcsaládhoz tartozik az impregnáló spray is. Milyen felületeken alkalmazható, és hogyan fejti ki hatását?

Az Immunetec antimikrobiális impregnáló textil spray egyike a legújabb, egyedi termékfejlesztésünknek. Kiválóan alkalmazható a fertőzések és kellemetlen szagok elkerülésére még olyan felületeken is, mint például a gyerekjátékok vagy kanapéhuzat, de említhetném a motoros ruházatot vagy cipőt is. Ez utóbbi esetben jelentkezik legintenzívebben a hatása, mert elveszi, vagy nem engedi kialakulni a kellemetlen szagokat. A kézkrémünkhöz hasonlóan, 99,9 százalékban csökkenti a kórokozók számát, ráadásul 50 veszélyes organizmussal szemben hatékony.

» A fertőtlenítő krém és spray mellett terveznek-e újabb saját fejlesztésű terméket piacra dobni? Jelenleg óriási a kereslet a nedves törlőkendőkre, amelyek használata előtérbe került a tava-szi pandémiás időszakban.

Kollégám és barátom Róth Gábor, aki a cég fejlesztési igazgatója, egyben az Immunetec fertőtlenítő család kitalálója, folyamatosan gondolkodik újabb és újabb innovációkon. Tehát a válaszom egyértelműen az, hogy tervezünk további, saját fejlesztésű termékeket, de egyelőre nem beszélhetek ezekről. Azt viszont elárulhatom, hogy nedves törlőkendőket nem fogunk gyártani.

» Az előbbi kérdés több mint aktuális, mert a hírek szerint, ősszel várható a koronavírus-járvány második hulláma. Mennyire vannak felkészülve a vásárlói rohamra?

Úgy gondolom, hogy az első hullám idején is sikerült helytállnunk, és a sok tapasztalattal a hátunk mögött felkészülten várjuk az újabb kihívásokat. Krémből van a legnagyobb raktárkészletünk, a textil impregnáló spray esetében a flakon beszerzése még mindig probléma, s éppen ezért tesszük hamarosan elérhetővé az 1 literes zacskós utántöltő változatot.

» Úgy tapasztaltam, hogy az Immunetec termékek megtalálhatók a gyógyszertárakban, továbbá megrendelhetők a webshopjukból. Magyarországon jelen vannak-e már a kereskedelmi hálózatokban, úgymint drogériák, szupermarketek?
A kéz-és bőrvédő krémünket már az ország összes gyógyszertára meg tudja rendelni az üzletébe. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy ott is vagyunk mindenhol, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy a vásárlóinknak ne kelljen kompromisszumokat kötniük, és minél több helyen be tudják szerezni termékeinket. Eddig az egyik legnagyobb lánccal – BENU Gyógyszertár – van szerződésünk, de hamarosan a másik piacvezető céggel – Alma és Gyöngy Patikák – is szerződünk.
A kereskedelmi hálózatban pedig Magyarország legnagyobb disztribútorával – Orbico – szerződünk, és szeptember-november között tudunk majd megjelenni a drogériák és szupermarketek, benzinkutak polcain is.

» Hogyan látja az online értékesítésben rejlő lehetőségeket, úgymint saját webshop működtetése illetve más webshopok, mint forgalmazók?

A pandémiás helyzetben még az az ember is web¬shopokban vásárolt, aki korábban nem merte ezt a lépést megkockázatni. Pontosan ezért tartom fontosnak, hogy minden vásárlónk 100 százalékosan elégedett legyen a szolgáltatásunkkal és termékeinkkel. Ezzel erősítve az Immunetec márkát.

» Tavaly decemberben kapták meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatát és forgalomba hozatali engedélyét. Ez pontosan mit jelent?

Mindez azt jelenti, hogy sok-sok év kitartó munkájával elértük, hogy a fertőtlenítők csoportjába sorolták az Immunetec kéz-és bőrvédő krémünket. Tavaly decemberben jó néhány sikeres tesztet követően kapták meg a termékeink az engedélyt az NNK-tól, és ennek köszönhetően bárki számára hozzáférhető vált a krémünk és az impregnáló spray-ünk. Ezáltal határozatba foglalták az Antimikrobiális spektrumot, ami azt jelzi, hogy baktérium és gombaszaporodás gátló és szelektív vírus (H1N1, Norovírus) inaktiváló hatású.

» A termékeik mellett olyan szolgáltatásaik is vannak, amelyeket szintén széleskörűen lehet alkalmazni. Milyen intézmények részére ajánlják az antimikrobiális felületkezelést?

A termékeinkhez hasonlóan, az Immunetec AFV ezüstion-technológián alapul a különleges bevonatot képező antimikrobiális eljárásunk is. Ez utóbbi úgy néz ki, hogy egy speciális, gyorsan száradó, univerzális lakkréteggel kezeljük azokat a felületeket, amelyeket az emberek a leggyakrabban érintenek, mint például: kilincsek, korlátok, kapcsolók, klaviatúrák. Ez az átlátszó bevonat hosszú távú ellenállást biztosít a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben is, ezért alkalmazása esetén, egy teljes év garanciát vállalunk.
A referenciáink között vannak kórházak, iskolák, óvodák, idősotthonok, játszóterek, kültéri konditermek, irodák és színházak is. Továbbá nemcsak intézményekben és sportlétesítményekben, de éttermekben és szállodákban is lehet alkalmazni az antimikrobiális felületkezelést.

» Van-e arra gyártási kapacitás, hogy külföldi piacra is termeljenek, illetve milyen, vagy milyen lehet az Immunetec termékek nemzetközi besorolása?

Erre is felkészültünk, így örömmel mondhatom, hogy van kapacitásunk és tervezzük is, hogy még az idei évben több szomszédos országba terjeszkedünk. Mivelhogy a kutatásaink alapján, az Immunetec Antimikrobiális Krém a világon az első olyan fertőtlenítő, aminek hosszantartó hatása van a kézfertőtlenítők között, ezért szeretnénk minél előbb nemzetközi színtérre lépni.

 

(x)