A Kroger Co. amerikai kiskereskedő 2022-re is elkészítette idei trend­jelentését, ­melyben meghatározták, mely trendek állnak majd várhatóan ebben az évben a figyelem középpontjában.

A jelentés az otthoni étkezések dominanciáját jelzi, amelyet a kényelem, a megfizethetőség, a társadalmi összejövetelek, valamint a fenntartható és tápanyagban gazdag élelmiszerek ­iránti vágy hajt.
A 2022-es évre tíz kulcsfontosságú trendet azonosítottak, amelyek meg­határozzák a fogyasztói vásárlási szokásokat, és amelyek mindegyike egy fő témára vezethető vissza: 2022 az ­otthoni étkezés éve.

A növényi alapú élelmiszerek
A fogyasztók továbbra is a bolygó egészségére össz­pontosítanak, nemcsak a nö­vényi alapú élelmiszerek, hanem az össze­tevők és az újrahasznosított ­csomagolás révén is. A növényi alapú élelmiszerek esetében nem az a legfontosabb, hogy testünk számára egészségesebb választást jelentenek, hanem inkább az, hogy az élvezetes ízek és a kényelem mellett továbbra is segítik a fogyasztókat a karbonlábnyomuk csökkentésében.

Umami ízrobbanás
Az Umami az az íz, ami egyszerűen ízesebbé tesz mindent. Az ázsiai ­konyha előtt régóta ismeretes, hogy a magas umami-tartalmú összetevők hogyan segítik kiemelni a többi összetevőt, és hogyan teszik kerekebbé az ételek ízvilágát, de az umami trend mostanában rohamosan terjed az új termékek körében.

Hiper-helyi termékek
A fogyasztók környezettudatosabbak, egyre inkább tudatában vannak vásárlásaik környezeti és társadalmi hatásai­nak, és fontosnak tartják, hogy a lakóhelyük közelében termesztett vagy előállított termékeket vásároljanak, az alapanyagokat frissen szerezhessék be.

Elég jó ahhoz, hogy megmutassuk
Az otthoni főzés nemcsak a kényelemről szól többé, hanem arról, hogy az éttermi és utazási élményeket otthon, „Instagram-képes" ételekkel éljük át. A mai fogyasztók magasabbra teszik a lécet, amikor az étkezést élményeket újrateremtik otthonukban.

Természetes egészség és szépség
A fogyasztók a természetes eredetű termékeket keresik, hogy kívül-belül elérjék a szépséget. A szépséget és az egészséget szem előtt tartó étkezés révén egyre népszerűbbek azok az élelmiszerek és italok, amelyek egészség- és szépségnövelő hatással rendelkeznek, (például erjesztett kombuchák, kollagénben gazdag levesek, antioxidánsok)

Nincsenek többé étrendi korlátozások
Akár vegán, akár bio, gluténmentes stb. étrendet követ valaki, a speciális étrendekhez vagy étkezési stílusokhoz kapcsolódó ételek olyan jóízűek, hogy mindenki élvezheti őket, és senki sem marad ki az étkezési élményből.

Visszatérés a gyermekkori ízekhez
Amint a fogyasztók egyre többet főznek otthon, a gyermekkori receptek örömöt okoznak.

Mindent fűszerezni
A „mindent” fűszerezés a 2022-es trend, mivel a fogyasztók kedvenc ételei­ket zamatos ízekkel dobják fel.

Tálalás kis adagokban
A fogyasztóknak különféle kis kiszerelésű adagokat kínálnak az ételekből, hogy a legtöbbet hozzák ki minden étkezésből. 

Tequila ízek
A 2022-es év legjellemzőbb italíze az umami trendet követi – ez a sós tequila. A tequila egy olyan szeszesital, amely lehetőséget ad a kísérletezésre. A fogyasztók sokféle mixet fedezhetnek fel, és az egyedi koktélok létrehozására a fogyasztók tequilát használnak alapként.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. februári szám)