Az Egyesült Államokban a vártnál kevésbé, kilenc hónapja a legkisebb mértékben emelkedtek szeptemberben a termelői árak havi bázison, a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtöki közleménye alapján.

    Szeptemberben szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban, az augusztusi 0,7 százalékos és a júliusi 1,0 százalékos havi emelkedés után. A szeptemberi 0,5 százalékos havi növekedés az idén a legkisebb volt, és kilenc hónapja is a legkisebb a tavaly decemberi 0,3 százalékos havi növekedés után.
    Elemzők a ténylegesnél nagyobb, az előzőnél kisebb mértékű, 0,6 százalékos havi áremelkedést vártak szeptemberre.
    A termelői árak szeptemberi növekedéséhez 80 százalékban az árucikkek árának 1,3 százalékos, május óta a legmagasabb mértékű növekedése járult hozzá. A legnagyobb mértékben az üzemanyagok ára emelkedett, 3,9 százalékkal. A szolgáltatások termelői árindexe 0,2 százalékkal ment fel.
    Élelmiszer, energia és kereskedelmi szolgáltatások nélkül a termelői árak 0,1 százalékkal mentek fel szeptemberben az augusztusi 0,3 százalék után.
    Az előző, 2020 szeptemberihez képest az idén szeptemberben 8,6 százalékkal álltak magasabban a termelői árak, a legnagyobb mértékben a 12 havi bázison végzett nyilvántartás 2010 novemberi kezdete óta. Augusztusban 8,3 százalék volt az éves áremelkedés.
    Elemzők 8,7 százalékos éves áremelkedésre számítottak szeptemberben.
    Energia, élelmiszerek és kereskedelmi szolgáltatások ára nélkül a termelői árak éves bázison 5,9 százalékkal emelkedtek szeptemberben. Augusztusban 6,3 százalékkal álltak magasabban az árak éves bázison.

 

mti