Az Európai Unióban a legtöbb könnyű műanyag táskát Litvániában használták fel.

Az Eurostat adatai szerint 2021 volt az első év, amikor csökkent a műanyag szatyrok használata az Európai Unióban – írja az ESM.

Az Eurostat a héten hozta nyilvánosságra jelentését, amelyből kiderült, hogy az EU-ban élő emberek átlagosan 77 könnyű műanyag zacskót használtak 2021-ben. Ez személyenként 11 zacskóval kevesebbet jelent a 2020-as adatokhoz képest. Összességében 2021-ben az EU-ban 34,2 milliárd könnyű műanyag zacskót használtak fel, ami 4,8 milliárddal kevesebb az előző év mennyiségénél.

A könnyű műanyag zacskó a meghatározás szerint olyan táska, amelynek vastagsága 15 és 50 mikron között van. Az uniós irányelv szerint 2025. december 31-ig az egy főre jutó könnyű műanyag szatyrok számát 40, vagy annál kevesebb darabra kell csökkenteni. Ez azonban nem vonatkozik a 15 mikronnál vékonyabb zacskók használatára, amelyet például a gyümölcsök és zöldségek csomagolásához használnak.

Az EU-n belül a legtöbb könnyű műanyag táskát Litvániában használták fel, ahol a személyenkénti mennyiség 271 darab volt. Ezt követte Lettország (204 táska személyenként) és Csehország (189 táska személyenként). A skála másik végén Belgium (5 szatyor személyenként), Portugália (9) és Svédország (16) áll.

Az Eurostat szerint a személyenkénti fogyasztás eltérő mértékét az okozza, hogy a tagországok különböző intézkedéseket vezettek be, amelyek hatékonysága függ a gazdasági, társadalmi és politikai tényezőktől. Vannak olyan országok, amelyek 2018 és 2021 között vezettek be fogyasztáscsökkentő intézkedéseket, míg mások már régóta alkalmazták ezeket. Egy harmadik lehetséges magyarázat az, hogy az EU országai különböző számítási módszereket alkalmaznak. Az Eurostat 2018-ban kezdte gyűjteni az adatokat a műanyagzacskó-felhasználásról Európában.