Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus alakulásától függően a globális GDP-növekedés idén 3,3-4 százalék között, 2023-ban pedig 2,5-3,2 százalék között mozoghat - tette közzé a KPMG nemzetközi elemzőcsapata legújabb jelentésükben kedden.

    A kétévente közzétett előrejelzés szerint a globális infláció idén átlagosan 4,5-7,7 százalék, 2023-ban pedig 2,9-4,3 százalék lehet, attól függően, hogy a válság hogyan alakul.
    A kiadvány a következő két évre három forgatókönyvet vázol - ismertették.
    Részletezték: az alapforgatókönyv szerint 2024-re az olaj világpiaci ára 30 dollárral meghaladja a válság előtti mértéket, Európában a gázárak 50 százalékkal magasabbak lesznek, továbbá a globális élelmiszerárak 5 százalékkal nőnek.
    Egy súlyosabb forgatókönyv azt a lehetséges kimenetelt vizsgálja, ha 40 dollárral magasabbak a világpiaci olajárak, valamint Európában 100 százalékkal, a világ többi részén pedig 50 százalékkal megugrik a gáz ára - ismertették. Ez a negatív forgatókönyv a globális élelmiszerárak 10 százalékos emelkedését is feltételezi.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy mindkét forgatókönyv az átlagos fémárak 23 százalékos emelkedésével és a mezőgazdasági inputok költségének 4 százalékos növekedésével számol. E szcenáriók továbbá magasabb befektetési kockázati felárakat és Európában megugró állami kiadásokat is magukban foglalnak.
    A jelentés optimista forgatókönyve azt feltételezi, hogy a konfliktus a vártnál hamarabb megoldódik, és az árak visszatérnek a február eleji szintre, helyreáll a termelés és a kereskedelmi forgalom - jelezték.
    Ugyanakkor arra is kitértek: megvan a kockázata a fentieknél még rosszabb kimenetelnek is, ha Oroszország és Ukrajna között a konfliktus "a jelentésbe foglalt negatív forgatókönyv feltételezéseit meghaladóan eszkalálódik". Ilyen hatást válthat ki, ha például az energiaellátás megszakadása kieséseket okoz a termelésben Európa-szerte.
    Miközben a politikai és üzleti élet vezetői az ukrajnai háború széles körű következményeivel küzdenek, addig a hosszú távú globális problémák, köztük a közegészségügy és az éghajlatváltozás terén elhatározott teendők háttérbe szorultak - mutattak rá a KPMG elemzői.

 

MTI