A világkereskedelmi forgalom jelentős visszaesését jelzi előre a kieli IfW gazdaságkutató intézet februárban végzett felmérésen alapuló, frissített adatok alapján kalkulált, hétfőn publikált kereskedelmi indikátora.

    A kieli IfW gazdaságkutató intézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft) Kieli Kereskedelmi Mutatója (Kiel Trade Indicator) legfrissebb adatai szerint a világkereskedelmi forgalom ár- és szezonális kiigazítással februárban jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest, és ezzel minden gazdaság esetében a kereskedelmi forgalom jelentős mértékű visszaesését jelzi előre.
    A Kieli Kereskedelmi Mutató a világ 75 országának, az EU-nak és a világkereskedelem egészének kereskedelmi forgalmát (import és export) becsüli meg. A rendszer a hajómozgási adatok valós idejű kiértékelésén alapul. A mutató kalkulációja a világ ötszáz kikötőjében az érkező és induló hajók alapján történik. Ezenkívül 100 tengeri régióban elemzik a hajómozgásokat, és a konténerszállító hajók tényleges kihasználtságát. A mutató a tapasztalatok alapján pontos előrejelzést ad a jóval később megjelenő makrogazdasági mutatók várható alakulására.
    A globális kereskedelmi mutató legfrissebb, februárban végzett adatfrissítése szerint a világkereskedelmi forgalom várhatóan jelentősen, ár- és szezonális kiigazítással 5,6 százalékkal csökken az előző hónaphoz képest. Ez lesz a legnagyobb csökkenés a Corona-válság 2020 tavaszi kitörése óta, ami hirtelen véget vetett a korábbi emelkedő tendenciának.
    A februári kereskedelmi forgalom alapján kalkulált Kieli Kereskedelmi Mutató szinte valamennyi gazdaság esetében a forgalom visszaesését jelzi előre. Németországban az import januárhoz képest szokatlanul nagymértékben 3,9 százalékkal csökkenhet, az export pedig várhatóan 3,8 százalékkal lesz alacsonyabb. Az EU esetében az import 1,6 százalékkal, az export 2,8 százalékkal csökkenhet az előrejelzés szerint.
    Az Egyesült Államokban az export 3,9 százalékkal csökkenhet, az import pedig 1,2 százalékkal növekedhet. Kínában az export 0,3 százalékkal növekedhet, az import 3,4 százalékkal csökkenhet.
    Oroszországban a Kieli Kereskedelmi Mutató szerint az export erőteljesen, 11,8 százalékkal csökkent januárhoz képest; csak a szentpétervári kikötőben 17 százalékkal kevesebb árut szállítottak februárban. Oroszország legnagyobb konténerkikötőjének exportja már a hónap folyamán is alacsony volt, és a hónap végi szankciók tovább lassították azt. Az orosz import viszont várhatóan csak szerény mértékben, 1,6 százalékkal csökken.
    A Kieli Kereskedelmi Mutatóban Ukrajna csak a Független Államok Közössége (FÁK) csoport tagjaként szerepel, külön nem. A FÁK indexében az export 4 százalékkal csökken, az import 2,3 százalékkal emelkedik.
    "Bár az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus csak február utolsó hetében eszkalálódott, a bizonytalanság, a szankciók és a szankcióknak való megfelelés érdekében az áruk fokozott ellenőrzése máris tartósan érezteti hatását a kereskedelemben. Már február közepén is gyengébb hónap rajzolódott ki, és az Oroszország elleni szankciók tovább fokozták ezt a tendenciát" - mondta Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator felmérés vezetője.
    "A februári számok csak ízelítőt adnak az ukrajnai háború várható gazdasági következményeiből. Az elkövetkező hónapokban az EU és Oroszország közötti áruforgalom valószínűleg jelentősen visszaesik a szankciók, a bizonytalanság, de a vállalatok és a lakosság önkéntes korlátozása miatt is" - mondta Stamer. "Az Oroszország elleni szankciók betartásának ellenőrzésére irányuló fokozott intézkedések is tovább lassíthatják a tengeri kereskedelmi forgalmat."

MTI