A Carrefour Belgium Európában elsőként teszteli a Delivers.ai önvezető robotja által végzett kiszállítást - írta meg a retaildetail.eu weboldal. A tesztek a tavasz végéig, a zaventemi Corporate Village-ben, az irodai zónában zajlanak, ahol mintegy 9000 ember dolgozik.

A dolgozók a jövő héttől adhatnak le rendeléseket: az irodaparkban található Carrefour üzletben 500 árucikk közül válogathatnak. Személyre szabott választékot találnak majd: frissen darabolt gyümölcsöket és kávés süteményeket reggelire, salátákat, egészséges készételeket és naponta friss szendvicseket, amelyeket a helyszínen, egy műhelyben készítenek el, egészen a sós vagy édes délutáni snackekig.

Forradalom a kis- és középvárosok számára

Ha az első teszt sikeres lesz, akkor egy hiperközpontban is tesztelni fogják a robotot. A Carrefour kezdetben a szolgáltatást olyan nagyvárosokban tervezi bevezetni, mint Antwerpen, Brüsszel, Gent és Lüttich. A robot a kiskereskedő szerint forradalmasítani fogja az olyan kis- és középméretű városok ellátását is, ahol jelenleg nincs házhozszállítás.

Ha a tesztek sikerrel zárulnak, a teljesen autonóm robot 15 percen belül képes lesz a boltokból házhoz szállítani az élelmiszereket. A Carrefour így új területekre kívánja kiterjeszteni kínálatát, hogy a házhozszállítás gyorsabbá és elérhetőbbé váljon Belgiumszerte.

A Delivers.ai robot nyolc kamerával és érzékelővel van felszerelve, amelyek előre feltérképezik a mozgási területet. Ennek eredményeként a robot biztonságosan mozog és elkerüli az akadályokat, több jelzőlámpájának köszönhetően pedig jól látható.