Májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, mivel a gabona és a tejtermékek árindex-emelkedését nem ellensúlyozta teljes mértékben a cukor árának csökkenése.

    A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőtt. Májusban a mutató hathavi csúcson, 120,4 ponton állt, 0,9%-kal magasabban az áprilisi értéknél, azonban éves szinten 3,4%-kal csökkent, és 24,9%-kal maradt el a 2022 márciusában elért 160,2 pontos csúcstól.
    A FAO gabonaár-indexe jelentősen, 6,3%-kal emelkedett havi szinten, a főbb gabonafélék globális exportárai nőttek havi összevetésben, a búza ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A FAO gabonaár-indexe azonban a meredek havi emelkedés ellenére májusban 8,2%-kal elmaradt az előző év azonos hónapjában jegyzett szinttől.
    A növényi olajár-index 2,4%-kal csökkent havi szinten. A tejárindex havi szinten 1,8%-kal, éves összevetésben 3,5%-kal emelkedett májusban.A húsárindex alig változott, 0,2%-kal csökkent havi bázison, miután a baromfi- és szarvasmarhahús nemzetközi ára csökkent, miközben a sertés- és juhhúsé emelkedett. A húsárindex éves összevetésben 1,3%-kal esett májusban.
    A cukorárindex májusban az egymást követő harmadik hónapban csökkent havi szinten és 7,5%-kal állt az áprilisi szint alatt, ezzel 2023 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el.

 

MTI