A földekről nagy élelmiszerboltokat, éttermeket látnak el úgy, hogy sokan közülük egyáltalán nem kapnak bért.

Az Egyesült Államokban országszerte rabok művelik azokat a földeket, amelyek élelmiszerboltokat és éttermeket látnak el terményekkel és termékekkel. A munkások közül sokan semmilyen fizetést vagy juttatást nem kapnak – írja a Supermarket news.

Az Associated Press két éven át követte a foglyokat, hogy kiderítse, milyen munkát végeznek. A vizsgálat megállapította, hogy ez a fajta börtönmunka olyan mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos, amelyek a piacra, a boltokba és az éttermekbe kerülnek. A lap szerint a McDonald's, a Pizza Hut, a Burger King, valamint olyan élelmiszerboltok, mint a Kroger, a Whole Foods és a Walmart által működtetett élelmiszer-előállító üzemek is érintettek.

Az AP vizsgálata szerint az üzlet nagy, több százmillió dollár értékű terméket állít elő. Az AP szerint a cégek szemet hunynak a gyakorlat felett. Annak ellenére, hogy az alkotmány 13. kiegészítése tiltja a rabszolgaságot és az önkényes szolgaságot, kivéve, ha az bűncselekmény büntetését jelenti.

Cliff Johnson, a Mississippi Egyetem MacArthur Igazságügyi Központjának igazgatója a Supermarket Newsnak azt nyilatkozta, hogy a bebörtönzötteknek a központok lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan munkát végezzenek, amelyért a Büntetés-végrehajtási Minisztérium fizet, és amely lehetővé teszi, hogy a bért a fennálló pénzbírságokra, díjakra és jóvátételi kötelezettségekre fordítsák. Emellett vannak olyan magáncégek is, amelyek a foglyokat csökkentett bérért, vagy bér nélkül veszik igénybe munkaerőnek.

Az igazgató szerint, ha van mód arra, hogy ezek az emberek megtanuljanak egy olyan szakmát a büntetésük ideje alatt, amivel aztán munkát találhatnak, akkor ők is érdekeltek ebben. Megjegyezte, hogy a magáncégek egyre agresszívabban kezelik a programokat, ezzel pedig nő a kihasználás esélye. Hangsúlyozta, hogy foglalkozni kell azzal, hogy a raboknak tisztességes bér nélkül dolgoznak, akkor is, ha korábban bűncselekményeket követtek el.