Újra megjelent Bács-Kiskun vármegyében is a madárinfluenza, ezúttal egy szanki telepen; az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett lúdállomány leölése is - közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint hetekkel a körzetek feloldása után a Bács-Kiskun vármegyei Szankon található, 500 tömőludat tartó telepen a megemelkedett elhullás keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az állomány felszámolását, továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A Nébih kiemelte: a vírus továbbra is jelen van az országban, így a járványvédelmi előírások betartása elengedhetetlen. A madárinfluenza-kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza aloldalán lehet tájékozódni.

(MTI)