Novemberben 16,2 százalékra emelkedett az éves infláció Csehországban az októberi 15,1 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.

Az infláció növekedése valamivel magasabb a vártnál, az elemzők néhány tizedszázalékos növekedést jeleztek előre. Havi összehasonlításban novemberben 1,2 százalékos volt a csehországi drágulás.

"A fogyasztói árak novemberben havi összevetésben 1,2 százalékkal, éves szinten 16,2 százalékkal emelkedtek. Az átlagos árszint tehát egy hónapos nyugalom után újra emelkedett. Ezt befolyásolta az a tény is, hogy alacsonyabb volt a tavalyi összehasonlítási alap, amikor központilag csökkentették az áram és a földgáz adóját" - magyarázta Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak.

Novemberben leginkább a lakhatási költségek drágultak és 27,1 százalékkal többet kellett fizetni az élelmiszerekért is. A liszt 48 százalékkal, a tartósított tej 53 százalékkal, a tojás pedig 72 százalékkal lett drágább. A szállodai és vendéglői szolgáltatásoknál a drágulás 26 százalékos.

(MTI)