Csehországban már fél éve csökken a kiskereskedelmi forgalom. Októberben ez a csökkenés éves szintű összehasonlításban 9,4 százalékra gyorsult fel a szeptemberi 5,3 százalékról - írta a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában kiadott közleményében.

Havi összehasonlításban októberben a cseh állampolgárok 1,8 százalékkal költöttek kevesebbet, mint szeptemberben.

"Októberben az éves szintű összehasonlításban felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, amely május óta folyamatos. Havi szinten a visszaesés felgyorsulása elsősorban az iparcikkek terén, de az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál is látható" - mondta Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak.

Az iparcikkek forgalma októberben 11,2 százalékkal, az üzemanyagoknál 8 százalékkal, az élelmiszeripari termékeknél pedig 7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. Szeptemberhez viszonyítva az iparcikkek forgalma 2,8 százalékkal, az élelmiszereké pedig egy százalékkal esett vissza. Az üzemanyagok forgalma 0,6 százalékkal emelkedett.

Az internetes üzletek és a küldő szolgálatok forgalma már tizedik hónapja csökken. Októberben az éves szintű visszaesés 13,2 százalékos volt. A sportra és a szabadidőre fordított kiadások 15,6 százalékkal, a háztartási cikkekre pedig 13,7 százalékkal csökkent. Kivételt képeznek a gyógyszerek és az egészségügyi termékek, amelyek folyamatosan nőnek. 

(MTI)