Az ültetett növények körüli talaj takarására használja egy vásárló a Kifli.hu újrahasznosított papírból készült táskáit. A budapesti online szupermarket örömmel támogatja az akciót, így adva új értelmet az újrahasznosított táska kifejezésnek.

Baktay Zelka és férje, Miklós 2022 januárjában talált rá a Nógrád megyei Nemti településen található területre, ahol párterápiás célra kunyhót terveznek építeni. A kunyhó körüli erdőkert telepítése ősszel kezdődött meg, fákkal, cserjékkel, bokrokkal, amit alapos megfigyelés előzött meg. A vadkerítés építése előtt hónapokig figyelték a széljárást, a napsütötte és árnyékos területeket, az esővíz mennyiségét és elfolyásának irányát, a környékbeli vadak vonulásának útvonalát.

„Az erdőkert egy olyan komplex ökológiai rendszer, amelyben a természetes erdő mintájára telepítünk változatos növényvilágot: fákat, cserjéket, bokrokat, köréjük évelő vagy magról önállóan szaporodó aljnövényzetet, talajtakarókat, illetve futó- és kúszónövényeket. A telepítésekor igyekszünk az önfenntartó rendszer kialakulását megsegíteni. Amíg a fák, bokrok koronája kicsi, a róluk lehulló lomb nem elegendő a talaj takarásához, vele a nedvesség megtartásához és a tápanyagokért, vízért vetélkedő gyomok elnyomásához. Ezért a frissen ültetett magoncok, csemeték körüli talajt mesterségesen takarjuk, mulcsozzuk” – mondta el Baktay Zelka, hozzátéve: „Többféle talajtakaró anyag létezik, ezek közül az erdőkertbe csak a lebomlók alkalmasak. Mi elsősorban az újrahasznosított papírt szeretjük, ezen belül pedig leginkább a Kiflis papírtáskák váltak be. A Kiflis papírtáskák könnyen kezelhetők, kiválóan átjut közöttük a csapadék, ugyanakkor elég erősek, tartósak ahhoz, hogy a feltörekvő gyomoknak jó ideig ellenálljanak. Összetételüknél fogva elég jól helyettesítik a még hiányzó levéltakarót, és teljesen lebomlanak.”

Gabriel Makki a Kifli.hu ügyvezetője hozzátette: „Nagyon örülünk a Baktay családdal való együttműködésnek. Inspirációt jelentenek számunkra az élelmiszeripar fenntarthatóbbá tételének útján, ahol az újrahasznosítás kulcsszerepet játszik. Úgy gondolom, hogy ez egy csodálatos körforgás, amiben az újrahasznosított táskák, amikben a földekről frissen betakarított termékeket szállítjuk a vásárlóknak, végül visszatérnek a talajba, amiben fák nőnek."

A Kifli.hu táskái újrahasznosított papírból készülnek, amelyeket a futárok vissza is gyűjtenek a vásárlóktól, ezután tömörítésre, illetve újrahasznosításra kerülnek. A cég emellett CNG hajtású autókkal, öko-idősávokkal, PET-palackból újrahasznosított tartóstáskákkal és számtalan fenntartható csomagolású termékkel csökkenti a működése környezeti hatását.

A Kifli.hu látogatása a Baktay családnál itt tekinthető meg.