Vásárlói kezébe adja a döntést a Tesco: október 31-ig lehet az áruházakban szavazni arról, milyen helyi, jótékony célú kezdeményezéseket támogasson az áruházlánc az „Ön választ, mi segítünk” programja keretében.

A pályázatra több mint 250 civil szervezet jelentkezett, a szakértői értékelést követően országosan 47 körzetben, összesen 130 helyi program közül választhatnak a vásárlók. A támogatást a körzetenként legtöbb szavazatot gyűjtő szervezetek nyerik el. A nyertesek programjának megvalósítását egyenként 400 000 Ft-tal segíti a Tesco.

Az „Ön választ, mi segítünk” programra 2017. július 5-éig beérkező összesen 270 jelentkezést az áruházlánc független szakmai partnere, a Magyar Adományozói Fórum által felkért szakértők bírálták el az elmúlt hetekben. A szakemberek a formai ellenőrzés után a megvalósíthatóság, a fenntarthatóság, a közösségekre kifejtett hatás, valamint a közösség bevonásának szempontjai szerint választották ki a továbbjutókat. A nyertesekről most az áruházlánc vásárlói szavazással dönthetnek: 2017. október 3. és október 31. között az áruházakban voksolhatnak a számukra legszimpatikusabb szervezetre.

A Tesco vásárlói országosan 47 körzetben, összesen 130 gyermekek oktatását és képesség fejlesztését támogató, egészséges életmódra ösztönző, valamint környezetvédő és -szépítő program közül választhatnak a szavazás során. Szavazatukkal többek között játszóterek építését, idősek otthonának bővítését, sérült gyermekek beilleszkedését segítő programok szervezését és fiatalok felelős állattartásra nevelését is támogathatják.

A vásárlók a szavazási időszakban minden vásárlást követően egy darab zsetont kapnak a pénztáraknál. Ezeket az áruházakban kihelyezett zsetongyűjtő pontokon bedobva szavazhatnak a nekik legkedvesebb kezdeményezésre. A zsetongyűjtő pontokon az adott körzetben továbbjutó helyi szervezetekről és programjaikról is kapnak információt a vásárlók. A szavazásban résztvevő szervezetek listája és a szavazatok állása a program weboldalán is követhető.

A szavazás lezárása után körzetenként egy – országosan összesen 47 – nyertest hirdet az áruházlánc, amelyek elnyerik az egyenként nettó 400 000 forint összegű támogatást – így a támogatás összértéke 18 800 000 forint. A nyertes pályázatokat a Tesco a 2017. november 13-ai héten hirdeti ki.