2020. októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,4, naptárhatástól megtisztítva 1,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,2%-kal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 10,5%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2020. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. - jelentette a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,2%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,9%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1,2%-kal kisebb lett. Csökkentek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (0,4%), az iparcikk jellegű vegyes- (2,2%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (7,2%), a textil-, ruházati és lábbeli- (11%), a használtcikk- (15%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (19%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 43%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 10,5%-kal kisebb lett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18%-kal csökkentek.

2020. októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1100 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január– októberben, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,3%-kal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,8%-kal csökkent az értékesítés volumene.