2019. novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,8, naptárhatástól megtisztítva 7,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,7%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 6,0%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - jelentette a KSH.

2019. novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,3%-kal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,5%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,6%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 13%-kal bővült. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (16%), a bútor-, műszakicikk- (13%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (7,4%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (7,0%), a textil-, ruházati és lábbeli- (6,5%), valamint a használtcikk-üzletekben (3,2%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,7%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,2%-kal emelkedtek.

2019. novemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1082 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 43%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2019. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,0%-kal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,3%-kal nőtt az értékesítés volumene.