2018. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH.

2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,0%-kal nagyobb volt az előző évinél.

2018. decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1%-kal nőtt. (A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölt adattal.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,9%-kal bővült, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,2%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,0%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,5%), iparcikk jellegű vegyes (8,4%), a textil-, ruházati és lábbeli- (6,8%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,3%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk- (–3,6%), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (–1,5%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,9%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,5%-kal emelkedtek.

2018. decemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1141 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2018-ban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,0%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4%-kal nőtt az értékesítés volumene.