A húsvéti termékek gyártása jellemzően már a téli szezonban megtörtént, amikor a forint az eddigi legrosszabb időszakát élte.

Egyelőre lehetetlen megmondani, mennyivel fognak drágulni a hamarosan megérkező húsvéti ünnep legfontosabb kellékei – írja a Pénzcentrum. A lap élelmiszeripari szakértőket kérdezett arról, hogy milyen árakra lehet számítani idén húsvét környékén sonka, tojás és csokoládé vásárlásakor.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy az inflációs adatok növekedésében már nem látható további gyorsulás, így elméletileg nem lehetetlen, hogy nem lesz annyira durva idén a húsvéti termékek beszerzése.
„A fő mozgatója a drágulásnak az, hogy az ipar az átadási árainak emelésére kényszerült, hiszen nőtt az energiaár, a nyersanyagok ára, és még számos más tényező is. A novemberi és decemberi adatokat nézve azonban látszik, hogy az utóbbi hónapban nem nőttek ezek az árak, tehát ezzel a logikával elvileg a húsvéti készülődés ára sem lesz szükségszerűen túlzóan magas” – közölte Vámos György.
Az Édességgyártók Szövetsége szerint mivel mind az alapanyagok, mind a gyártás és szállítás költségei is emelkedtek, továbbá jelentősen megemelték a NETA adót az elmúlt nyáron, a húsvéti édesség termékek ára minden bizonnyal meg fogja haladni a tavalyit. Az áremelkedés termék- és gyártófüggő, az import például az alapanyagokra is rárakodó magyar NETA miatt például kisebb ütemben fog drágulni, mint a hazai gyártású termékek.
„A húsvéti termékek gyártása jellemzően már a téli szezonban megtörténik. Ekkor a forint éppen az eddigi legrosszabb időszakát élte, ezért az import hozzávalókat a gyártók is magasabb áron szerezték be, de a nyersanagy árak is hektikusak. A cukor például fel- le ugrált az utóbbi évben. Most éppen felfelé időszakot látunk” – válaszolták az érdeklődésre.
Megjegyezték, hogy a hazai vásárlók évek óta egyre jobban a minőség felé fordulnak, azt engedik el a legnehezebben, még járványidőszakban, és drágulás esetén is. Ezért a szövetség az eladott mennyiség csökkenését várja, de értékben nominálisan nem számítanak a piac csökkenésre.
A sonka áráról a Hússzövetség ügyvezető titkára, Mostisch Martina azt mondta, hogy egész biztos abban, hogy a húsipart is érintő problémák, például a takarmány-, vagy az energiadrágulás is meg fognak látszani az árakon, de korai lenne kijelenteni, hogy brutális drágulás előtt állunk. Megjegyezte, hogy érdemes először az összetevőket, mintsem az árat megnézni.
„Például az egész ünnep kárba mehet, ha már eleve olyan sonkát választottunk, ami megfőzött állapotban kerül a polcra – fontos az alapos tájékozódás, és a címkén kötelező is feltüntetni minden tudnivalót” – állapította meg.
A Tojásszövetség elnöke, Pákozd Gergely azt javasolta, hogy mindenki időben szerezze be a tojást, hiszen az árstop miatt előfordulhat, hogy az utolsó napokban már kifogynak a boltok a tojásból. Hozzátette, hogy a szektor mindenesetre felkészült, és ha csak nem sújt le ismét a madárinfluenza, akkor biztosan lesz elég tojás.