Másfél éves mélypontra eshet a búza világpiaci ára.

Továbbra is az élelmiszerárak csökkenését jelzik a világpiaci folyamatok: az orosz búza nagy mennyiségben megjelent a piacokon, ami 17 hónapja nem tapasztalt mélységbe nyomja az árakat – írja a napi.hu a Bloomberg alapján.

Emlékeztettek arra, hogy a chicagói tőzsdén zsinórban ötödik hónapja esnek a gabonaárak, ezzel az elmúlt két évtized leghosszabb ideje tartó árcsökkenését tapasztalhatják a befektetők. Ha a folyamat tovább folytatódik, akkor a búza világpiaci ára jóval az orosz-ukrán háború előtti szintre eshet.

Ez a folyamat pedig kedvezően hat a világszerte tapasztalható élelmiszerinflációra, és a várakozások szerint a 2021 szeptemberi árak alá csökkenhet a FAO globális élelmiszerár-indexe. A legfrissebb jelentések szerint az Egyesült Államokban és Európa legfontosabb exportáló országaiban is több búzát vetettek ősszel a gazdálkodók, így jóval nagyobb mennyiség teremhet, ami leszorítja az árakat.

A világpiaci árak mérséklődésének rövidesen a hazai fogyasztói árakban is meg kell jelennie, ugyanis nemcsak a gabona globális ára csökken, de a tejtermékek, a baromfihús és a tojás ára is. Ezen termékek felvásárlási és feldolgozói átlagára januárban már nem emelkedett, és a világpiaci folyamatok a lap szerint előrevetítik a további árcsökkenést. Ezt mutatja a gabonafélék árának elmúlt hónapokban elkezdődött egyenletes csökkenése, amely a takarmányozási költségek csökkenését, ezáltal a termelői és fogyasztói árak mérséklésének lehetőségét jelzik.