Csökkent a húsfogyasztás Magyarországon, amit a hentesek is érzékelnek. A nemrég bejelentett állami támogatás a kis hentesüzleteknek segítséget ugyan jelent, de tartós megoldást nem nyújt.

 A kis hentesüzletek számára rövid távon a túlélést segítheti az állami támogatás, de tartós megoldást nem jelent – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke.

Éder Tamás elmondta, hogy az elmúlt években a diszkontláncok elterjedésével csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, emiatt az ő életüket jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint például az ársapka. "Érzékelünk az elmúlt időszakban a fogyasztók részéről némi keresletcsökkenést is a húsok iránt, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is. Összességében azt gondoljuk, hogy valóban rendkívül nehéz helyzetben vannak" – közölte az elnök.

 Segítség, de nem tartós megoldás

A portál emlékeztetett arra, hogy Nagy István agrárminiszter nemrég bejelentette, hogy a kis hentesüzletek év elején állami támogatásra pályázhatnak. Az összesen 4,5 milliárd forintnyi összegből a tervek szerint több mint ezer hentesüzlet részesülhet, boltonként akár hárommillió forint támogatásban.

Éder Tamás erről azt mondta, hogy a túléléshez elég lehet, aztán abban lehet bízni, hogy valamennyire konszolidálódik a helyzet és javul a piaci környezet, de tartós megoldást ez nem jelent.

 Nehéz a költségeket beépíteni az árakba

A szakember az elmúlt másfél évet úgy jellemezte, hogy az a húsipari vállalatoknak rendkívül zivataros időket jelentett. Ennek az az oka, hogy a legfontosabb alapanyagok nagyon megdrágultak, az élősertés ára egy év alatt 70-80 százalékkal nőtt. Emellett a munkabérek és az energiaárak is megugrottak. Megjegyezte, hogy ezeknek a költségeknek a beépítése a fogyasztói árakba nehéz folyamat.

Éder Tamás kiegyensúlyozottabb évet remél, de az európai és magyar húskereslet csökkenésére számít.

Az elnök nemrég az Agárszektornak azt nyilatkozta, hogy rendkívül nehéz év előtt áll a magyar élelmiszeripar, mivel az önköltségek oldaláról újabb növekedésre számíthatnak az ágazat szereplői.