A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként, mivel rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. 

A csiperkegomba ereje

A csiperkegomba rákellenes hatásáról elsőként az amerikai City of Hope intézet rákkutatója, Dr. Shiuan Chen írt. A csiperkegomba konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, amely gátolja az aromatáz nevű, az emberi szervezetben természetesen előforduló enzim termelődését. Az aromatáz gátlásával a klimax utáni női szervezetben kevesebb ösztrogén termelődik. Az ösztrogén magas szintje pedig közvetlenül összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával.

Gomba pink tálcán

A GoPink kampány a mellrákra és annak megelőzésére kívánja felhívni a figyelmet a rózsaszín tálcára csomagolt gombával. A Bio-Fungi Kft. által 2012 óta évente megvalósuló kampány 2020-ban CSR Hungary díjat nyert “Közös ügy – közös felelősség” kategóriában, 2021-ben pedig a Magyar Marketing Szövetség Gyémánt díját CSR kategóriában. 

2021-ben a kampány bevételéből a budapesti Új Szent János Kórház és Szakrendelőt támogatták. Új partnerei között üdvözölhették akkor a Kifli.hu Kft.-t. A 2021-es kampány során több mint 8.000.000 forint gyűlt össze. A kórház vezetői a támogatásokból a Sebészeti Osztálynak vásároltak egy ún. Gamma kamerát, amely lehetővé teszi a melldaganatok, legkisebb a kamera a daganatok és elváltozások jeleit fokozottan érzékeli, ezáltal jelentősen növeli az észlelés valószínűségét – ellentétben a szokásos fotodiódákkal és félvezetőkkel ellátott szondákkal. 99,97%-os oldalárnyékolást biztosít a sugárforrások hibamentes észleléséhez és a markáns nyirokcsomók átlag feletti térbeli felbontását teszi láthatóvá.

Meglepő adat, hogy az évi közel 8500 mellrák diagnózis nagyjából 10%-a 45 év alatti nők közül kerül ki, akik még nem kapnak meghívót népegészségügyi szűrésre. Ezért is tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet a szűrésre. A vásárlóinkkal együtt már tavaly is jelentős összeggel tudtuk támogatni a kampányt és idén is ez az október egyik fő témája nálunk” - nyilatkozta Nagy Dávid, a Kifli.hu PR managere.