Idén tizedik alkalommal élvezhetjük a nyarat rosékkal, pezsgőkkel, finom borokkal, ínyenc gasztronómiával Budapest egyik legkedvesebb boros eseményén.

Több mint 60 borász borai mellett a trendi street food ételek legfrissebb kínálata, páratlan sütemények és édességek, valamint a Máltai Manufaktúra is bemutatkozik különleges termékeivel. Lesz Liget Bora választás, ahol kiderül, melyik a Rosalia látogatók kedvenc roséja, mely egyben a Liget Budapest reprezentatív bora lesz az év hátralévő részében. Szakmai főtámogatóként üdvözölhetjük a SPAR Magyarországot, akinek a jóvoltából Rosalia néven a fesztivál első saját bora is bemutatkozik, nem csak a rendezvényen, hanem az üzletlánc polcain is. A fesztivál Magyar Zene Háza Színpadán egymást váltják a könnyű- és világzene, a jazz és a folklór előadói, esténként pedig hatalmas buli vár mindenkit. Az új, vidám grafikákkal díszített poharak már bevetésre készen állnak, hogy belopják magukat a közönség szívébe.

 

Az ország számos borrégiójából érkező borászok legfrissebb rosé boraikkal készülnek, de természetesen a habzóborok és pezsgők szerelmesei is megtalálják majd idei kedvenceiket. Külön öröm, hogy az idei, 22. VinAgora Nemzetközi Borverseny legjobb roséja és legjobb gyöngyözőbora is kóstolható lesz a rendezvényen, előbbi a Szentpéteri Borpince, utóbbi a Gál Szőlőbirtok és Pincészet standjánál. A teljesség kedvéért pedig számtalan fehér- és vörösbor is kóstolható lesz. A Rosalia idén is menő kóstolópoharakkal várja a látogatókat: új grafikákkal és szlogenekkel, illetve pároknak szóló poharakkal – utóbbiak erősen limitált számban, kizárólag elővételben vásárolhatók meg.

Ebben az évben is ínycsiklandó különlegességeket próbálhatnak ki a látogatók a fesztiválon. A Stelázsi standjánál a gazdag és különleges hidegtálak mellett tépett szarvas szendvics, sonkaválogatás és tepertőkrémes kenyér is megtalálható lesz. A kürtőskalácsot idén is a Vitéz Kürtős kínálja, akik a faszénparázson sütött klasszikus finomságaik mellet meglepnek minket egy különleges desszerttel, ami a Rosalia Kürtős Szelet nevet kapta. A Pizza Me 100%-ban eredeti összetevőkből készült pizzája elhozza a hamisítatlan olasz konyha élményét, míg a Szittya Pita helyben gyúrt tésztából és kizárólag magyar alapanyagokból készült kenyérlángossal és házi rétessel készül. Az Országkonyha különlegessége a tépett malac burger és a magyaros fűszerezésű lepény mellett a helyben füstölt lazacfilé. Vétek lenne kihagyni az Ami Burger természetes alapanyagokból, egyedi receptek alapján készült hamburgereit. A Reinpold’s Kolbice magvas lisztkeverékből sütött kenyértészta-tölcsérbe, sertés- és csirkehúsból, háromféle egyedi fűszerezéssel készült kolbászokat helyez, amit pirított hagymával, bajor káposztával, sajtszósszal és bacon szalonnával körít. A Lili’s Truck minden étele teljes mértékben glutén- és laktózmentes, de találhatunk köztük minden-mentes finomságokat is, többek között hamburgereket és csirkés tortillát kóstolhatnak az érdeklődők. Az ételérzékenyek számára desszert vonalon is kínálunk megoldást: a The Cake hoz nekünk minden-mentes pohárdesszerteket, friss aprósütiket és gluténmentes szendvicseket. A szokásos, de meg nem unható macaronok mellett a Bolka Desszert Butik az idei Rosalián a házi készítésű fagylaltjával debütál, macaronba töltve, csokiba mártott pálcikás jégkrém formájában, vagy ostyakehelyben kínálva, sok-sok gyümölccsel. Ha valaki kissé elálmosodna, látogassa meg az OMV VIVA Café standját, ahol a VIVA kávé mellett a Palágyi Eszter séf által megálmodott gourmet termékeket is megkóstolhatja. A hátrányos helyzetűeket foglalkoztató Máltai Manufaktúra idén először állít ki a fesztiválon, az ország legszegényebb településein készült, csakis kézműves finomságaikkal.

 

A Magyar Zene Háza Színpad gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyári borozgatós és bulizós hangulat szórakoztatja majd a vendégeket. Pénteken a Catsby kezdi a sort, aki zenéjében az 1920-as évek elegáns, életigenlő swing muzsikájának stílusjegyeit ötvözi korunk kedvelt műfajaival. Őket követi a Mongooz and the Magnet, Magyarország talán legmultikultibb zenekara: a jelenleg Pécsett operáló triót ugyanis egy ír, egy norvég és egy magyar srác alkotja. Az este legnagyobb meglepetése a Random Trip lesz, aki a Rosalia korábbi fellépőiből, erre az estére összeállt formációval érkezik. Az éjszakába nyúló buli hihetetlen hangulatát DJ Dynastar, avagy Pécsi-Szabó Dénes biztosítja.

A szombati nap a Szakál Tamás – Darvas Kristóf – Soós Csaba trióval kezdődik, akik a különböző akusztikus műfajokat vegyítik, így hozva létre egy kellemes, „chilles” hangulatot a színpadon. Őket követi egy újabb, fiatal tehetségekből álló formáció, Horváth Tojás Gábor vezetésével. A trió saját szerzeményeiben ötvözi a jazzt egy kis r’n’b-vel, népzenével vagy akár klasszikus zenével. A hangulatot egy magyar-orosz testvérpár, Muzsik és Volkova fokozza, akik egyedi, greengrass-nek keresztelt stílusban játszanak saját, magyar nyelvű dalokat és orosz feldolgozásokat is. Az est nagy fellépője a Kéknyúl zenekar, akik a 70-es évek soul- és funk stílusából kifejlődött tánczenéjükkel várják a lelkes hallgatóságot. Az estét a Rosalia Fesztivál szinte rezidens lemezlovasa, DJ Juhász Laci zárja.

A vasárnap első fellépői, a DALINDA együttes és vendégzenészeik vegyítik a magyar népzenét modern hangzásokkal. A három fiatal lányból álló formáció a capella előadásaikon keresztül mesélnek nekünk a női létről. Őket követi a BaHorKa Társulat: Pletykázó asszonyok koncertje, akik zenés folklórszínházukkal szórakoztatják a közönséget. A Bazseva zenekar célja, hogy megmutassa a mai embereknek a népzene szépségeit és azt, hogy a népzene ugyanúgy a városi kultúra része, mint a jazz, a rock vagy a hip-hop. A színpadon este háromnegyed 6-tól tartják a Liget bora díjátadót, amit 6 órától Odett koncertje követ, a színpadi programok lezárásaként.

A 10. születésnaphoz új arculat, és az arculathoz passzoló új pohárgrafikák dukálnak. A fantasztikus fotók Lampert Benedek, másnéven Lampi (FigsFanPhotos) keze munkáját dicsérik, aki a képein keresztül kelt életre különböző játékfigurákat. Bár boros- és pezsgősdugókkal még sosem foglalkozott, ő maga „építette” meg a kis figurákat a kezüktől kezdve a mini napszemüvegekig. Végül négy fénykép készült, melyek kivétel nélkül árasztják magukból a Rosalia hangulatot és életérzést. Ezekből a képekből szerezte Juhász Attila hobbigrafikus az ihletét az idei pohárgrafikákhoz: elkészült a baráti társaságok kedvéért a F∙R∙I∙E∙N∙D∙S felirat kis parafadugó figurákkal, a MEGADOM A MÓDJÁT! annak, akinek már elege van a korlátozások miatti tréningnadrág-számítógép kombinációból, és az #ÉNIDŐ azok számára, akik kikapcsolódni érkeznek a fesztiválra; és természetesen idén sem maradhat el a páros pohár a romantikus együttlétekhez.

Liget Bora választás

Idén is sor kerül a Liget Bora választásra a Rosalián. Harminc kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rosék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a 3 legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, meglepetésben részesül!

Kicsit több szeretet

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik különleges kezdeményezése a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft., mely az olyan szegény, de fejlődő környéken élőket segíti, ahol még nincs elég munkahely, így sokan munkanélküliek. Helyi termékeiket eljuttatják piacokra és rendezvényekre, így adva lehetőséget a további megélhetésük megszerzéséhez, a településük fejlődéséhez és az elszegényedésből való kilábaláshoz. Ha szeretettel fordulunk feléjük, hiszünk és bízunk bennük, akkor meg tudják mutatni, hogy ők is képesek szépet, jót, értékeset alkotni. Ebben szeretne a Rosalia is segíteni azzal, hogy népszerűsítik és támogatják programjaikat.

Idén a Máltai Manufaktúra önálló kiállítóként jelenik meg a fesztiválon, és bemutatja tartósítószer- és adalékanyagmentes, kizárólag zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készült, vegetáriánusok és vegánok számára is nyugodt szívvel fogyasztható különlegességeit. Miniszendvicsek, illatos házi sütik, mentes péksütemények, szendvicskrémek, chutney-k, lekvárok, szörpök és savanyúságok várják az érdeklődőket.

A Szeretetszolgálat Kreatív Műhelyében a nyári melegben frissítő, házi hibiszkusz limonádé kóstolása mellett mindenki kipróbálhatja a textil szitázás technikáját és saját maga elkészítheti pólóját, vászontáskáját, a 2021-es Rosalia Fesztivál pohárgrafikáival.

Helyszín: Budapest, 14. kerület, Városliget, Vajdahunyadvár mögötti árnyas rét

Új szakmai főtámogató

A SPAR nagy örömmel vállalta el az idei és a jövő évi Rosalia Fesztivál szakmai támogatását. A vállalat számára kiemelten fontosak a minőségi borok, üzleti stratégiájában az egyedülálló hazai borkultúra népszerűsítése is megkülönböztetett jelentőséggel bír, amelynek ideális lehetőséget biztosít az idén jubileumát ünneplő rendezvény. A SPAR évtizedek óta támogatja a nemzeti borkultúrát.

Bemutatkozik a Rosalia bora

A SPAR 30. és a Rosalia Fesztivál 10. születésnapjának méltó megünneplésére egy különleges rosé bort mutat be a SPAR Magyarország a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft-vel (Borkult) együttműködésben. A vállalat nyílt pályázati felhívást küldött több száz magyar borásznak, melyben a nyár legnagyobb rosé slágerét keresték. Borszakértők, fesztivállátogatók és SPAR vásárlók, valamint a SPAR és a Borkult kollégái választották ki több mint 50 pályázat közül a díjnyertes tételt. A győztes, vagyis a Rosalia rosé, a móri Paulus Molnár Borház kiváló bora lett. A Merlot és Pinot noir házasításával készült üdítő, zamatos, fiatalos és nyárias rosé a rendezvényen a SPAR standján kóstolható meg, június 24-től pedig országosan elérhető, kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain.  

Meglepetések, ajándékok

Az idén 30 éves SPAR Magyarország két standdal települ ki a rendezvényre. Az egyiken a borválasztékából kínál ízelítőt, mely italok többsége csak a SPAR és INTERSPAR áruházakban kapható SPAR Válogatás néven. A vállalat boros standján minden harmadik elfogyasztott pohár után a negyediket ingyen adja a vendégeknek. A másik stand a SPAR Verde vízpont lesz, ahol hűtött ásványvizet tudnak vásárolni a látogatók.

Azok a vásárlók, akik 2021. június 17. és június 30. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 10 000 forint felett vásárolnak, a kasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, melyet a Rosalia rendezvény helyszínén válthatnak napi belépőjegyre, így az fél áron lesz elérhető számukra.

A SPAR idén két alkalommal is megjelentet Borkatalógust, melyben a VinAgora díjnyertes tételeket, valamint a SPAR Válogatás borokat külön oldalakon mutatja be az akciós termékek mellett. A tavaszi számot kifejezetten a magyar boroknak szentelte a cég. A vállalat klasszikus borkereskedői hagyományokat élesztett újjá, amikor a minőségi borválasztéka bővítése céljából 2007-től egyedi hazai bormárkák forgalmazásába kezdett. Ezek a borok az együttműködő borászatokkal közösen kialakított egyedi címkével és SPAR Válogatás matrica jelöléssel kerülnek az áruházai polcaira.