Kétszer kellett bezárni egy pékséget, amelynek ellenőrzésekor súlyos hiányosságokat - többek között rágcsálóürüléket, csótányokat - találtak november elején - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint jelentős élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette egy pékség tevékenységét, valamint csaknem 400 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.
A szakemberek az utóellenőrzés során azzal szembesültek, hogy a felfüggesztett pékségben - gyakorlatilag változatlan körülmények közt - egy másik vállalkozás kezdte meg a tevékenységét, így annak működését is megtiltották, az épületre pedig hatósági zár került.
A pékségben találtakról azt közölték, az emeleti feldolgozó részen a padozat, az oldalfal, a mennyezet egyaránt erősen szennyezett volt. Több nyitott ablakról hiányzott a rovarháló, de előfordult, hogy maga az ablak sem volt a helyén.
A higiénikus kézmosás lehetősége - többek között a csaptelep hiánya miatt - nem volt biztosított. Az élelmiszer-előállítás során használt gépek és berendezések, eszközök rendkívül koszosak, szennyezettek voltak.
Félkész tésztaalapanyagokat az egyik - az ellenőrzéskor használaton kívüli - fagyasztóláda tetején is tároltak, ezek így közvetlenül érintkeznek a hűtő elhasználódott, kopott tetejével. A feldolgozótérből nyíló lisztraktár padozata és oldalfala szintén erősen szennyezett volt.
A dolgozók érvényes egészségügyi könyvet nem tudtak bemutatni. Az egység - bár nyilvántartásba vétellel rendelkezett - az általa előállított termékek nyomon követhetőségét nem tudta igazolni - tették hozzá.

Forrás: MTI