Az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat leginkább érintő új kereskedelmi szabályozások legfrissebb állása szerint, megmaradnak az ingyenes reklámújságok, viszont a kötelező létszámkvóta is.

A Lidl a Metro és a Penny járhatnak a legrosszabbul a kötelező létszám kvóták után fizetendő különadókkal (hozzájárulással). A jelenlegi, és az előírt létszám valamint az árbevétel közötti különbségek náluk a legnagyobbak. Nagy valószínűséggel azonban az EU nem fogja jóváhagyni a tervezetet.

A kiindulópont nem változik előreláthatóan, tehát a kereskedelemi törvény alapján napi fogyasztási cikket - élelmiszert, háztartási vegyiárut - értékesítő boltokban a kötelező létszámot úgy kellene meghatározni, hogy minden 36 millió forint árbevétel mellé kell egy alkalmazott, tehát a vállalkozás árbevételét el kell osztani 36 millióval és ami kijön, annyi a kötelező létszám. Ezt a kötelező létszámot meg lehetne váltani pénzbefizetéssel is, amivel körülbelül 13 milliárd pluszbevételhez jutna az államkassza.

A garantált (szakképzettséghez kötött) bérminimum 161 ezer forintos összegének 60%-át befizetve az ellátási biztonsági alapba máris mentesül a kötelező létszám betartásától a multi áruház (a 36 millió forintos határ úgy lett kiszámolva, hogy csak őket érintse). Ez az összeg 96-97 ezer forint között van.
Az árbevétel, a jelenlegi és az előírt létszám és az ez után fizetendő összeg a jelen állás szerint így alakul a multinacionális élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknál.