Hasznos tippek Korom Gábor kutyatrénertől

Néhány évvel ezelőtt még csupán elvétve találtunk olyan irodát, ahol szívesen fogadták a gazdájukkal érkező kutyákat, mára azonban a munkahelyek egyre nyitottabbá váltak a kisállatbarát iroda koncepciójára. A Mars, amely ezen a téren az egyik korai úttörőnek számít, az amerikai hagyományokra épülő "Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre" nap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet a kutyabarát munkahely előnyeire, kiemelve a munkavállalók mentális egészségére gyakorolt hatását.  A vállalat nemrég egy interaktív workshopot szervezett, ahol a média képviselőivel osztott meg hasznos gyakorlati tanácsokat, hogy minél több gazdi számára könnyíthesse meg kisállataik irodai beilleszkedését. Az eseményen részt vett Korom Gábor, az ország egyik legismertebb kutyaszakértője is, aki elárulta, hogyan tudjuk felkészíteni kis kedvencünket az irodai környezetre.

A világ egyik vezető édesség-, élelmiszer- és állateledel-gyártója, a Mars már több mint tíz éve megvalósította, és azóta is népszerűsíti a kutyabarát iroda koncepcióját. A június 21-i "Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre" nap kiváló alkamat teremt, hogy áthatóbban foglalkozzunk ezzel a haladó szemlélettel, amelynek számos pozitív hatása van. A négylábú kedvencek kiegyensúlyozottabbakká válnak, mivel nem kell napközben nélkülözniük gazdájukat, akik számára szintén öröm, hogy kiskedvenceik egész nap a közelükben lehetnek. Jelenlétükkel pedig a munkahelyi környezet egésze vidámabbá és stresszmentesebbé válhat.

Négylábú kedvenceink pozitív hatásai

A kisállatbarát iroda koncepciója számtalan előnnyel jár, amely a gazdin kívül a többi munkatársat is érinti. A kutyák rendkívül pozitívan hatnak az emberek általános jóllétére, különös tekintettel a mentális egészségre. Puszta jelenlétük is képes enyhíteni a stresszt és az ebből fakadó tüneteket, a velük való foglalkozás, játék vagy séta pedig segít őszinte és pozitív energiákkal feltöltődni. Ezek az élmények és észrevétlen hatások nem csupán az irodában érvényesülnek, négylábú kedvenceink a munkatársak teljes napját képesek bearanyozni, így pedig a munkahelyi hangulaton túl a magánéletükre is pozitívan hathatnak.

„Kutatások igazolják, hogy a vállalat szempontjából a munkatársak megtartását, elköteleződését is segítheti a kutyabarát irodák kialakítása, ráadásul a kollégák bizonyítottan kevesebbet telefonoznak napközben, és több időt töltenek együtt, ha négylábú is van a munkahelyen. A koncepció kifogástalan működéséhez elengedhetetlen a nyílt kommunikáció, közös egyeztetés az irányelvekről. Ne vegyük magától értetődőnek, hogy mindannyian hasonlóan gondolkodunk a kutyabarát irodákról, hanem közös beszélgetésekkel, a keretek lefektetésével teremtsük meg az ideális környezetet mindenki számára” - mondta el a Mars interaktív workshopján Knapek Éva, klinikai szakpszichológus. 

Teendők, ha kutyával érkeznénk az irodába

Mielőtt négylábú barátunk velünk tartana, teremtsük meg hozzá a feltételeket, hiszen célunk, hogy mindannyian nyugodtak, vidámak legyünk a nap folyamán. Ennek egyik lépése az iroda felkészítése. Biztosítani kell többek között kiskedvencünk számára egy nyugodt, kényelmes helyet, kutyaágyat, ahol napközben megpihenhet. Szüksége lesz kutyaeledelre, jutalomfalatra, valamint könnyen hozzáférhető vizes tálra. Érdemes néhány játékkal is készülni, hogy elkerüljük az unalom szülte rosszalkodást – de semmiképp se olyat, amivel zajonghat.

A problémamentes irodai látogatás másik lényeges eleme a kutya megfelelő társas viselkedése. Korom Gábor kutyatréner, a Tükör Módszer® és a speciális kölyök program megalkotója kiemelte: az irodai kutyatársaság nem földtől elrugaszkodott ötlet, inkább egyfajta visszatérés a természetes állapothoz. Hiszen a kutya az ember szoros közelségében érzi magát a legjobban, számára magától értetődő, hogy gazdáját kíséri. A tréner ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos feltételeknek elengedhetetlenül teljesülniük kell, mielőtt a kutya velünk tartana a munkahelyünkre.

Mielőtt magunkkal vinnénk kutyánkat az irodába:

  • tanuljuk meg, miként nyugtathatjuk meg – hiszen képesnek kell lennie az irodában is pihenni,
  • magabiztosan tudjuk fegyelmezni, hogy viselkedése kompatibilis legyen az irodai etikettel,
  • legyen teljesen szobatiszta – ez leginkább a kölyökkutyák esetén fontos,
  • bizonyosodjunk meg arról, hogy se fajtársai, se más emberek felé nem mutat agressziót,
  • szoktassuk hozzá a nagyvárosi környezet terheléseihez.

Mindezeket már kölyökkortól érdemes gyakorolni, de egy felnőtt kutyát is lehet tanítani, azonban mindkét esetben sok türelemre és következetességre lesz szükségünk.

„Egy jobb világot szeretnénk teremteni a kisállatok számára. Ennek érdekében pedig már évek óta elkötelezetten támogatjuk az állatmenhelyeket, ösztönözzük az örökbefogadást, hangsúlyozzuk a felelős kisállattartás fontosságát, illetve több mint 10 éves tapasztalatunkra építve hasznos tippekkel segítünk mindenkinek, aki kisállatbarát irodát szeretne működtetni. Saját tapasztalatból mondhatom, az, hogy négylábú kedvenceink velünk lehetnek az irodában nap mint nap, olyan plusz, amit Munkatársaink nagyra értékelnek, és szeretnénk minél többeket bíztatni a koncepció megvalósítására, amennyiben a feltételek adottak” – mondta Czégény Orsolya, a Mars közép-európai vállalati ügyekért felelős menedzsere.

A kisállatbarát iroda kialakítása

A koncepció megvalósításához a Mars egy nyilvánosan, bárki számára elérhető ingyenes eszköztárral szeretné támogatni az érdeklődőket. Az alábbi linken a munkaadók hasznos tanácsokat olvashatnak a kisállatbarát munkahely megteremtéséhez:

https://www.bettercitiesforpets.com/resource/petsworkatwork/