A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) a középeurópai térségben elsőként szervezett „Fenntartható csomagolás szerepe az élelmiszerveszteség és pazarlás megelőzésében” címmel nemzetközi részvételű szakmai konferenciát.

A fenntartható csomagolás megvalósítása kulcskérdés a Föld jövője szempontjából. Az élelmiszerveszteség és -pazarlás ugyancsak egy nagy és globális probléma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni – olvasható a CSAOSZ közleményében.

Az innovatív és fenntartható csomagolás az egyik legalkalmasabb megoldás a termék és a környezet egyidejű megóvására. A csomagolási szakértők tudják, hogy bármely hiábavalóan előállított termék környezetterhelése nagyobb, mint a védelméül szolgáló csomagolásé. A konferencia célja volt nemcsak felhívni a figyelmet a csomagolásnak az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésben betöltött pozitív szerepére, hanem nyomatékosítani is azt a köztudatban.

A magas részvétel mellett megtarott szakmai programot Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta a kormány programjának fontos része az élelmiszerveszteség csökkentése ezáltal a szükségtelen környezetterhelés mérséklése.

Aleksa Mirković, az UNIDO szakértője az immár globális programmá fejlődött „Save Food” kezdeményezésről, annak oktatási, szemléletformálási összefüggéseiről beszélt és kiemelte a Csomagolási Világszövetséggel (WPO) e témában létrejött gyümölcsöző együttműködést.

A Nerida Kelton, a Csomagolási Világszövetség szakterületért felelős alelnöke előbb a WPO „Save Food” programban betöltött globális szerepéről beszélt, majd a szervezet által rendezett WorldStar csomagolási világverseny legkiválóbb releváns csomagolási megoldásaiból adott áttekintést.

Dr. Kasza Gyula, a NÉBIH képviseletében az élelmiszerveszteség hazai tapasztalatairól, a témában végzett felmérések eredményéről tartott előadást.

Az áttekintő előadások után az élelmiszerveszteség megelőzését szolgáló megoldásokról, így a helyes tájékoztatást szolgáló jelölés és vonalkódok jelentőségéről, a leghatékonyabb csomagolástechnológiának számító vákuum- és védőgázos csomagolásokhoz alkalmas fenntartható, egyanyagú (mono) fóliákról gyakorlati szakemberek beszéltek, de minikiállítás keretében kézzel fogható, előremutató csomagolási megoldások megismerésére is lehetőség nyílt.

A konferencia záróelőadása a csomagolási szakterületet érint hazai szabályozásról, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer és az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszer fontosabb kérdéseivel foglakozott.