Összefogtak az európai zöldség és gyümölcstermesztők és kampányt indítottak, hogy a megrendelők és vásárlók inkább az EU-ban megtermelt gyümölcsöket és zöldségeket vásárolják. Az Európai Unió belső piacainak védelme a legfontosabb célja a Mediterranean Combo kezdeményezésnek.
Az európai gazdálkodók megélhetése a tét. A „Mediterranean Combo” célja, a zöldségek (paradicsom, uborka, paprika és padlizsán) valamint gyümölcsök (datolyaszilva) értékesítésének elősegítése, és a termékek minőségével és biztonságosságával kapcsolatos fogyasztói ismeretterjesztés.
A „Mediterranean Combo” tagjai – termelők és kereskedők – arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az Európai Unió gyümölcs és zöldségtermelői csak akkor képesek talpon maradni, ha az Unió tagjai, az országok, a beszerzők és a polgárok döntéseikkel támogatják a dél-európai, görög és spanyol gazdákat. A „Mediterranean Combo” tagjai ugyanakkor arra is szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a termékeik minősége, a szigorú uniós szabályozásnak eredményeként a legtöbb esetben jobb, mint az olcsóbb, Európán kívülről érkező termékeké.
A „Mediterranean Combo” görögországi képviselője, Emmanouil Berkakis, a Tympakiou Mezőgazdasági Szövetkezet vezérigazgatója a budapesti rendezvényen azt mondta, hogy csaknem 2200 hektáron, tagjaik a legszigorúbb EU szabványok szerint termelnek. A legmagasabb minőségben állítják elő termékeiket októbertől júniusig, ezzel biztosítva az Európai Unió tagországainak zöldség és gyümölcs igényeit. A termesztés során különös gondot fordítanak a klímavédelmi előírások betartására is, miközben évente csaknem 12 500 tonna termékkel látják el Európa piacait. A „Mediterranean Combo” spanyolországi képviselője, Lluis Perez, a spanyol Datolyaszilva Szövetség marketingvezetője arról beszélt, hogy számukra az együttműködés kapuként szolgál az európai piacra, és lehetőséget kínál arra, hogy ismereteket és tapasztalatokat cseréljenek más termelőkkel az unióban.
A mediterrán térségben megtermelt zöldségeknek és gyümölcsöknek kiemelten jók az élettani hatásaik, különösen a paradicsomnak, paprikának uborkának és a padlizsánnak – mondta Igar Orsolya dietetológus. Alacsony az energia, zsír- és szénhidráttartalmuk. A sok vitaminnak, ásványi anyagnak és antioxidánsnak köszönhetően immunerősítőek és csökkentik a betegségek kockázatát. Jó hatással vannak a bélműködésre, az emésztőnedvek kiválasztására.
A „Mediterranean Combo” országai, Görögország és Spanyolország három évvel ezelőtt indították el kampányukat az Európai Unió országaiban.