Horvátországban többen kórházba kerültek, miután fogyasztottak Coca-Colát, illetve a cég által forgalmazott ásványvizet.

A Coca-Cola HBC Magyarország szerint Magyarországon nem kell tartani attól, hogy a Coca-Cola által forgalmazott szénsavas üdítők mérgezést okoznának – közölte a vállalat a Telex érdeklődésére.

A cég jelezte, hogy tudnak a horvátországi mérgezéses esetekről.

„Horvát vállalatunk megtette a szükséges intézkedéseket a lakosság biztonságának megóvása érdekében. Kollégáink teljeskörűen együttműködnek a helyi hatóságokkal az esettel kapcsolatos hivatalos kivizsgálást illetően. A horvátországi események nem érintik a Magyarországon forgalomba hozott termékeket” – írta a portál érdeklődésére a vállalat.

Ennek az az oka, hogy a Coca-Cola horvátországi forgalmazója visszahívta két termékét a kereskedelmi forgalomból, miután hat ember kórházba került azt követően, hogy a cég szénsavas üdítőiből fogyasztottak. Az MTI azt írta, hogy a cég vezetése az állami felügyelőség szóbeli határozata miatt döntött így, bár megjegyezték, hogy belső vizsgálatuk sem a gyártásban, sem a termékekben nem mutatott ki szabálytalanságot.

Horvátországban több különböző városban, Splitben, Fiumében, Varasdon és Zágrábban kerültek kórházba kedden és szerdán olyan személyek, akik Coca-Colát, vagy a cég által forgalmazott Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate ásványvizet fogyasztottak, és az megmarta a nyelőcsövüket. A hatóságok jelentése szerint mindannyian könnyebb sérüléseket szenvedtek, és már nincsenek kórházban. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomoz.

Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) igazgatója szerint valószínűleg valamilyen maró hatású anyagról van szó.

„A legfontosabb, hogy megvizsgáljuk, nincs-e idegen elem az italokban, mert maga az üdítő, annak összetevői nem okozhattak ilyen sérüléseket” – hangsúlyozta az igazgató a minták bevizsgálásával kapcsolatban.

Horvátországban több üzletlánc is úgy döntött, hogy elővigyázatosságból a Coca Cola minden alkoholmentes italát leszedi a polcokról, és hasonlóan járt el a legtöbb vendéglátóipari cég is.