A növekedést elsősorban a lengyel káposztaimport ugrásszerű emelkedése okozta.

Bár a legtöbb káposztaféle egész évben megtalálható a boltok kínálatában, az igazi szezonjuk ősszel, a hidegebb idő beköszöntével kezdődik meg. Sajnos az erősödő importnyomás miatt nehéz helyzetben vannak a hazai fejeskáposzta-termelők – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös közleményében.

A NAK és a FruitVeB körképe szerint az elmúlt 4-5 évben 1600-1700 hektár között mozgott a fejeskáposzta termőterülete. A káposztafélék legjelentősebb termesztési körzetei Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Pest-, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében helyezkednek el.

A múlt évben fejeskáposztából 7 százalékkal több, 39,8 ezer tonna termett hazánkban, mint egy évvel korábban.

„A nagyobb termés ellenére ugyanakkor tovább nőtt az import mennyisége. A statisztikai adatok szerint az idei év első felében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest” – hívták fel a figyelmet.

A növekedést elsősorban a lengyel káposztaimport ugrásszerű emelkedése okozta, mivel Lengyelországból 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal. A két szakmai szervezet azt írja, hogy az importnyomás az év második felében sem csökkent, ami a felvásárlási árakat is jelentősen csökkentette.

„Az áruházláncok és a savanyítók is előnyben részesítik az olcsóbb lengyel káposztát. Mindez rámutat a piacszervezés hiányára, a hazai termelők ugyanis összefogás nélkül nem tudják érdekeiket érvényesíteni az áruházláncokkal, illetve a feldolgozókkal szemben. Ráadásul sokszor a kisebb termelők is lenyomják az árakat, hiszen az importnyomás miatt csökkenő kereslet hatására áron alul is szabadulnának a terménytől” – hangsúlyozták.

A NAK és a FruitVeB szerint ezért piacszervezési intézkedéseket kellene tenni a fejeskáposzta-ágazatban, emellett a vásárlói tudatosság erősítésére is szükség van. A két szervezet úgy véli, ha a fogyasztók a magyar káposztát keresik a boltokban, arra az áruházláncoknak is reagálniuk kell.

A NAK idén év elején azért is szorgalmazta az árstop kivezetését, mert az közvetve több élelmiszer-szegmensben is hozzájárult az import növekedéséhez.

(Fotó: Pixabay.com)