Napjaink egyre fontosabb kérdésévé válik a fenntarthatóság életünk minden területén. Gyakran hallunk karbonlábnyomról és emissziócsökkentésről, de mit is jelent ez a mindennapokban? Hogyan lehet egy hétköznapinak gondolt higiéniai termék fenntartható és környezetbarát? Erre a kérdésre adnak választ a Tork újításai. Bevezetésükkel az Essity az első vállalat lett Európában, amely csökkenti és kompenzálja egyes szappan-, WC-papír- és kéztörlő-adagolóinak szén-dioxid-kibocsátását.

A papírtörlő-adagolók gyakori elemei a közösségi tereknek, ahol nem megoldható vagy célszerű a szövettörülközők használata – irodákban, hivatalokban, vendéglátóhelyeken, gyárakban szinte minden nap találkozhatunk velük, így már össztársadalmi szinten is komoly hatást eredményezhet, hogy a Tork mostantól karbonsemleges tanúsítvánnyal rendelkező adagolókat is kínál ügyfeleinek. Ezt a teljes életciklusra – a nyersanyagok beszerzésétől a termékek élettartamának végéig – számított szén-dioxid-kibocsátás mérséklésével és kompenzációjával érik el.

Kambodzsai ivóvíz, indonéz erdők

A világ egyik vezető higiéniai vállalata, az Essity már korábban csökkentette a 27-féle Tork adagoló szén-dioxid-kibocsátását azáltal, hogy a gyártáshoz igazoltan megújuló villamos energiát használ. A karbonsemlegesség elérése érdekében a vállalat most a fennmaradó emissziót a ClimatePartner tanúsított éghajlatvédelmi projektekbe történő beruházásokkal kompenzálja.

Ezek olyan kezdeményezések, amelyek jellemzően elmaradottabb infrastruktúrájú országokban élők számára biztosítanak vagy váltanak ki elérhető erőforrásokat. A kiválasztott projektek közül az egyik például tiszta ivóvizet biztosít Kambodzsában, ezzel egyrészt csökkentve az egyébként víztisztításra fordított energiát (pl. forralás), illetve közvetetten javítja a közegészségügyi állapotokat is, csökkentve az egészségügy terheltségét, és ezáltal a kibocsátást is. Emellett egy másik projekt energiatakarékos tűzhelyeket biztosít Indiában rászoruló családoknak, illetve a Tork támogatja az indonéziai erdők védelmét is, ezzel hosszú távra szavatolva nem csak az itt élő fák karbonmegkötő és oxigénelőállító képességét, de a helyi biodiverzitást és különleges élővilágot is. 

Az új termékek már kaphatók Európában. "Nagy örömünkre szolgál, hogy olyan karbonsemleges Tork adagolókat kínálhatunk, amelyek nemcsak hatékonyan biztosítják a magas szintű higiéniát, hanem csökkentik a bolygónkra gyakorolt környezeti hatást is. Ez az új tanúsítvány segít ügyfeleinknek abban, hogy elérjék fenntarthatósági törekvéseiket" – mondta Nagy Géza, a Tork kereskedelmi igazgatója.

Búzaszalma és kéztörlő-újrahasznosítás

Az Essity már korábban vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró szintet az üvegházhatású gázok kibocsátásában, illetve több üzemében a fosszilis üzemanyagokat megújuló forrásokból származó hidrogénnel, biogázzal és geotermikus gőzzel helyettesíti. A vállalat elkötelezettségét több más kezdeményezés is jelzi:

  • Alternatív rostanyagok használata. Jelenleg a világon keletkező búzaszalma (a búza learatása után megmaradt szár maradvány) közel fele hulladékként végzi. Az Essity ezt a pazarlást úgy próbálja kiküszöbölni, hogy a búzaszalmát alapanyagnak használja fel. Ezt egy mintegy 400 millió svéd koronás (12 milliárd forintos) befektetés tette lehetővé, amelynek során alternatív rosttechnológiát fejlesztettek ki. A Mannheimban található alternatív rostüzemben a pépet helyi gazdáktól származó búzaszalmából állítják elő, amelyből lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek.

  • A világ első kéztörlő-újrahasznosító szolgáltatása. Az Essity egyik legnagyobb márkája, a Tork, a papírkéztörlők területén vezetett be egy újrahasznosítási szolgáltatást. A PaperCircle vállalkozásoknak segít átállni a körforgásos gazdaságra azáltal, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a használt papír kéztörlőket, így a hulladékból új papírtermékek születnek. Ezzel a megoldással a cégek a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal csökkenthetik. Mindez hozzájárul a vállalati emissziócsökkentési célok eléréséhez is.

(x)