A SIÓ-Eckes bejelentette, hogy folytatja tavaly megkezdett együttműködését az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME). Ennek keretében az ország legnagyobb gyümölcslégyártója az idei évben többek között széles körű edukációs kampánnyal, pénzadománnyal és országos aktivitásokkal támogatja a szervezet munkáját. A méhek május 20-i világnapja kapcsán a szakmai szervezet a hazai méhállomány drasztikus csökkenésére is felhívja a figyelmet.

 

Az ember által fogyasztott termények mintegy harmada profitál valamilyen mértékben a méhek vagy más rovarok beporzó tevékenységéből. Ezek a rovarok világszerte biztosítják a jó minőségű terményeket, mint például az eper, málna, alma vagy éppen mandula.

Az utóbbi évtizedekben viszont rendkívüli mértékben romlott a méhek és más beporzást végző rovarok helyzete a világban. Nemcsak hazánkban, hanem Európa és világszerte is tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése.

 

A beporzók hiánya már a mindennapokban megtapasztalható jelenség, és ennek hatásait már Magyarországon is közvetlenül érzik a szakemberek. Nagy a tét, hiszen ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményeket jelenthet az emberiség számára. A felmérések szerint csak Magyarországon közel 300 ezer méhcsalád pusztul el telente. Becslések szerint a téli méhpusztulás mértéke az elmúlt 15 évben 5-10 százalékról 25-30 százalékra nőtt, azaz megháromszorozódott hazánkban.

 

„Sajnos a klímaváltozás a méhek életére sincs tekintettel, a méhek pusztulása évről évre egyre nagyobb méretet ölt hazánkban is. Felelős vállalatként már 2022-ben elhatároztuk, hogy aktívan fellépünk a beporzók megmentése érdekében, idén pedig folytatni kívánjuk az OMME-val megkezdett közös munkát. Elsődleges célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük azokat a lehetőségeket, amelyekkel bárki tehet a méhállományok nagyszámú fogyatkozása ellen” – mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

 

„Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit tehet egy átlagos ember a méhek védelme érdekében. Akár egy erkélyen, terasz-korláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak, de évente a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek. A beporzók szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július második fele – augusztus vége közé esik, tehát az ekkor virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk. Éppen ezért örülünk minden olyan kezdeményezésnek, amely a munkánkat támogatja, és ezen keresztül a méhek fennmaradását szolgálja” – összegezte Bross Péter, az OMME elnöke.