Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztésére 1,2 milliárd forint pályázati forrást nyert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Nemzeti Laboratórium programjában - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint a projekt előreláthatólag 2023 végén zárul. A program fő felelőse a Nébih, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a fejlesztés az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) szakmai támogatásával valósul meg.
    Ismertetik, hogy a projekt részeként egyebek között mobil vizsgálólaboratóriumokat fejlesztenek, továbbá létrehoznak egy országos talajtani adatbázis, amely hazai talajspektrális könyvtárral is kiegészül.
    Kiemelték, a fejlesztések egyaránt segítségére lesznek a gazdálkodóknak, a laboratóriumoknak és a közigazgatási szereplőknek.
    A Nébih hangsúlyozta, fő törekvésük, hogy közelebb hozzák egymáshoz a gazdálkodók talajművelési szokásait és az agrártudományos ágazatban elért fejlesztéseket, továbbá, segítsék a talaj romlásának mérséklését.
    Felidézik, hogy a hivatal létrehozta a magyarországi talajlaboratóriumok vizsgálati eredményeit összesítő Nemzeti Talajtani Adatbázist, amely kiegészül egy hazai talajspektrális könyvtárral. A rendszer hátteret biztosít a talajok termékenységét, funkcióit, valamint a térbeli kiterjedését célzó kutatásoknak. Emellett a folyamatosan bővülő adatok révén az adatbázis segíti a gazdálkodókat és a közigazgatási szervezeteket abban, hogy talajvédelmi feladataikat kiegészítő anyagi, vagy adminisztratív terhek nélkül elvégezhessék - írják a közleményben.
    A fejlesztés első ütemében elkészült az adatok beküldésére szolgáló webszerviz szolgáltatás, amelynek köszönhetően a talajvizsgálati adatok több mint fele automatizáltan gyűjthető. A második ütemben - előreláthatólag 2023. második félévétől - a Nébih elérhetővé teszi a manuális adatszolgáltatást biztosító online felületet az interfészes kapcsolattal nem rendelkező vizsgálóhelyek számára - tájékoztatott a Nébih.
    A tájékoztatás szerint a MATE az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium projekt részeként három szakmai területet lefedő mobil vizsgálólaboratóriumot is kialakít. Ennek során mobil talajlaboratóriumot, a tüzelőberendezések és a gázmotoros technológiák légszennyezőanyag-kibocsátásának vizsgálatára alkalmas emissziós mobil laboratóriumot, valamint növényvédőgépek vizsgálatára alkalmas mobil laboratóriumot hoznak létre.
    A projekt részeként kialakítanak egy szerves mikroszennyező-analitikai laboratóriumot is, amely kiegészül a vizsgálati módszertan fejlesztésével - közölte a Nébih.

 

MTI