A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében stratégiai partneri együttműködési megállapodást kötött a Nagisz Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem; a dokumentumot az egyetem és a vállalkozás vezetői szerdán írták alá Nádudvaron.

    Benedek Fülöp, a Nagisz Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a nádudvari agráripari vállalkozás olyan korszerű, versenyképes nagyüzem, amit csak a legjobb szellemi felkészültséggel rendelkező szakemberek tudnak működtetni a legmagasabb szintű technológiával.
    A Nagisznak nemcsak a környékbeli agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokkal, hanem a világ legjobb üzemeivel is versenyeznie kell tudásban, technológiában egyaránt - tette hozzá megjegyezve, hogy ezt a célt szolgálja a legnagyobb hazai agráripari egyetemmel kötött stratégiai együttműködési megállapodás.
    Benedek Fülöp jelezte: a magyar mezőgazdaság élvonalába tartozó Nagisz 1000 hektár földbérleményen gazdálkodik. "Gazdasági kényszernek" nevezte, hogy ezt a területet 1500-2000 hektár nagyságúra növeljék.
    Kovács Herman, a Nagisz vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy a gyakorlatban is alkalmazható szakmai tudással rendelkezzenek az egyetemről kikerülő hallgatók.
    Ma már az állattenyésztésben is a precízió, a digitalizáció, az adatok elemzésén alapuló döntéshozatal a "hívószó", erre kell felkészíteni a jövő agrárszakembereit - emelte ki.
    A szakember közös feladatnak nevezte az állatokhoz való kötődés átadását "a kisiskolás kortól a felsőoktatásig", ennek érdekében alapfokú és középfokú oktatási intézményekkel is bővítik a kapcsolataikat a jövőben.
    Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy közelíteni kell a képzéseket a piaci igényekhez.
    A Nagisszal kötött képzési-kutatási együttműködés a mérnökképzés területén nyolc szakterületre terjed ki - mondta a rektor, ezek közül az élelmiszermérnök-képzést és a digitalizációhoz kapcsolódó műszaki agrármérnök-képzést emelte ki.
    "Magyarország jövőjét a következő években a mezőgazdászok és az informatikusok, digitális szakemberek írják" - hangoztatta Gyuricza Csaba megjegyezve: az élelmiszer-önrendelkezés megteremtésében meghatározó szerep vár a jövő élelmiszermérnökeire.

MTI