A következő hetekben jelentősen emelkedhet a zöldségek és a gyümölcsök ára Európában, mivel az aszály és a megugró termelési költségek miatt jelentősen lecsökkent a kínálat.

Az Európai Unióban az infláció ellenére – Magyarország kivételével – a gyümölcsök és zöldségek ára nem emelkedett kiugróan, de a drágulás most elkerülhetetlennek tűnik – írja a napi.hu.

Az Eurostat adatai szerint a zöldségek ára 2022. decemberében 2021. decemberéhez képest az EU-ban átlagosan 15 százalékkal, Magyarországon 37,7 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök ára ugyanebben az időszakban az EU-ban átlagosan 8,1 százalékkal, Magyarországon 30,9 százalékkal nőtt.

Aszály és önköltségek emelkedése
Európa szerte a gyümölcsösökben is megemelkedtek a termelők költségei. Az energiaárak emelkedése mellett jelentős önköltségi tételt jelentett a műtrágya kiugró drágulása, és a meredeken emelkedő munkaerő-költség is. A fél évszázada nem tapasztalt szélsőségesen forró és száraz nyugat-európai nyári időjárás ráadásul óriási pusztítást végzett a gyümölcsösökben.
Eddig mégis sikerült az ágazatnak elkerülnie a többi élelmiszerhez hasonló mértékű drágulást. Ennek oka, hogy a gyümölcstermesztés szempontjából legfontosabb országokban – Spanyolország, Olaszország, Görögország, Franciaország, Németország – a tavaszi fagyok miatt még a tavalyi szezonnál is rosszabb volt a 2021-es év.

Most van a citrusfélék szezonja, ám a legfőbb európai termőterületen, Spanyolországban az aszály miatt jóval kisebb a termés. Az unióban kapható szezonális import gyümölcsök, és a népszerű, ám nem honos gyümölcsök, például a banán ára is jelentősen megnőtt a világszerte elszálló szállítási és logisztikai költségek miatt, ezért a kínálat is szűkösebb.

A zöldségágazat veszteségei még nagyobbak
Az egekbe emelkedhet az unióban a paradicsom ára, mivel a termelési költségek miatt jóval kisebb lesz a kínálat. A Freshplaza összefoglalója szerint a költségek csökkentése érdekében sok holland és belga kertészet a paradicsom és a paprika helyett inkább olcsóbban termeszthető uborkára és cukkinire váltott. Az egyéb zöldségfélék ára is nagyot nő a következő hetekben, mivel a szabadföldi kertészetekben az aszály jelentős károkat okozott.

A zöldségtermesztőket sokkal súlyosabban érintette az energiaválság, mint a gyümölcsösöket. Ennek oka, hogy a hajtatott zöldségféléket – például paprika, paradicsom, uborka – javarészt üvegházakban termesztik, amelyeknek a fűtése, működése már az energiaválság előtt is a költségek jelentős részét tette ki, ezért a zöldségágazatot ez nagyobb mértékben sújtotta. Ráadásul egyre drágábban és nehezebben tudják megtartani a munkaerőt. Emiatt a zöldségek ára kétszer olyan gyorsan nőtt tavaly, mint a gyümölcsöké.

Többszöröse a hazai áremelkedés az uniós átlagnak
Más élelmiszerekhez hasonlóan a zöldségek és a gyümölcsök ára is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az EU-ban. A zöldségeknél az uniós átlagos áremelkedés kétszeresét, a gyümölcsöknél közel ötszörösét tapasztalhatták a hazai fogyasztók. A hazai kínálat árára érdemben hatással van a munkaerőhiány, az egyre szélsőségesebb időjárás és főként a gyümölcsösökben a több évtizede elmaradó beruházások. A lap közölte azt is, hogy a szakértők nem tudnak olyan speciális hazai piaci tényezőről, amely indokolta az uniós átlagnál jóval nagyobb áremeléseket.

(Kép: Pixabay.com)