Bronzérmet kapott a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) az egri furmintból készült Pearl&Z - közölték a pezsgő készítői pénteken az MTI-vel.

Kiemelték, hogy új belépő ritkán sikeres már a kezdetekkor a legjelentősebb nemzetközi megmérettetéseken. A Pearl&Z-nek ez nemcsak a pezsgők világversenyén sikerült, hanem néhány hete a szintén igen rangos Decanter World Wine Award-on, ahol ugyancsak bronzérmet szerzett - írták.

Závodszky Zoltán, a Pearl&Z márkatulajdonosa az alapbor megválasztását azzal indokolta, hogy a furmint felhasználása pezsgőhöz nem szokványos, a chardonnay sokkal általánosabb, ezért a kettő házasítása figyelemfelkeltő lehet a nemzetközi piacon. Az alapbort a Creatura Wine ergi borászat készíti.

A Pearl&Z első évjáratából csupán 3500 palack készült, és később sem terveznek 10 ezernél többet évente. A Pearl&Z honlapja szerint a pezsgő ötlete 2019-ben született, amikor az egri borvidéken az Ausztriából származó furmint-klónokat szüretelték. Ekkor döntöttek a jelentős hozamkorlátozás, valamint a pezsgőnek alkalmas alapbor készítése mellett.  

A CSWWC idén számos más magyar pezsgőt is éremmel jutalmazott, a Kreinbacher és a Sauska is a legjobbak közé került a verseny internetes oldalán közzétett éremlista szerint. A legtöbb nyertes, akárcsak a korábbi években, Franciaországból és Olaszországból került ki, a térségből csak néhány erdélyi és bolgár pezsgő szerepel még a legjobbak között. Az idei díjátadót november 3-án Londonban tartják.

(MTI)