Az év végéhez közeledvén egyre nagyobb szerepet kap az ünnepi készülődés, hogy ez az időszak még inkább az örömökről szóljon. A Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata kampányt indított Diageo Celebration Index néven.

A kampány keretében Balsai Móni színésznő, Bánki Beni költő, slammer, dalszövegíró és Kollányi Zsuzsi énekesnő, a kampány nagykövetei, valamint Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus osztják meg inspiráló történeteiket, tanácsaikat, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban tudjuk értékelni a mindennapi örömöket és azokból erőt tudjunk meríteni a nehezebb időszakokban is. A kampány részeként december 6-tól 1 hónapos közösségi média kihívás veszi kezdetét, amelyen a saját ünneplésüket bemutató fotót, videót feltöltők jegy.hu utalványokat nyerhetnek.

Így ünneplünk: karácsony családdal

A Diageo, az Ipsos-szal közösen készített Celebration Index reprezentatív őszi kutatásából kiderül, hogy minden harmadik magyar legalább havonta leginkább családtagjaival, barátaival ünnepel főként olyan klasszikus alkalmakat, mint a születésnap, az évforduló, a karácsony vagy a húsvét. A magyar válaszadók számára a közvetlen család, a nyugodt légkör, és a finom ételek a legfontosabb hozzávalói a tökéletes ünneplésnek, de a minőségi italok is sokak számára fontos elemei ennek. A Diageo Celebration Index kampánya ismert művészek segítségével kívánja felhívni a figyelmet az ünneplés fontosságára. A kampány nagykövetei; Balsai Móni színész, Bánki Beni költő, slammer, dalszövegíró, Kollányi Zsuzsi énekes, valamint Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus videóüzenetekben osztják meg saját történeteiket és inspiráló gondolataikat az ünneplés fontosságáról.

„Az ünnep ne a kötelezettségekről szóljon”

Balsai Móni színésznő személyes videóüzenetében elmondta, hogy ezeket a nagy ünnepeket, mint például a karácsony mindig úgy szervezi, hogy ne a kötelesség legyen benne a lényeg és az érzés, hogy letudtuk, hanem az ünneplésnek legyen meg egy saját szívmelengető pillanata. „Nálunk karácsonykor körbe áll a család és mondanak egy-két mondatot egymásnak” - mondta. Emellett bevezettek saját ünnepeket is, amelyek az apró örömökről és meghitt pillanatokról szólnak. Kiemelte, szeret pozitív dolgokat közvetíteni, azért csatlakozott a Diageo Celebration Index kampányhoz, mert „a nehéz helyzetben is fontos eszünkbe juttatni azt, hogy fontos, hogy legyenek jó pillanataink. Fontos, hogy tudjunk örülni és tudjunk és merjünk boldogok lenni és szükség van nagyon is arra, hogy ünnepeljünk dolgokat. Nem csak a nagy dolgokat, hanem a saját magunk által elért dolgokat. Mindegy, hogy az egy baleset utáni első lépés vagy egy premier.”

„Ha a pohár félig üres, akkor töltsük tele”

Bánki Beni költő, slammer, dalszövegíró kiemelte, hogy ha kimondjuk az ünnep szót, gyakran azt érezzük, hogy nagyon nagy súlya van. „Számomra azt jelenti, amikor ebben a rohanó világban kicsit megállunk, egy kicsit átengedjük magunkat a pillanatnak, egy jó érzésnek, akár egy sikerélmény, eredmény után, és ha így vesszük, akkor én minden nap ünnepelek. Mert ünnep az, amikor hazamegyek az egyetem után a barátnőmhöz, ha meglátogatnak a családtagjaim, ha egy házifeladatot jól megírok, egy szöveggel elkészülök, akkor kicsit belehelyezkedem ebbe a pillanatba és nem hagyom elmenni.” Elmesélte, hogy a karantén alatt barátnőjével „szülihetet” szerveztek, kitalálva különféle meglepetéseket, minden nap kedveskedtek egymásnak. Hozzátette, „azért áll hozzám közel a Diageo Celebration Index kampánya, mert engem is értek nehézségek, voltak nehezebb időszakok, mélypontok, viszont sikerült ezeket leküzdeni, és ezért szeretném megosztani tapasztalataimat másokkal, hogy segíteni tudjak egy kicsit. Azért fontos az ünneplés, mert, ha megünnepeljük ezeket a kis pillanatokat azok adnak lendületet a későbbi nehézségek leküzdéséhez is, és így könnyebb lesz azokon is átlendülni.”

„Mindennap figyeljünk arra, hogy legyen mit megünnepelni”

Kollányi Zsuzsi énekesnő gyermekeinek hála ma már a legkisebb dolgokra is ünnepként tekint a mindennapokban. „Meg kell ünnepelni minden olyan napot, amikor fel tudod kapcsolni a lámpát, minden olyan napot, amikor be tudod fizetni a számlát, minden olyan napot, amikor a gyermeked nevetni látod.” Kiemelte, hogy az ünneplés, saját magunk vállon veregetése azért is fontos, mert, „akkor tudsz másoknak is jobbat, meg többet adni.” Azt tanácsolja, hogy figyeljünk és vegyük észre a körülöttünk lévő jó dolgokat, amelyek éltetnek és értelmet adnak a mindennapoknak. „Erőszakosan hiszek abban, hogy az öröm, szeretet és az ünneplés jó dolog. Merjük vállalni és szeretni önmagunkat, adjunk magunknak minél több lehetőséget és módot az ünneplésre. Ünnepeljetek!” - zárja videóüzenetét.

„Az ünnep az egy olyan ceremónia, aminek megvannak a hagyományai”

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus számára az ünnep funkciója, hogy a monotonságot megtörje. Családjával azonban nem csupán a nagy, hagyományos ünnepeket tartják, hanem az olyan sikereket is megünneplik - legalább egy meghitt koccintással - mint például egy sikeres vizsga. Fontosnak tartja ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az ünnepek átívelő hidat képeznek a generációk között.” „Amit én kaptam, azt adom is tovább. Mi is mindig sütünk mézeskalácsot a kisfiammal, és ez egy olyan rítus, amit én a gyerekkoromból hozok.” – meséli. Amit a Diageo Celebration Index kampányán keresztül szeretne átadni az embereknek, hogy „mindig legyen a napnak olyan jó része, amire szívesen gondolunk vissza és melegséggel tölt el bennünket, akkor is, ha az egy borzasztó nap volt, mert mindig van ilyen.” Üzenetének zárásaként hangsúlyozza, hogy „mindennek olyan jelentése van, amit tulajdonítunk neki. Az ünnep pedig egy olyan nap, aminek megadjuk a módját, egy fantasztikus alkalom, ami nem hétköznapi.”

A Diageo Celebration Index kampány nagyköveteinek videóit és a december 6-án induló játék részleteit a Diageo Budapest közösségi csatornáján találhatják meg. (https://www.facebook.com/DiageoBudapest)