A Tudatos Vásárlók Egyesülete 39 elektromos fogkefét tesztelt.

Az elektromos fogkefe a modern ember alapvető higiéniai felszerelése. De hogyan tájékozódjunk az elérhető elektromos modellek változatos kínálatában? Van-e jelentősége annak, hogy milyen típusút választunk? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 39 elektromos fogkefét tesztelt laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen, hogy választ találjon ezekre a kérdésekre.

Az elektromos fogkeféknek két alapvető típusa elérhető, a szónikus és a forgófejes. Utóbbi lehet oszcilláló, oszcilláló-forgó, sőt, oszcilláló-forgó-pulzáló is. De megjelentek már ezt kiegészítő extra technológia megoldások is, mint az ultrahangos vagy mágneses iO™ fogkefék. Minden típusból akadt képviselő a vizsgált termékek között, melyeket a Curaprox, Dr.Mayer, Emmi-dent, Eta, Megasonex, Philips Sonicare, Sencor, Silk’n, TrueLife és Oral-B márkákból válogattak össze. Az egyes modellek árai között nagy eltérések lehetnek, ezért arra a kérdésre is választ kerestek, hogy az ár és a minőség kéz a kézben járnak-e.

 Ha már fogkefe, akkor egyértelműen a legfontosabb tényező, hogy mennyire hatékonyan tisztítja a fogainkat. Ezért természetesen vizsgálták, hogy a fogkefék mennyire alaposan távolítják el a fogakról a lepedéket. A legalapvetőbb szempont az volt, hogy a tesztalanyok plakkindexe 8 órával az utolsó fogmosás után minimum 1,5 legyen, ami az átlagos mértékű lepedékképződést reprezentálja. A vizsgálat során az alanyok két percig mostak fogat a tesztelt fogkefékkel, egy órával az utolsó étkezés, italfogyasztás után. Ezt követően ismételten meghatározták a lepedék mennyiségét plakkfestés segítségével, a kapott index pedig a fogkefe hatékonyságát mutatja. Jó hír, hogy az eredmények azt mutatták, hogy a tesztelt termékek többsége – 33 termék – 80% feletti hatékonysággal távolítja el a lepedéket.

 Mivel ez egy mindennap, sőt naponta többször használatos eszköz fontos, hogy mennyire kényelmes vele ügyködni. Ezért azt is vizsgálták, hogy a fogkefék mennyire esnek kézre, milyen nehéz vagy milyen könnyű őket használni (nem okoz-e kellemetlen rezgéseket), illetve könnyű-e a fejeket cserélni. A használati utasításokat is értékelték közérthetőség, teljesség és olvashatóság szempontjából. Az olyan hasznos funkciók megléte vagy éppen hiánya, mint az időzítő vagy a nyomásérzékelő, szintén befolyásolták a végső eredményt. Értékelték a fogkefék zajszintjét is, tesztalanyok bevonásával, hogy ne csupán a zaj mérhető értékéről, de annak jellegéről és annak esetleges zavaró mivoltáról is rendelkezésre álljon információ. A mindennapi használat során, ugyanis akár egy kevésbé hangos, de furcsa frekvenciát megütő hang, sokkal zavaróbb lehet, mint önmagában a hangosság. Ami még fontos egy-egy ilyen készüléknél, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátora töltés nélkül – kifejezetten érdekes lehet ez, ha sokat utazunk – illetve, hogy milyen gyorsan tudjuk újratölteni, ha már egyszer lemerült. Ezt is mérték és értékelték a tesztelés során, aminek az eredménye beleszámított a végső sorrendbe.

Mennyit kell fizetnünk a dobogós termékekért?

Az Oral-B termékek különböző termékcsaládjainak (iO™, Genius, Smart, Pro) egyes képviselőit mind megtalálhatjuk az élmezőnyben. Mondhatnánk, hogy egy Oral-B termék garancia a jó választásra, s valóban nagy eséllyel nem nyúlunk mellé, de megemlítenénk, hogy a 34. helyen is egy Oral-B termék végzett, ezért még akkor is, ha egy ilyen megbízható márkát választunk, alaposan érdemes utánajárnunk, hogy pontosan melyik terméküket választjuk, hogy az számunkra biztosan a legmegfelelőbb legyen. Közvetlenül az Oral-B termékek után a Philips Sonicare termékcsalád egyes fogkeféi végeztek. Azonban itt sem a termékcsalád összes terméke szerepelt kiválóan, egyesek a lista kevésbé előkelő részén foglaltak helyet, mert a tesztek során kevésbé tisztítottak hatékonyan, vagy éppen zajosnak és nehezen kezelhetőnek bizonyultak. Amit még mindenképp érdemes megemlíteni, hogy bizony a tesztelt termékek közül a legdrágább végzett a legutolsó helyen. Összesítésben 40%-os eredményt sikerült elérnie, mindezt, 132 000 Ft-os átlagáron. Miközben már 19 000 Ft-ért is találhatunk kiváló eredményt produkáló termékeket az élmezőnyben. Bőven tudunk válogatni tehát a jól teljesítő termékek között, melyek árban nagy szórást mutatnak. Ha pedig nem csak magunknak vásárolunk és fontos, hogy ne legyen közös a fogkefe markolata, melyen csak a fejeket cseréljük sajátra, ráadásul még árban kedvező megoldást is keresünk érdemes a Duo (Két elektromos fogkefe csomagban) termékeket keresni, melyekhez jellemzően olcsóbban juthatunk hozzá, mint ha külön vásárolunk meg két azonos adottságokkal bíró elektromos fogkefét.