Ha a védekezéshez szükséges, a Florin heti 500 ezer darabot is tud szállítani


A járvány egy éve alatt 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a Florin Zrt. szegedi gyárában, és 17 millió darab termék került a kórházakba, közintézményekbe, iskolákba, valamint a boltokba. A szállítások most is folyamatosak, és ha szükségessé válik, a védekezés érdekében többszörösére növelt kapacitással akár heti félmillió darab fertőtlenítőszert is tudnak gyártani.

A két hete bejelentett járványügyi szigorítások hatására némileg megnőtt a kiskereskedelmi hálózatok fertőtlenítőszer-rendelése a legnagyobb hazai gyártónál, de ez a mennyiség jóval kisebb az egy évvel ezelőtti igényeknél – mondta Barta Attila, a Florin Zrt. cégvezetője. A szegedi társaságnál januárban és februárban a korábbinál alacsonyabb keresletet tapasztaltak a fertőtlenítőszerek iránt. Ez részint magyarázható azzal, hogy a lakosság bespájzolt ezekből a termékekből, és a felvásárolt otthoni készletek még nem fogytak el, ezen túl pedig a kereskedelmi láncok is a járvány előttinél több fertőtlenítőszert tartanak raktáron. Másfelől az is elképzelhető, hogy kisebb figyelmet fordítunk a kéz- és felületfertőtlenítésre, mint a tavalyi veszélyhelyzet idején, pedig a védekezésnek ez a formája legalább annyira fontos lenne, mint akkor.

A védekezéshez nélkülözhetetlen fertőtlenítőszereket most is folyamatosan szállítja a Florin az egészségügyi intézményeknek és a kiskereskedelemnek. Biztonsági raktárkészletével, termelési felfuttatásával pedig képes nagyobb igényeknek is eleget tenni. Bárkinek azonnal tudnak szállítani az elsősorban az egészségügyi, professzionális felhasználóknak készülő Brado és a főként lakossági felhasználásra szánt BradoLife fertőtlenítőszereikből is – állítja Barta Attila cégvezető. A járvány kitörése óta a védekezés érdekében bővített gyártási kapacitásukkal már hetente 500 ezer darab fertőtlenítőszert is képesek előállítani, ha ez szükségessé válik.

A járvány egy évvel ezelőtti magyarországi kitörésekor a Florin minden más termékének készítésével leállt, és teljes kapacitását a fertőtlenítőszerek gyártására használta. A 2020 tavaszi veszélyhelyzet 99 napja alatt 4 millió darab terméket állított elő. A járvány első hulláma idején a cég összesen 1500 tonnányi fertőtlenítőszerrel járult hozzá a védekezéshez. Erre azért is nagy szükség volt, mert az importlehetőségek megszűntek, és idehaza a Florin volt képes a legnagyobb mennyiségben gyártani a hirtelen nélkülözhetetlenné váló termékeket. Ezekből 25 új fajtát és változatot fejlesztett ki egy év alatt annak érdekében, hogy többet tudjon termelni, és minél jobban ki tudja elégíteni a megugró igényeket.
A járványhelyzetre való tekintettel a gyártás teljes átállítása mellett 2020 tavaszán a Florin 6 hét alatt felépített egy új gyártócsarnokot, ahol új fertőtlenítőszer-keverő és kiszerelő berendezésekkel és gyártósorokkal tovább tudta növelni a termelését. Így a többi terméke gyártása mellett is képessé tette magát arra, hogy folyamatosan annyi fertőtlenítőszert állítson elő, mint a járvány első hulláma idején. Erre a termelésnövelésre szüksége is volt a cégnek, hiszen az őszi hónapokban végig szinte teljes kapacitással kellett működnie, hogy ki tudja szolgálni a járvány második hulláma miatt újra megugró igényeket. A szeptemberi csúcstermelés idején több mint 2 millió terméket gyártottak, és az októberi, novemberi termelésük is alig maradt el ettől.

Egy év alatt, 2020 március elejétől így összesen 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a szegedi üzemben, ahol ebből 17 millió darab terméket állítottak elő. A járvány elleni védekezéshez kulcsfontosságú termékekből a Florin többszörösére növelte a termelését, ha szükséges volt, akár más készítményei rovására is. Az ellátásban nála mindvégig elsőbbséget élvező kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, valamint az iskoláknak 2,5 millió darab fertőtlenítőszert szállított a cég az elmúlt egy évben. A Florin a kórházak legnagyobb ellátójává vált ezekből a termékekből, és a szeptemberi tanévkezdésre, majd azt követően az iskoláknak szükséges fertőtlenítőszereket is túlnyomórészt ő szállította.
Barta Attila szerint a járvány kitörésekor kiderült, hogy Magyarországon még nincsenek meg azok a kapacitások, amelyekkel belföldi gyártásból egyik napról a másikra gond nélkül meg lehetne oldani ilyen rendkívüli helyzetben az egészségügyi intézmények, közszolgáltatók, cégek és a lakosság együttes ellátását fertőtlenítőszerekből. A cégvezető éppen ezért örült annak a pályázati lehetőségnek, amely a hazai egészségipar fejlesztését, kapacitásainak növelését szolgálja, hogy az alapvető szükségletekből az ország képes legyen az önellátásra.

Az Egészségipari Támogatási Program segítségével most egy újabb gyártásbővítést tudnak megvalósítani. A várhatóan nyárra elkészülő beruházással a Florin akkorára tudja növelni a kapacitását, amellyel mindenféle fertőtlenítőszerből gyorsan nagy mennyiséget lesz képes előállítani. Az új üzemmel így abban az esetben is el tudja majd látni az országot ezekkel a termékekkel, ha a tavalyihoz hasonló helyzetben hirtelen és nagyon rövid idő alatt kell ezt megtenni.