Csaknem egymilliárd forintból, európai uniós támogatással bővítette termelőkapacitását a paprikaőrleményt, szárított fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint élő táplálékkiegészítőket előállító HFI Kft. Pusztaszeren és Mélykúton - tájékoztatta a cég az MTI-t.

    A közlemény szerint a 356 millió forintos támogatással létrejött fejlesztés során négy új berendezést telepítettek, valamint elkészültek az ezekhez kapcsolódó építési beruházások. A projekt elsődleges célja a gyártás technológiai korszerűsítése volt, így nőtt a vállalkozás termelési kapacitása, illetve javult a feldolgozás technológiai színvonala és az értékesítésre kerülő termékek minősége is.
   

 A Bács-Kiskun megyei Mélykúton az egyre szigorodó higiéniai követelmények teljesítése érdekében gőzsterilező rendszert alakítottak ki. A rendszer folyamatos, nagynyomású telített gőzzel sterilizált termékek élelmiszer-biztonsági - mikrobiológiai - paraméterei jelentősen javulnak, így erősödnek a cég hazai és külföldi értékesítési pozíciói is. A kisvárosban működő telephelyen elkészült a rendszert fogadó könnyűszerkezetes csarnok, és telepítettek egy hídmérleget is.
   

 A  Pusztaszeren üzembe állított új zöldség- és fűszerszárító berendezéssel - az időjárástól, nyersanyag-mennyiségtől és -minőségtől függően - folyamatos működés mellett jelentősen bővül a gyártási kapacitás. A telephelyen működik egy új biomassza tüzelésű forró levegő generátor is, ennek köszönhetően a vállalkozás jelentősen csökkentette szén-dioxid-kibocsátását.
    

A HFI Kft. - honlapja szerint - Magyarország egyik vezető feldolgozója, évente több mint 3 ezer tonna szárított fűszert, zöldséget és gyümölcsöt szállít belföldi és nemzetközi partnereiknek. A 2001-ben alapított, magyar magántulajdonban álló cég  két szárító és egy feldolgozó üzemet működtet, és élen jár a magyarországi biotermelés ösztönzésében.
    A nyilvános cégadatok szerint a 2018-ban 67 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás nettó árbevétele 2,9 milliárd forint volt, ennek 88 százaléka exportból származott; adózott eredménye meghaladta a félmilliárd forintot.

 

mti